Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vracení daně student

Od: nickolaj odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, pracuji na HPP a pořad jsem student, tento měsíc jsem měl hrubou výplatu 50tisic, čistého jen 35tisic.
Sociální
Zdravotní
Dan- sleva zaměstnavatel 2070
Dan - sleva student 335
Dan -záloha na dani - 7645
Pracuji od 08.
Vrátí mi na konci roku 5x 7645 kč?

Vracení daně student

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

0x
Ó nikoliv, už slevu započítanou máte.
Je možné, že můžete zažádat o zbytek daňového zvýhodnění za zbytek roku, pokud jste celý rok nepracoval.
nikolaj
hodnocení

Myslíte? Doted jsem sice delal na brigádách, ale vždy mi vrátili nějakou částku. A to jsem pracoval na brigádách nonstop cely rok.
vilik*
No, máte nárok na slevu na poplatníka 24 840 korun ročně a k tomu každý měsíc, kdy jste studentem a zároveň splňujete podmínky věku a soustavné přípravy na budoucí povolání, dalších 335 korun za měsíc.
Tedy v podstatě při pětiměsíční době zaměstnání za kalendářní rok lze při ročním zúčtování požadovat až do výše 28 860 korun.
Vy jste neuvedl, nebo jsem to nezaznamenal, kolik měsíců jste pracoval a kolik z nich jste splnil podmínky jako student.
Takže si prosím prohlédněte výplatní pásky a zkuste si dopočítat sám. Rozhodně to nebude ale 5 x celá zaplacená záloha na daň, ne ve vámi uváděné výši.

hodnocení

0x

Pokud jste za období 01-07/2020 pouze studoval a nikde nepracoval (neměl příjmy), a do práce jste nastoupil od 01.08.2020, pak se vám vrátí nevyužitá daňová sleva na poplatníka a na studenta za období 01-07/2020 čili 7x(2070+335).

Může to být jinak, mohl jste mít jiné zdanitelné příjmy a budete podávat daňové přiznání atd. Podívejte se třeba sem, tady je rozebrané roční zúčtování daní pro zaměstnance:

portal.pohoda.cz/...

pandora*
hodnocení

0x

Daň máte správně, jak slevu na poplatníka, tak za studenta. Určitě vám nevrátí 5x7645. Na konci roku se nic nevrací, buď vy a nebo zaměstnavatel, zažádáte o roční zúčtování, ale měl byste nárok na vrácení, slevy na poplatníka za těch 7 měsíců. 2070x7. Jen v případě, že jste slevu neuplatňoval na brigádách.

iz*

@Pandora > o roční zúčtování daně z příjmu písemně žádá zaměstnanec po skončení kalendářního roku (do 15. února) posledního zaměstnavatele z uplynulého kalendářního roku. Zaměstnavatel zúčtování provádí, nežádá o ně.

Zaměstnanec může místo ročního zúčtování dát přednost daňovému přiznání (to by musel podat sám).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]