Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovo daňový doklad na faktuře

Od: tomino* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, mohl bych požádat o konzultaci nějakou účetní / auditora? Vystavil jsem fakturu za stolařské práce. Odběratel fakturu odsouhlasil bez výhrad po číselné stránce, ale odmítl mi ji proplatit jen proto, že neobsahovala sousloví "daňový doklad" ... dokud ji neopravím...
Měl na toto právo? Jako důvod mne napadá snad jen bod a) zákona o DPH, náležitosti dokladů (označení dokladu) ... ale povinnost uvádět to "sousloví - daň.doklad" tam není přímo uvedena... Mýlím se / vyložil jsem si zákon chybně? Opravdu je tak nutné to sousloví na faktuře uvádět?
Fakturovaná částka je 14.64 tis. s DPH.
Díky za NÁZOR / upřesnění. Tom

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Plátce DPHJste-li plátcem DPH, vaše situace v souvislosti s vystavováním dokladů může být paradoxně jednodušší, jelikož máte povinnost vystavovat daňové doklady, jejichž náležitosti se musí řídit příslušnými ustanoveními zákona o dani z přidané hodnoty (viz § 26 až § 35 zákona č. 235/2004 Sb.). Navíc, pokud používáte účetní software, při vytváření daňového dokladu vám může být skvělým pomocníkem, díky kterému nezapomenete na nic důležitého. Na co tedy v této souvislosti musíte především pamatovat?Veškeré vaše doklady budou daňovými doklady, ať se jedná o řádný daňový doklad, nebo zjednodušený daňový doklad. Nezáleží přitom na tom, zda fakturujete plátci DPH nebo neplátci DPH.Je nutné si hlídat, zda se nejedná o režim přenesení daňové povinnosti. Pro tyto případy platí specifická pravidla, která je nutné zohlednit při vystavení daňového dokladu.Vámi vystavovaný doklad může nést název "Faktura – daňový doklad". Nikoliv však pouze "Faktura". portal.pohoda.cz/...

Ničím nepodložené.

etana*
hodnocení

2x

Jde o to, že jste povinen vystavit konkrétně daňový doklad, nikoliv něco (faktura není vůbec nic, jen ustálený, nikoliv však zákonem daný název pro tu listinu). Slovo faktura má pro účely DPH stejnou váhu jako třeba Paprika, tedy v podstatě žádný.

doplněno 09.09.20 07:12:

Příčetným lidem to může připadat jako drobnost, ale asi každý se setkal se správcem daně, který mu dělal problémy pro nějakou marginální ptákovinu a vysloveně se v tom vyžíval. Takže já tu opatrnost odběratele celkem chápu.

hodnocení

0x

Jako plátce DPH se řídíte zákonem o DPH a ten zná pouze daňový doklad, nezná fakturu. Náležitosti daňového dokladu jsou vyjmenovány v zákoně přímo výčtem, takže jako plátce DPH vystavujete daňový doklad č... (případně Faktura-daňový doklad č...). Problém s "fakturou" by dělali nejen při kontrole z FÚ, ale u povinně auditovaných společností by dělali problémy už auditoři a vyžadovali by opravu názvu na obou stranách.

No, to, že to zákon nazývá "Daňový doklad" ještě - si myslím - nezakládá povinnost slova "Daňový doklad" tam psát.
Ostatně - budu li mít daňový doklad z ciziny, také to tam mít nebude.

Já si tedy také myslel, že to tam nad 10000,- musí být, ale je fakt, že jsem to nikde nenašel...

@genehawkins: Je to moje zkušenost z praxe. Neplátce vystaví fakturu, plátce daňový doklad. Akceptuji, že tuto terminologii používají 1) ti, co programují ekonomické a účetní systémy, 2) auditoři, kteří se vyjadřují k účetnictví, 3) daňoví poradci, 4) kontrola z FÚ. A nepátrám po tom, zda se mýlí nebo nemýlí, protože na to odborně nemám.

111®
hodnocení

0x

podle mne selským rozumem, doklad na němž je částka podléhající dani by měl nésti také název "Daňový doklad" protože se jím dokládá fakturovaná částka podléhající zdanění..

lamy13
hodnocení

0x

Z jedné strany vypadá logické, že daňový doklad by měl být označen jako daňový doklad, zvláště když zákon vyžaduje uvedení evidenčního čísla daňového dokladu (nemusí být shodné s číslem faktury). Z druhé strany má pravdu tazatel, že zákon o DPH tuto povinnost neukládá a říká, že za daňový doklad se považuje takový doklad, který má všechny jeho náležitosti dle zákona o DPH. Takže se přikláním se k názoru, že tazatel má pravdu. I když v konečném důsledku má vždycky pravdu zákazník.

etana*

ne, v zákoně nic o "považování" myslím není. Je tam, že musí vystavit daňový doklad. A v konečném důsledku má vždy pravdu správce daně. Ale samozřejmě, pokud někdo nemá co dělat, může se začít s berňákem dohadovat či přímo soudit:)

@etana v zákoně hlavně není nic o nápisu "Daňový doklad", takže není důvod ho tam psát.

etana*

Podle neoficiálního stanoviska FŘ to není nutný text, nicméně je doporučený a jeho absence generuje problémy, zbytečně se bouřit je práce pro kverulanty, kterým nevadí skutečné problémy, ale takovéhle pitomosti. Odběratel by jistě soud prohrál, ale jak píšu, podnikatel podniká, rejpal se hádá.

Jenže otázka nezněla jestli mu doporučujeme to tam napsat, ale jestli je to povinné. Nicméně zdá se, že jsme se dobrali k tomu, že to v zásadě povinné není.

111®
hodnocení

0x

se dohadujeme a co říkáte na tohle? Obrázky google.com/...

Že ti asi někdo ukázal gugl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]