Nejste přihlášen/a.
Ta závist je ale potvora, co? Jsou i tací, kteří invalidovi závidí nový motorový vozík.
Jestli má soused invaliditu třeba na sluch, tak pracovat může. Proč by nemohl?
Takže váš soused má Bechtěreva a vy mu závidíte plný ID. No to je síla.
Platíte daň 11.000, takže máte hrubou mzdu kolem 70.000.-, čistou kolem 53.200.-. Jděte a kupte si Jaguára.
Jak vypadá "logické ne"? A jak "logické ano"? Ano, někteří lidé s plným ID jsou schopni pracovat. A ne, není to 15 000. Znám jednoho, který pracoval celý život jako hasič, dokonce velitel zásahu, a když pak šel do ID, měl desítku.
@pitr125 - invalidni duchodce s plnym duchodem proste prece neni schopen prace... nemam toho cloveka rad a vadi mi prispivat na jeho duchod
Vám ani tak nejde o pracovní ne/schopnost invalidních důchodců, že? Psík bude zakopán v tomhle vyjádření "nemam toho cloveka rad a vadi mi prispivat na jeho duchod"
Tak to vám určitě vadí přispívat na můj starobní důchod, když si k němu "na.pohodu" vydělám - a na rozdíl od vás se "v praci jako.debil" netrhám
To má ten Váš soused ale veliké štěstí, že mu uznali plný ID a přitom může chodit do práce na plný úvazek. To se asi běžně nevidí. Spíš jsou všude stížnosti, že je spousta lidí, kteří na ID nárok mají, ale nedosáhnou na něj, protože ti posudkoví lékaři prý jsou velmi skoupí a člověk ani nemá odvolání. Zrovna nedávno jsem to někde četla, myslím že na "novinkách". Jste si vůbec jistý, že tomu tak je? Přemýšlím tady jakou invaliditu by mohl dotyčný soused mít, když Vy víte, že funguje normálně, má obě ruce a nohy a jezdí autem a nemá problém s plnou pracovní dobou. Možná, že máte špatné informace a zbytečně se tím necháte užírat. ID můžou mít i lidé, kteří jsou na tom špatně psychicky, vím o jedné mladé paní, která má částečný ID, ale ta je neustále pod práškama, s nikým se nesnese, když si najde práci, vydrží tam tak 14 dní a je konec, protože ji rychle propustí kvůli hádkám a problémům. Momentálně je v Bohnicích asi na 3 měsíce a bude žádat o vyšší stupeň invalidity. Je prostě neschopná žít mezi lidmi bez problémů a bojí se jí i její rodina. Tak oni to ani tito lidé, kteří jsou na tom fyzicky dobře, nemají snadné. A ten pán určitě tento případ není, to by v tom zaměstnání nemohl dlouhodobě být. Já být Vámi, tak se na to vykašlu a nebudu se tím týrat. Navíc to ani nemusí být pravda a někdo Vám něco napovídal, protože viděl, že ty pomluvy padají do "úrodné půdy" a že Vás tím naštve. I takoví lidé jsou.
Co mu kdo závidí, nevyléčitelnou nemoc? Buďte rád, vy byste s ním měnil? Proč ho sledujete, když vás to tak žere. Ono invalidní důchod nemusí mít dlouhodobě, záleží na posudkovém lékaři. Podle toho, kolik platíte na daních, budete mít vysokou mzdu, ale stále vám to nestačí? Znám jednu mladou ženu, nemá část ruky, jediné co dostala byla kartička TP, aby si mohla sednout v mhd.
Než se začnete rozkacovat, měl byste vědět, že při invaliditě III. stupně je schopnost pracovat snížena o 70% a více. Neznamená to tedy automaticky 100% neschopnost pracovat. U řízení dostane pojištěnec tzv. pracovní rekomandaci, tzn. doporučení, které činnosti může nadále vykonávat (může se jednat i o negativní rekomandaci, tedy výpis nedoporučených pracovních činností). Může vykonávat i stejnou profesi jako dřív, přičemž u různých zaměstnavatelů sekonkrétní pracovní podmínky mohou značně lišit. To může být třeba důvodem nezpůsobilosti výkonu práce u jednoho zaměstnavatele a naopak důvodem způsobilosti téže práce u jiného zaměstnavatele. Podstatné hledisko u poživatele invalidního důchodu je to, aby vykonávaná práce dále nepoškozovala jeho zdravotní stav.
Zvenku to málokdo může posoudit, Vy si myslíte, že je to šméčko a podle toho vystupujete. Nechápu, co mu závidíte. Proč nezávidíte třeba Kellnerovi, jak se napakoval na kupónové privatizaci? Sám sobě kazíte život a dobré spaní, navíc v případě invalidy zřejmě úplně zbytečně. Přeji Vám dobrou mysl.
Mám synovce s touto nemocí, má iD od 18ti let. Má svůj autoservis a je neuvěřitelný sportovec, i Jizerskou padesátku zvládá (zatím) Denně i v zimě jezdí na kole, doma má posilovnu. Největší potíže mají lidé s tímto onemocněním pokud zůstanou v klidu. Dnes je mu 40 let a nemoc se zhoršuje. Takže soused rozvážející pečivo vlastně cvičí neustále . ID mu nikdo nevezme neboť nemoc není vyléčitelná a jen vlastním úsilím nepěkné konce oddaluje.
Jen trochu podrobnosti o Bechtěrově nemoci :
Chronická bolest a ztuhlost v dolní části páteře. Bolest se často objevuje v místě skloubení křížové kosti s pánví (sakroiliakální skloubení), odkud vyzařuje do hýždí nebo zadní strany stehna. Bolest je největší, pokud pacient zůstává v klidu, zmírňuje se při fyzické aktivitě.
Záleží na diagnóze, ono hodně lidí má důchod na hlavu. Psychické problémy, které nejsou na první pohled vidět. U důchodu může pracovat. Vy vidíte auto, mnoho lidí má drahá auta, drahé věci, ale co už nevidíte, jsou dluhy. Nezáviďte nemoc, záleží co dělá za práci, vy víte kolik vydělává + kolik má důchod?
Taky si můžete vzít leasing a koupit si nové auto. Buďte rád, že jste zdráv, přejte mu to.
Setkala jsem se už vícekrát s tím, že zařazení do x stupně invalidity je poněkud podivné (z mého pohledu nespravedlivé, v obou směrech - někdy bych dala víc, někdy méně).
Na druhou stranu je třeba připustit, že tak, jak je někdo zdravý šikovnější nebo méně šikovný a má tedy větší nebo menší příjem, může to být i u osob invalidních (nezávisle na stupni invalidity). Někdo prostě sedí a brečí, že má málo, jiný se snaží co nejvíc.
Závěr:
Nezáviďte. Pokud o člověku nic nevíte, je to jen vnější pohled, který vůbec nic neříká. Např. jsem znala paní, která měla invalidní důchod (dnes už starobní) a také chodila do práce. Vím, že měla příjem o dost vyšší než já (přitom i vzdělání měla nižší než já). Jenže - ona si nedokázala ani např. pověsit záclony. Její manžel (také invalida, který chodil do práce) okopával jahody tak, že musel ležet na zemi (neohnul nohy v kolenech). Jsou to většinou lidé, kteří i na činnosti, které my zdraví děláme běžně a ani o tom nepřemýšlíme, si musí někoho zjednat. Nechtěl byste s nimi měnit.
Tak já jsem si o té nemoci něco přečetla, protože jsem ji neznala. A to samé doporučuji i Vám a pak pochopíte, že ten pán ji nemůže mít, protože kdyby na tu nemoc měl uznaný ID v plné výši, tak by rozhodně nemohl rozvážet každý den pečivo a možná dokonce i vykládat a nosit plné přenosky, protože by byl rád, že vůbec stojí. Ta nemoc je děs a lidé trpí velkými bolestmi a navíc, prokázání té nemoci trvá léta a léčení je opravdu velmi zdlouhavé a není stoprocentní. Takže podle mne je to tak, že jste na tom se sousedem oba stejně. On toho v hlavě také moc nemá, když si vymyslí takovou lež, aby Vás a Vám podobným závistivým lidem dal tak divný důvod k závidění trochy peněz. Vy sám jste zde napsal, že se tím chlubí. Já jsem teda ještě nepotkala člověka, který by se chlubil tím, že je těžce nemocný. To snad nemůže udělat ani člověk rozumu mdlého. Ten chlap určitě tu nemoc nemá, ale má radost, jak jste mu tam všichni skočili na špek a jak mu závidíte. Což je samozřejmě také ubohost z jeho strany. Tak se přestaňte užírat takovou hovadinou.
Dobře, mně je to vcelku jedno. Tak máte pravdu, ale i tak. Přečetl jste si všechny odpovědi? Někteří zde píší, že pohyb je naopak doporučován, takže ono záleží na typu nemoci a u téhle se zrovna ten pohyb doporučuje. Ale i tak, pořád ještě máte na souseda vztek, když teď už víte, že to je nemoc hrozná a že není vyléčitelná a že se bude tomu pánovi zhoršovat? Dneska ještě jezdí v dodávce, ale to, co ho čeká, to přece nemůžete závidět. Tu bolest a pozdější zdravotní problémy přece žádné peníze nezaplatí a těch ubohých 15 tisíc už vůbec ne. Buďte rád, že Vám nic není.
@suzymon, Bechtěreva měl náš matikář na gymplu. Mladý chlap, my jsme měli 15 a on tak 33, když nás začal učit. Učitel od Boha. Vždycky jsem si ho vyžadovali na výlet, byla s ním úžasná sranda, a pak jsme ho zvali na srazy, chodil pravidelně, až na tom posledním nebyl a teď na jaře zemřel, bylo mu 79 let. Říkal nám, že každý den ráno vstane o 2 hodiny dřív a cvičí, jinak by se nepohnul. Pracoval celý život.
Inzinýrko, děkuji. Já tu nemoc neznám a tak jsem si o ní jenom něco přečetla, ale nestudovala jsem podrobně. A jak je vidět, tak ono se s ní žít dá, ale ten dotyčný to nemá jednoduché. Já si vůbec nedovedu představit, že bych musela celý život, dvě hodiny, den co den cvičit. A asi to budou cviky specializované na tuto chorobu. Tak třeba ten pán, o kterém je tady řeč, také cvičí, protože jenom ta jízda v autě a nošení přenosek by mu asi moc nepomohlo. V každém případě není co závidět a já bych takovou nemoc nechtěla, ani kdybych měla dostávat 50 tisíc měsíčně.
Ufffff ta závist to je potvora a ještě to soused dorazil novým BMW třeba za 1-1.5 milionu.
To pak s člověkem psychicky zamává že si musí jít stěžovat na Poradte.
Berte to tak že soused si na BMW určitě nevydělal chozením do práce za 25 tis...Prostě je šikovnější,něco mohl vyhrát,zdědit,dobře investovat atd...
Vy už jen vidíte to pozlátko to BMW...to Vás pak rozpaluje když musíte jet na šichtu třeba veřejnou dopravou.
Nejsem tolerantní ale co vlastně řešíte? To BMW? Já jsem nepochopil co Vám vadí.To že musíte chodit poctivě do práce a pořád se to finačně nevede? Ani já to nemám lehké prostě to tak je.
Soused o několik domů snad ani do práce nechodí a taky nová auta v rodině,barák perfektně zrychtovanej,dovolené.Ale nikdy jsem na něj neměl zlost nebo zkoušel pátrtat jak je to možné a kde na to bere.
Tak jestli Vás zajímá i můj názor, tak si myslím, že závist je (bohužel) typická česká vlastnost a je to snad po žárlivosti to nejhorší, co může člověka v životě potrefit.
Body u plného invalidního zohledňují i předchozí zaměstnání postiženého, takže např. hasič na plném invalidním rozhodně nemusí být ležák s nutností 100% péče. Hodně záleží i na posudkovém lékaři .Ale rozhodně bych nezkoušel dostat se za každou cenu na plný invalidní,taky se může stát že se Vám to povede a pak se budete divit kolik platíte za léčbu popř. kompenzační pomůcky, na které Vám stát nepřispěje
Možná to je nespravedlivé , ale ještě horších nespravedlností je ve světě mnohem víc. Léčíme třeba 2 děti z ciziny , ale na na léčení našich dětí nejsou peníze. Paní s diagnózou, co má váš soused nemá nárok na lázně, které by jí alespoň trochu ulevily, ale jiní lidé bez větších problémů do lázní jezdí. Paní po operaci páteře chodí dál do práce a vykonává celkem těžkou práci, doma si musí jít lehnout a užívá léky proti bolesti, ale nikde si nestěžuje a snaží se žít co nejlépe. Každý to máme nastavené jinak, někdo běhá s každou maličkostí po různých vyšetřeních, bez nálezu, jiný se tomu vyhýbá. Ať má soused co chce, má určitě radost, že vás to štve, tak proč mu tu radost děláte? Třeba se chce zajistit na dobu, kdy už nic nebude moct. Chce to oddálit, proto žije naplno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.