Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuplatněné hlasy při volbách

Od: babajaga® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,plíživě přišla doba, kdy mám nejvíc svých známých v důchodovém věku. Občas se navzájem ptáme, jak to bude s volbami. Hodně starších lidí letos kvůli koronaviru k volbám jít nechce. V minulosti jsem se zúčastnila všech voleb, kromě voleb do senátu.

Jenže: slyšela jsem, že i neuplatněné hlasy se kamsi přidávají. Když tedy bude dejme tomu volit 70% obyvatel, ten zbytek, 30% se prý stejně dělí a přihazuje k některým stranám. To se mi nelíbí, aby můj nevyužitý hlas dostal zadarmo někdo, kdo by se mi nelíbil. To se snad raději přemoci, orouškovat se, vydezinfikovat a jít odvolit podle svého.

Může mi někdo vysvětlit, jak to opravdu je s hlasy těch lidí, kteří je neuplatnili a k volbám nešli? Zda se s nimi někde počítá a někam se přifařují? Nebo je to jen "kachna"? Jaga.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Neuplatněné hlasy propadají a nikam se nepřičítají. To, co asi máte na mysli, je přepočítávání hlasů na poslanecké (zastupitelské) mandáty, kde se používá DHondtova metoda, která za určitých okolností může zvýhodňovat větší strany (resp. strany s větším počtem hlasů).

figurek*
hodnocení

4x

čistě teoreticky : Kdyby v některém obvodě přišel volit jen jeden volič, pak jím zvolená strana dostane 100 procent hlasů.

Můžete být v klidu. Hlasy nevoličů se nijak se nedělí a nikam se nepřifařují, protože docela obyčejně neexistují.

hodnocení

2x

Je to nesmysl, bylo by to porušení volebního zákona. Stejně jako bude porušení, když tam budou lidi volit v rouškách. Pokud neudělají výjimku a budu muset odvolit s rouškou, chystám se napadnout průběh voleb v mém okrsku.

hodnocení

Díky, Ernie, roušku bude možno na okamžik odstranit. Bylo to v TV - volič přijde v roušce, devzdá OP, poodstoupí 2 m dozadu čelem ke komisi a na okamžik sejme roušku kvůli identifikaci. Pak ji zase navlékne.

Smáli jsme se tomu, protože v naší dědině se všichni navzájem známe a poznáme se v i roušce, nebude třeba ji odstraňovat. Ale pro větší okrsky, kde se lidé navzájem neznají, bude tento úkon nutný. Jaga.

babajaga: Ale při identifikaci a sundané roušce budete muset mít zatajený dech:)

Babojago, aha, tak to mi nějak uniklo. Já totiž v televizi zprávy už zásadně nesleduji. Jen dobré filmy nebo dokumenty.

Ještě by mě zajímalo, jak by to bylo v případě, kdybych tam přišel bez roušky. Přece mi nemůže nikdo odepřít volební právo tím, že mě do volební místnosti nevpustí?! Nebo s teplotou. Budou měřit teplotu?

senior

ernie - Už to zveřejnili, v každé volební místnosti /nebo někde podle místní dispozice, tedy chodba/ budou k dispozici roušky, kdo tedy přijde volit bez roušky.

O teplotě nic zatím není.

Ernie. Kdyby si znal volebni zakon, tak samozrejme vis, ze tvoje pravo volit muze byt presne kvuli tomuto omezeno.

Napr. zakon o volbach do parlamentu:

§ 2

Překážkami ve výkonu volebního práva jsou

a) zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu, 1)

A odkaz 1): Zakon o peci o zdravi lidu:

§ 9

(4) V zájmu svého zdraví a zdraví spoluobčanů je každý povinen

a) podrobit se v případech stanovených obecně závaznými předpisy zdravotnickým prohlídkám, vyšetřením a diagnostickým zkouškám, léčení nemocí společensky zvlášť závažných, asanačním, dezinfekčním a jiným opatřením na ochranu před nákazou,

@axus. Dobře, volební zákon samozřejmě neznám, tak děkuji za upozornění. Teď je mi to jasné. Teď se ještě zeptám tedy. V zájmu ochrany lidu před nemocemi jsem tedy povinen si zakrýt ústa. Je někde nějaký předpis, jaké má toto zakrytí splňovat parametry? Například přesně určený respirátor nebo rouška? Jaké má mít parametry podle závazných norem a podobně?

Vy na to potřebujete právní předpis?

Milane, nepotřebuju. Stejně jako nepotřebuju právní předpis například na hloubku desénu nebo druh užití u pneumatiky. V tom případě bych si určil sám, která je pro mě vhodná. Takže můžu si určit vhodnost roušky?

hodnocení

2x

Neuplatněné hlasy se nikam nepřidávají, ale nevoliči samozřejmě nějakým způsobem volby ovlivňují. Sice jen pasivně, ale ovlivňují. Když ze tří možností vyberu jednu, je to jasné. Když nevyberu žádnou, tak vlastně dávám stejnou šanci všem třem. Sice ne hlas, ale umožňuji jakousi šanci uspět. A toto se pak často ve výhrůžných agitačních zkratkách a sloganech může objevovat na předvolebních setkáních, v předvolebních letácích.

Asi se dá nějak šikovně a pomocí synonym davu sdělit, že když nepůjdou lidé k volbám, připadnou jejich hlasy "největšímu nepříteli". Tím největším nepřítelem může být ten i onen. Každá strana a politické uskupení má svého "největšího nepřítele", proto jsou výhrůžky, co se stane, když lidé volit nepůjdou, častě a zní ze všech stran.

Nemůžeme se zlobit na nikoho, kdo i splete slova přidávat a připadnout. Skoro si myslím, že plamenní agitátoři jednotlivých stran si něco takového přejí.

Jo, jo, už mám předvolebních slibů plnou schránku, už na mě krásní lidé cení své zoubky, už všichni naznačují, že když zrovna je nepůjdu volit, stane se něco strašného.

pandora*
hodnocení

0x

Určitě se nepřičítají, a taky nepřijde 70% voličů. Když to bude 50%, můžou být rádi, myslím, že ani těch 50% voličů nepřijde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]