Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roušky mimo nouzový stav

Od: ebednezer odpovědí: 40 změna:

V souvislosti s covid situací v ČR by mne zajímalo, jestli stát může nařídit svým občanům nošení roušek, pakliže není vyhlášen stav nouze. Třeba máme jen pocit, že je musíme nosit. Hodil by se někdo s právním vzděláním.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

s dobrým právníkem by to mělo jít vyhrát, ale k soudu to nikdo nepožene, otázkou jestli to stojí za to dohadování...popravdě dokud mě někdo někde neupozorní, chodím bez roušky...pro info jsem zemědělec a 90% času jsem sám na poli a o koronaviru si myslím své...

hodnocení

9x

Také nějak nechápu, co chcete zjišťovat..to je jak u blbých na dvorečku, fakt..

Zde kopíruji veřejný příspěvek z Fb, můžete se prohrabat uvedenými paragrafy..tedy bez záruky, nejsem právník..

Pro všechny, kdo odmítají roušky a veřejně zlehčují nebezpečí - aby si pak nestěžovali, že je nikdo nevaroval, že za to mohou dostat až osm let natvrdo.

Z následujícího ustanovení celkem jednoznačně vyplývá, že pokud budete odrazovat druhé od dodržování bezpečnostních opatření - v případě úspěchu tím zvyšujete riziko (ano, riziko stačí) rozšíření nákazy -, je to trestné (samozřejmě úměrně tomu, jaký vliv na ostatní máte - pokud Vás neberou vážně ani vlastní děti, můžete být celkem v klidu, pokud jste úspěšným opinionmakerem, můžete mít vážný problém; máte-li současně vystudovanou lékařskou fakultu, můžete mít extrémní problém):,,

§ 152Šíření nakažlivé lidské nemoci

(1) Kdo úmyslně způsobí NEBO.ZVÝŠÍ NEBEZPEČÍ zavlečení nebo ROZŠÍŘENÍ NAKAŽLIVÉ NEMOCI U LIDÍ, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,b) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek,c) poruší-li takovým činem důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, nebod) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví.

(3) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt.

(4) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt nejméně dvou osob.

(5) Příprava je trestná.§ 153Šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti...§ 154Společné ustanoveníVláda nařízením stanoví, co se považuje za nakažlivé lidské nemoci."(zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník; pro šťouraly: Covid 19 byl na seznam ,,nakažlivých lidských nemocí´, viz § 154 TZ, doplněn vládním nař. č. 75/2020 Sb.)

Já bych vám ten argument rozebral, ale nevím, jestli to má cenu.

Kdo chce hazardovat se svým zdravím, ať si klidně hraje na odborníka. Ale rozumím tomu, že na poli, je rouška zbytečná. Také ji ve venkovním prostoru, tudíž ani na poli, nikdo nenařizuje. Myslet si může každý co chce, ale befel je befel. Zde nejde o žádnou svobodu, jak se někteří chytráci snaží vykřikovat, ale o zdraví.

hodnocení

7x

Proboha, vůbec nechápu co vlastně chcete řešit. A někdo s právním vzděláním, v této situaci, by si asi jen poklepal na hlavu. Tak seďte doma, nikam nechoďte a nákupy si nechte vozit. K nošení roušek není třeba vyhlášení stavu nouze.

ebednezer
hodnocení

Jde mi o to, jestli stát může nařídit nošení roušek mimo nouzový stav a jestli to má oporu v zákoně.

priklad11*

Stát vás může prohlásit za nepříčetného, strčit do ústavu a místo roušky dostanete kazajku

hodnocení

6x

Největší sranda je, že většinou ti, kteří mají plnou hubu toho, jak si nenechají státem nic poroučet a jak budou nošení roušek bojkotovat, tak ti si ji poslušně nasadí při prvním incidentu v nějakém obchodě, kam je nějaký "nabouchaný" příslušník ochranky nebude chtít pustit. Takových hrdinů, kteří mají plnou hubu odvážných argumentů někde za rohem, ale pak, když jde do tuhého zatáhnou "ocas" mezi nohy, jsem za svůj život potkala hodně. Takže tyhle kecy mne už vůbec nevzrušují, protože to je doslova o ničem. A jestli to někdo z Vás, kteří se tady vytahují a holedbají tím, jak neposlechnou a že je to protizákonné, napište svá pravá jména, vyzvěte ostatní aby se k Vám přidali pod svými pravými jmény a založte odbojovou skupinu. Zvolte si předsedu, najměte si právníka a dejte se do boje proti tomuto neoprávněnému vládnímu opatření. Jinak ty anonymní výkřiky do prázdna nemají vůbec žádný smysl.

etana*

Někdo, kdo používá i na obyčejné poradně X nicků, které střídá podle potřeby a zcela jistě se občanským jménem nejmenuje Suzymon by neměl zas tak moc radit, aby někdo udělal něco svým jménem :-P

Etana, tak to jste se sakra "sekla", protože co jsem na poradně, tak jsem ještě svou přezdívku nezměnila ani jednou. A jsem, na rozdíl od vás, přihlášená od roku 2011. Tak se laskavě navážejte do někoho jiného. A to, že jsem někdy byla nucena použít při odpovídání přezdívku "suzymon1" je dáno tím, že jsem v té době neměla dostatečný počet bodů, abych mohla odpovídat víckrát v jedné otázce a musela jsem odpovídat jako nepřihlášená a pozměnit nick. Nemám někdy tolik času, abych byla na poradně "pečená-vařená" a tím pádem se logicky snižuje počet hodnocených odpovědí. A to na této poradně ví každý, teda kromě vás. A pokud umíte číst, tak jsem v takovém případě vždy použila stejnou přezdívku, teda "suzymon" a pouze přidala číslici. Takže každý věděl, že to jsem já. Nikdy jsem se neskrývala za jiné nicky. Tak vám doporučuji abyste se zklidnila a raději se před nějakým poučováním druhého, poučila sama, abyste se pak nemusela "chytat za nos". *jasne*

hodnocení

4x

Panenko skákavá...

hodnocení

3x

Stát si může nařizovat co chce, ale není povinnost poslechnout. Pokuty a basa jsou k smíchu. Prohráli by v prvním kole. Pokud tato povinnost není v zákoně, nemusíte poslouchat.

Druhá věc je, zda riskovat onemocnění, nebo se nebát. To vám asi nikdo s jistotou nepoví.

tak
Teď je nařízeno zase nosit roušky všude kromě venku a je to platné jen v Praze nebo už všude od zítřka? Čert aby se v tom vyznal, prý od čtvrtka, ale kterého, datum se řeklo?

Opatření platí ode dneška a to celostátně.

Paragraf 152 a 153 Trestního zákona to bezpečně pokryjí. Klidně to otestujte, první kolo.

hodnocení

3x
Buďte v klidu. Kamarád říká, že od příštího pátku stát nařídí každému občanovi, že si má doma na sporáku uvařit vakcínu proti Covidu..

hodnocení

2x

Když je někdo z 90% dne sám na poli, tak tam roušku mít nemusí. To je jasné. No a když půjde mezi lidi, třeba do obchodu, tak by si ji nasadit měl. Nevím, jestli tam dokonce zase nepostaví hlídače, kteří lidi bez roušek nevpustí. Ale lepší by pro obchodníky bylo, kdyby raději lidem, kteří je nemají, jednorázové roušky dával u vchodu a to zdarma.Tím by určitě neschudl, nepřišel by o zákazníky a lidi by si na to časem zvykli a přestali se štětit. Tak by to mělo být v uzavřených prostorách všude, stejný systém, jako nazouvací pytlíky na obuv, když člověk jde k lékaři. Tam jsou prostě v koši u dveří a každý kdo vejde, si je automaticky navlékne a nikoho ani nenapadne protestovat. A také si nejsem jistá, jestli to má nějaký smysl, když si na boty natáhnu igelitovou ochranu, kterou potom zase při odchodu vrátím do toho samého koše u vchodu a obuje si ji další člověk...:-D Také mi to přijde úplně blbé, když se ty návleky stěhujou z boty na botu a v létě, když nosí lidé sandály, tak ty igelitové návleky klidně mohou přenášet plísně. Takže divných zdravotních opatření u nás máme víc, ale nejsou vůbec medializová, tak je ani nevnímáme.

daya
Suzy, víte jak by to vypadalo v reálu, když by obchod rozdával roušky? Hrnuli by se tam lidi dokola jen pro ně! A jsou tací kteří by šli denně 50x jen aby těch roušek zdarma měli dost. Klidně by jich měli doma 2 pytle, ale co na tom když to bylo zadara. Takoví prostě lidé jsou. Párkrát jsem zažila co lidé dokáží pro věc zdarma. Co na tom, že ji nepotřebují. Obchody a jejich zaměstnanci už to tak mají teď dost těžké, nechtějte po nás, abychom ještě zdarma distribuovali ochranné pomůcky namísto státu.

Daya, tak tohle jsem si neuvědomila. No on člověk totiž vždycky soudí podle sebe. Ale dávám Vám za pravdu. Bohužel je to tak. To se teda omlouvám za hloupý nápad.

inspa*
hodnocení

2x

Zde je názor Doc. JUDr. Zdeněk Koudelky, PhD. Těžko ho někdo může posměšně označovat za rádoby "odborníka". Tenhle pán tomu opravdu rozumí. A tvrdí: "Zákon nedává Ministerstvu zdravotnictví právo nařídit lidem nosit roušky.".

A já odmítám dělat jakékoli ústupky v nezákonném salámovém omezování svobod vládou navíc vedenou estébákem. Nehodlám připustit, aby mi kdokoli nařizoval něco, co mi nepředepisuje zákon a Ústava ČR. Takové jednání pamatuji před rokem 1989. Dnes to začne rouškama a skončí bůh ví jakým zásahem do mých svobod a práv.

ceska-justice.cz/...

Jen pak jsi hoden svobody a žití,
když rveš se o ně den co den. (Johann Wolfgang Goethe)

. "Dnes to začne rouškama a skončí bůh ví jakým zásahem do mých svobod a práv"

Ano, příští rok dostanete čip do mozku a ten další vám zakážou zpívat,tančít atd...*ticho*

Zákon taky výslovně nezakazuje syfilitikovi močit sousedovi do studny, přesto se se zlou potáže ..

inspa*

koukám, kde končí rozum, nastoupí argumentační fauly... :-\

A kdyby vám to nařídila ta správná vláda ( ODS, TOP9, Pyjáti) tak to bude v pořádku?

007cz

Inspa jak říká staré pořekadlo..staryho soudruha novým kouskům nenaucis...

Tak hlavně, že mladej takydemokrat, se ty nové kousky učí rychle a rád.

ebednezer
hodnocení

Váš příspěvek hodnotím jako nejpřínosnější, emocí prostý, s bohatou informací. Děkuji.

hodnocení

2x

Stejně jako před několika měsíci.

Kdo chce hledat důvod pro nošení roušky, vždy si najde argument.

Kdo chce hledat důvod pro NEnošení roušky, vždy si najde argument.

tak
Bude-li důchodcům stačit jen 5ks roušek a 1 respirátor tak bude epidemie už jen krátce, nebo si je musí šetřit a tzn. nosit každou aspoň měsíc než pošlou další?

hodnocení

2x

Svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého.

Nařízení roušek má s největší pravděpodobností smysl. Nebo máte nějaké vysvětlení, proč ty roušky nosí lidé i v jiných státech? A pokud chcete odborníka, tak nošení roušek vysvětluje i např. Dr. Peková (stačí shlédnout od ccaa 10. minuty):

Právník nejsem, ale oporu pro toto nařízení bych hledala někde mezi "šířením nakažlivých chorob"nesprávným jednáním nebo tak něco (?).

Ale pokud chcete boj za svobodu, můžete začít např. bezohledně kýchat a kašlat, aniž si zakryjete ústa, smrkat do rukávu a odplivovat na zem, ... apod. Zákon ani Ústava ČR se o tom myslím také nezmiňují.

jenda2*

Roušky nemají příliš velký význam. Opticky to ale vypadá na maximální boj s koronavirem. Kašlat bez zakrytí úst bylo odjakživa zapovězeno. To není noc nového. Viry jsou zde s náma stále a počet úmrtí se ukázal jako minimální. Veškeré uzavírání provozoven a škol jen prodlužuje boj s koronavirem, jak tvrdí onkologové a i jiní lékaři. Ještě jedno omezení firem a končíme jako bankrotáři. Vir tady bude dál a co bude následovat? Prymula si založil firmu na výrobu roušek a má o odbyt postaráno. Ale co my z fabrik? Všichni propouští a ceny rostou naprosto neúměrně. Toto má stát hlídat a veškeré svinské ceny zmrazit. T je jedna část boje s koronavirem. Ve skutečnosti vláda kromě obrovského zadlužení nechává vše na lidech. Každý ať si poradí sám. Po bankrotu ale může nastat vzbouření lidu. A to by mělo.

jenda2*

A zde máte vyjádření MUDr. Pirka o koronaviru:

parlamentnilisty.cz/...

miska*
hodnocení

1x

Já to vidím, že roušek už se nezbavíme nikdy, protože stačí se podívat do živnostenského rejstříku...

Prymula má od 17.6 2020 živnost na výrobu zdravotních pomůcek a ochranných prostředků.

hodnocení

0x

Mně jen zaráží že budou rozesílat cca 3.000.000 zásilek s rouškama a bude to stát pry 15 miliónů ! To nestačilo podle počtu důchodců nakoupit roušky ve vesnici nebo městě a důchodci nebo jejich rodinní příslušníci by si pro ně přišli na úřad nebo na jiné výdejní místo? Říkali že jednorázová rouška stojí cca 8,- a já jsem před 2 dny koupila 100 ks. jednorázových po 3,-stačilo vyhledat na Heuréce.

jabraka*

Není to až tak složité a drahé,protože z centrály pošlou hromadný balík pro všechny dědky a báby na poštu města,kde jmenovaní bydlí a doručovatelky to jen roznesou na patřičné adresy!

JABRAKA

@ruze

Že vás nezaráží každoroční dopis od ČSSZ o zvýšení důchodů.

Počítejte: 3 500 000 všech důchodců

Obyč psaní 19 kč (loni).

Dejme tomu že má stát nějakou množstevní slevu, jeden dopis = 5

3 500 000 x 5 = 17 500 000

To je pálka co?:-D

etana*

Protože nechtějí nic nakupovat, chtějí se zbavit kazových, které koupil Vojtěch v Číně a sám se tento týden přiznal, že reklamaci Číňani odmítli a Vojtěch neví co s nimi. Zdravotníkům je dát nemůže, tak je rozdá seniorům a ti se podělají blahem, jak se stát stará. Vojtěch tím zlegalizuje vyhozené peníze, za které může on (dodavatel je prokázaný mafián a bílý kůň). Tak co by nakupovali na vesnici?

@etano

Ano Čínské firmy neuznaly reklamaci respirátorů, ale Česko se bude soudit.

No a podle vás, ty kazové roušky rozdá a zbaví se důkazů k soudu, že?*zed*

Juraja, to je jedno, kde je pravda, důležité je, že se to klidně může napsat. Tak se pomalu šíří lži. Dnes se jim říká nějak anglicky. Hoax?

Stokrát opakovaný hoax se stává pravdou.*ticho*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]