Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
jsem po operaci křečových žil. Byl to miniinvazivní zákrok v lokální anestezii, skrze drobné řezy, kterých je asi 26, ale jsou maličké po celé délce stehna, za kolenem i na lýtku. Ve středu minulý týden byl zákrok, poté do pátku rány překryty jejich materiálem a až v onen pátek byl převaz u nich v ordinaci. Už jen očistili Betadinem a dali náplasti, natáhli punčochu. A uvidí ty rány až ve středu zase. Já jsem asi úplně padlá na hlavu, ale nevím, co teď. Ráda bych si ty náplasti oddělala, vyměnila, mám i Betadine. Zvládnu hravě a čistě. Potřebuji se i trochu umejt :D, což když provedu, náplasti namočím, takže musím vyměnit. Mohu, co myslíte? Přece nemůže být na ráně náplast od pátku do středy...? Je pravda, že bez té punčochy bych měla být nezbytnou dobu, což snad 10 minut není problém...
Děkuji za rady.
Nechala bych rozhodnutí na lékařích. Oni by měli vědět, co je pro hojení nejlepší.
Pokud nejste velice hbitá a mrštná, sama si asi nohu ošetříte, převážete, dost obtížně. A hlavně tak, aby se to nesesmeklo a drželo to. Zvláště, pokud je to na zadní straně nohy.
Jestliže to máte jen na jedné noze, dejte si ji do velikého igelitového pytle, nahoře zavažte, vlezte do sprchy a ostatní tělo si klidně omyjte. Tu nemocnou nohu ne. Není dobré to často odlepovat, měnit, natož máčet. Rána se pak dobře nehojí, mohou vzniknout i záněty. Proto oni vědí, proč Vám nechat krytí od pátku do středy. Aby rána měla dost času se hojit.
Řiďte se jejich pokyny a nechte je konat, bude to tak nejlepší. Na ten převaz Vás jistě někdo z rodiny zaveze, pokud nemá kdo, zařiďte si dovoz sanitkou. Ale každopádně je lepší, když to lékaři vidí, jak hojení postupuje. Jaga.
Děkuju moc za radu! Já měla i trošku obavu, abych nebyla za mašíka, že jsem si to nepřelepila. Třebas mi zapomněli říct a já to tak nechám. Ale asi máte pravdu, lépe do toho vůbec nezasahovat. A ten pytel zkusím, dobrý nápad. Děkuju .
Já bych to zas tolik neprožívala. Když jsem byla po císaři, což je velká jizva skrz kůži a svaly, měla jsem ji přelepenou asi dva dny, poté náplast sestra sundala a rada byla ve sprše každý den pořádně namydlit a umýt a s tím jsem i odcházela domů. Podle mě tedy můžete náplast po 5 dnech už v klidu odlepit, kůže už bude srostlá, ve středu zkontrolují a stehy vyndají.
Úplně klidně sejměte náplasti, osprchujte se čistou vlažnou vodou dosyta, klidně i nějakým nedráždivým mýdlem nohy omyjte, pak jen doteky osušte nebo nechte osušit na vzduchu a znova namažte a dejte náplasti. Jsem instrumentářka, vím co a jak, navíc jsem sama po mnohých operacích. Stejně jde postupovat u všech ran, kde nejsou drény nebo otevřené hnisavé rány.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.