Nejste přihlášen/a.
Jde o to, že jste povinen vystavit konkrétně daňový doklad, nikoliv něco (faktura není vůbec nic, jen ustálený, nikoliv však zákonem daný název pro tu listinu). Slovo faktura má pro účely DPH stejnou váhu jako třeba Paprika, tedy v podstatě žádný.
Příčetným lidem to může připadat jako drobnost, ale asi každý se setkal se správcem daně, který mu dělal problémy pro nějakou marginální ptákovinu a vysloveně se v tom vyžíval. Takže já tu opatrnost odběratele celkem chápu.
Jako plátce DPH se řídíte zákonem o DPH a ten zná pouze daňový doklad, nezná fakturu. Náležitosti daňového dokladu jsou vyjmenovány v zákoně přímo výčtem, takže jako plátce DPH vystavujete daňový doklad č... (případně Faktura-daňový doklad č...). Problém s "fakturou" by dělali nejen při kontrole z FÚ, ale u povinně auditovaných společností by dělali problémy už auditoři a vyžadovali by opravu názvu na obou stranách.
No, to, že to zákon nazývá "Daňový doklad" ještě - si myslím - nezakládá povinnost slova "Daňový doklad" tam psát.
Ostatně - budu li mít daňový doklad z ciziny, také to tam mít nebude.
Já si tedy také myslel, že to tam nad 10000,- musí být, ale je fakt, že jsem to nikde nenašel...
@genehawkins: Je to moje zkušenost z praxe. Neplátce vystaví fakturu, plátce daňový doklad. Akceptuji, že tuto terminologii používají 1) ti, co programují ekonomické a účetní systémy, 2) auditoři, kteří se vyjadřují k účetnictví, 3) daňoví poradci, 4) kontrola z FÚ. A nepátrám po tom, zda se mýlí nebo nemýlí, protože na to odborně nemám.
podle mne selským rozumem, doklad na němž je částka podléhající dani by měl nésti také název "Daňový doklad" protože se jím dokládá fakturovaná částka podléhající zdanění..
Z jedné strany vypadá logické, že daňový doklad by měl být označen jako daňový doklad, zvláště když zákon vyžaduje uvedení evidenčního čísla daňového dokladu (nemusí být shodné s číslem faktury). Z druhé strany má pravdu tazatel, že zákon o DPH tuto povinnost neukládá a říká, že za daňový doklad se považuje takový doklad, který má všechny jeho náležitosti dle zákona o DPH. Takže se přikláním se k názoru, že tazatel má pravdu. I když v konečném důsledku má vždycky pravdu zákazník.
ne, v zákoně nic o "považování" myslím není. Je tam, že musí vystavit daňový doklad. A v konečném důsledku má vždy pravdu správce daně. Ale samozřejmě, pokud někdo nemá co dělat, může se začít s berňákem dohadovat či přímo soudit
Podle neoficiálního stanoviska FŘ to není nutný text, nicméně je doporučený a jeho absence generuje problémy, zbytečně se bouřit je práce pro kverulanty, kterým nevadí skutečné problémy, ale takovéhle pitomosti. Odběratel by jistě soud prohrál, ale jak píšu, podnikatel podniká, rejpal se hádá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.