Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zajistit včas dědictví

Od: stepana odpovědí: 43 změna:
Prosím o radu. Koupili jsme s přítelem domek. Každý máme své děti, tedy dědice. Chceme udělat opatření o dožití ve společně koupeném domku, aniž bychom v případě úmrtí jednoho z nás, museli vyplácet dědice zemřelého. Aby dědictví bylo řešeno až tu ani jeden z nás nebude, případně když se ten, co zůstane rozhodně domek prodat. Děkuji za rady směřující k mému dotazu. Nechci do toho navíc zapojit výlohy pro notáře, max ověření podpisů.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Jako aby dědil POUZE ten co přežije toho druhého?

To neprojde, páč děti jsou nepominutelní dědicové.

obcanskyzakonik.justice.c/...

doplněno 06.09.20 11:07:

Po doplnění...

Takže "radilové", až budete chtět odpovídat na podobný dotaz, ať jste v obraze
Tak jste nám to natřela. Váš známýVám odpověděl, co jste chěla slyšet. Ale tak to opravdu není. Vaše děti po Vaší smrti budou dědit, i když napíšete do závěti jen svého přítele.

Úspěch u Vás vidím v tom, že již víte, že se bez notáře neobejdete. Ten Vám pak vysvětlí, že děti musí dědit.

hodnocení

6x

To jako že by se dědictví po Vás řešilo až po smrti někoho dalšího? Dokonce někoho, kdo s Vaší rodinou nemá nic společného? Máte o dědictví dost zkreslené představy. Takhle to nefunguje, ani kdybyste byli manželé. A už vůbec ne bez notáře, který by možná nějakou kompromisní alternativu našel.

doplněno 06.09.20 10:03:

Představte si situaci (pravda, troch extrémní příklad, ale ne nemožný) - Je mi řekněme 70 let, mám 50 let staré děti a 30 let stará vnočata. Na stará kolena si najdu 20 letou přítelkyni a usmyslím si, že se bude dědictví řešit až po její smrti, řekněme v jejích 80 letech. To už si asi z toho dědictví moje děti, ani vnoučata už moc neužijou, že? *smich*

hodnocení

4x

Jo, kdybychom tak věděli, co bude za pět, za deset let. Ani půlrok není jistý. Přidám se ke zdejším "radilům" a nedoporučím Vaše úvahy, natož řešení, pokud by snad vůbec bylo nějak schůdné.

Jeden z Vás dvou zemře. Druhý ho přežije klidně o dvacet let. Za tu dobu se hodnota domku může velice změnit. Přeživší bude vzhledem k věku a jistě i nemocem spíše živořit, nebude nic opravovat, střechou poteče, plot spadne. A za domem povede dálnice, nebo tam vyroste průmyslová zóna... Hodnota domku se výrazně sníží. Ze které poloviny se vyplatí dědicové? Z té původní vyšší, nebo aktuální nízké? A to zcela pomíjím inflaci. V lepším případě se o přeživšího budou děti starat, v domku se objeví nový kotel, renovuje se koupelna, ve čtvrti si zřídí ordinace praktický lékař a zubař a případní kupci nabídnou mnohem více, než byla hodnota domku v době úmrtí prvního z Vás dvou.

Jestli máte oba své děti rádi, jestli jste a chcete být dobrými prarodiči i "cizím" vnukům, nedopusťte, aby se kvůli Vašemu podivnému přání v budoucnu rozhádali.

hodnocení

4x
Máte poněkud zkreslené představy o dědění. Tak to opravdu nejde, leda se zařídit tak, že umřete oba stejně, myslím, že to by šlo udělat. Nebo se můžete vzít a dědický podíl dětí snížit. Nebo existuje ještě jedna možnost - prodejte ten váš dům nějakému investorovi, kterému budete platit nájem. Peníze před dětmi schovate do šuplíku a ofiko majetek k dědění nebude žádný, tím dětičky vyšachujete úplně. Taky je můžete vydědit, ale to není úplně jednoduché, lze to dost těžce. Můžete to zdělit i vašemu známému, ať nemá falešné představy.

pandora*
hodnocení

2x

To by se musely děti vzdát dědictví, ale pak by zemřel ten druhý a dědictví připadlo pouze dětem druhého zemřelého, můžete si dát břemeno na dožití.

hodnocení

2x
No, životní zkušenosti hovoří jasně.
Veškeré nemovitosti vyřešit ještě za života.
Nemovitost v závěti je peklo pro všechny pozůstalé.

iz*
hodnocení

2x

Paní Štěpáno,

hned v první odpovědi máte odkaz na Občanský zákoník a nepominutelné dědice. Zemře-li jeden z Vás dříve, budou dědit jeho děti.

etana*
hodnocení

1x

Sepsat závěť, ale povinný díl stejně zdědí děti, jen je třeba v závěti určit jak, třeba penězi. Všechno ohodnocené. Ona to nebude sranda, měli byste se možná kvůli tomu vzít, pak nároky manžela/manželky budou se závětí jasné a nezpochybnitelné.

hodnocení

1x

Bohuzel je to škoda že tohle nefunguje v Cechach,v Nemecku je tento pripad veden jako Berlinertestament,a funguje.Take jsem se o toto tema zajimala ale tady.bohužel.

jj, škoda, to by mnohým usnadnilo život financescout24.de/...

iz*

Berliner-Testament je zajímavá možnost.

stepana
hodnocení

Ne, aby dědictví bylo řešeno po smrti nás obou. Aby např. po mé smrti ten dům až do své smrti výhradně užíval můj přítel, aniž by musel za svého života řešit dědictví po mně s mými dětmi. Prostě až zemře poslední z nás, ať řeší pozůstalost neše děti.

Prostě až zemře poslední z nás, ať řeší pozůstalost neše děti.
Tak to opravdu nejde.

Nemůžou dědit Vaše děti majetek Vašeho přítele, pokud umřete Vy jako první.

stepana
hodnocení

Tak teď mi dal odpověď můj známý, prý to jde vyřešit závětí přímo na danou nemovitost. Jsou ve stejném vztahu jako my a ve věku jako my (55 a 57 let). Nechali si to sepsat notářem a seznámili s tím děti (asi nás výdaj za notáře nemine). Takže "radilové", až budete chtět odpovídat na podobný dotaz, ať jste v obraze

Nevím, jak dalece je v obraze ten Váš známý, ale existuje něco, jako "neopomenutení dědici" a ti mají nárok na svůj podíl bez ohledu na závěť a ihned po smrti dotyčného. Takže dědické řízení musí každopádně proběhnout bezprostředně po smrti kteréhokoli z Vás a nikoliv "až někdy".

Takže až budete chtít opravdu zasvěcenou odpověď, neobracejte se na laickou poradnu, když radám stejně nevěříte, nebo nějakého známého (který toho očividně taky moc neví), ale přímo na notáře.

Mimochodem - výdej za notáře Vás nemine v žádném případě

magdone, 1* a *palec*

pandora*

Jediná jistota, je přepis nemovitosti na druhou osobu. Ale nevíte, kdo z vás zemře jako první. Dítě vždy dědí, svůj podíl. Zaplaťte notáře a on vám to vysvětlí.

iz*

Paní Štěpáno, nemínil Váš známý darovací smlouvu, v níž by datum účinnosti smlouvy bylo stanoveno na pozdější dobu? To by bylo něco jiného než dědictví...

macina
hodnocení

Mám pocit, že někteří nepochopili dotaz. Tazatelka a její přítel nechtějí obejít děti její ani jeho. Jen chtějí, aby domek obývali až do konce života. Potom by se děti spravedlivě rozdělily. Samozřejmě, že dědictví musí proběhnout hned po smrti. Paní jde o to aby děti jednoho ze zemřelých partnerů nechtěly tu půlku po rodiči hned, ale až zemře i druhý partner. Takhle já nechávám dožít otcovu partnerku v bytě, co si pořídili spolecně. Ale mě o to táta požádal před smrtí. Až zemře i ona, její 2 děti se rozdělí o její půlku. Je to tak Štěpáno?

macina,

zemřelých partnerů nechtěly tu půlku po rodiči hned, ale až zemře i druhý partner
ale to právě nejde.

Náš právní řád toto neumožňuje.

pandora*

Ale to všichni chápeme, co tazatelka chce. Ale už vidím, jak se děti dohodnou. Dědictví rozdělí i jiné vlastní rodiny, natož dvě úplně cizí. Kolik pak bude dědiců? To pak vidíte, nabízím k prodeji 1/6 nemovitosti ap., to člověk nechce. Ale až zemře druhý partner, tak by dědictví připadlo jen jeho dětem.

Postavení partnerů je mnohem nevýhodnější než postavení manželů. Pokud mají dům napůl, pro přeživšího partnera se nic nemění, stále má tu svou polovinu. Manžel má tu výhodu, že dědí s dětmi, takže jeho podíl na majetku se výrazně navýší. Pak ho případné dělení nebo vyplácení stojí mnohem méně peněz. A čím menší je prodejní podíl na nemovitosti, tím hůře se prodává. Takže svatba může upevnit pozici manžela, zároveň ale pokud se manžel rozmyslí, může svůj majetek v závěti odkázat jen svým dětem, protože manžel není nepominutelný dědic.

hodnocení

0x

Jde to vyřešit jednoduše. Dojít k notáři a sepsat tam, že jeden přeživších partnerů má nárok v domku dožít a užívat ho neomezeně, až do jeho smrti. Znám přesně ten samý případ ve svém sousedství.

ale tazatelkaa se ptá na něco jiného., na (ne)dědění.

Suzy to není dědění, ale darování s odkazem. Darovat majetek může komukoliv. Rozdíl je ale v tom, že pokud ho daruje za života prezivsimu partnerovi, její děti už nikdy nic nezdědí, protože budou již dědit jen děti partnera.
Jinak ten přeživší partner to právo na dožití bude samozřejmě mít, protože polovina domu je jeho. Tedy alespoň jsem to tak pochopil, že ho koupili napůl do podílového spoluvlastnictví. To paní nezmiňuje, ačkoli je to dost důležité.

Špatně jsem se vyjádřila. Vím že se nejedná o žádné dědění. Ti lidé mají spolu domek a jde o to, aby právě nedošlo k žádnému dědickému vypořádání, dokud bude jeden z nich naživu. Děti obou partnerů budou muset počkat, až zemřou oba. A o tom jsem mluvila. A to přesně se stalo v mé blízkosti. V případě o kterém mluvím, přežil pán a to ani nebyli manželé a přesto museli děti čekat hodně let, než zemřel on. A to to bylo sepsáno ještě asi za komunistů, protože já jsem se sem nastěhovala až když komunisti skončili a toho pána jsem znala. Když zemřel, bylo mu hodně přes osmdesát. A ty děti museli čekat. Nemohli dělat vůbec nic.

Nešlo o darování přeživšímu, šlo o to, že ten který přežije, bude užívat majetek v plném rozsahu až do své smrti a pak dojde k normálnímu dědickému vypořádání.

Ale jeden rozdíl v tom je. Ten pán nemohl ten baráček prodat, jenom v něm dožít. A tak se také stalo.

No nemohl ho prodat, protože nebyl jeho. To je přece běžná věc, že rodiče prepisou majetek na děti za života, protože je to výhodnější forma než dědění. Nechají si tam napsat břemeno na dožití a majitelé můžou s domem manipulovat až po jejich smrti.

suzymon - netahej sem zákony a smlouvy z dob vlády komunistů, za těch 30 let se toho změnilo docela hodně. Co se týká dědictví, tak skoro všechno.

No já jsem to myslela dobře. Že jako když to šlo zařídit už tenkrát, tak proč by to nešlo dneska. Ale nevím, jestli jsem teda správně pochopila dotaz. Já ho pochopila tak, že paní hledá možnost, jak to udělat, aby po smrti jednoho z nich nemuselo proběhnout dědické řízení vtom smyslu, že by ten kdo přežije, byl ohrožený třeba tím, že by děti toho zemřelého chtěli okamžité vypořádání a mohlo by dojít k prodeji nemovitosti a ten co by zbyl, by mohl být vystěhován a že teda hledají, jak to zařídit, aby k tomu nemohlo dojít. Tak teda to věcné břemeno, takový zákon přece existuje pořád. Ale asi by tam musel být dodatek, že může používat celý dům a ne že má jenom právo dožít v té své polovině. To by ho se tako k němu tak, že by to dlouho nevydržel. Proto jsem si myslela, že je to docela jednoduché, ale musí se to sepsat u notáře, protože ten ví jak to formulovat.

Suzy,

No já jsem to myslela dobře.

O tom nikdo nepochybuje, ale spletla jste hrušky a jablka. Dáváte příklad z komunismu a ještě špatný. Tam taky nešlo o dědictví domu.

Není možné odložit dědické řízení po zesnulém, až umře jeho přítel. To fakt nejde a ani to nešlo nikdy.

To by se také k němu mohli chovat... zkomolila jsem to. Když jsou ve hře peníze, tak "bratr nezná bratra". To bylo vždycky a v dnešní době je to asi ještě horší a já se vůbec nedivím, že má tazatel tyhle starosti.

Suzy psát věcné břemeno sám sobě je k ničemu. Pokud je dům můj, tak ho nepotřebuju. Věcné břemeno se píše do darovací smlouvy, pokud dům někomu daruju. Pak se tam nechám napsat na dožití pro případ, aby mě nemohl nikdo do smrti vystěhovat nebo dům prodat. Takže ano, mohli by dům darovat svým dětem a nechat si tam napsat doživotní bydlení. Ještě by to šlo i tak, že by napsali darovací smlouvy mezi sebou tak, že ten kdo toho druhého přežije dostane jeho půlku darem, platnost darovací smlouvy je platná ode dne smrti partnera. Má to ale nevýhodu v tom, že děti prvního zemřelého nic nezdědí, prostě dědit nebudou, protože nebude co. Celý dům zdědí dítě druhého partnera až po jeho smrti. Odložit dědictví vážně nejde, leda vydědit, ale jen za určitých podmínek.

strir, jako že teď uzavřou darovací smlouvu jeden s druhým, kde v případě úmrtí jednoho, dostane půlku domu druhý? To snad ani není možné. Opět by to neprošlo, páč po smrti jednoho, jeho(její) děti dědí.. Nebo jsem Vás nepochopil,

Jéžiš, tak to je teda dost komplikované.*uf* Nojo, asi jedině tak, jak píše "štír". Ale to se opravdu musí tazatel obrátit na nějakého právníka, aby poradil jak na to. Ale z reakce tazatele si myslím, že tak už učinil.

Ano Milane, je to darování ještě za života pro případ smrti. Dárce nemůže dar odvolat a darovany musí dar přijmout. Majetek přechází na obdarovaného smrtí dárce. Je to oboustranná smlouva a je to dar, takže nechrání nepominutelne dědice jako závěť.
zivnostnik.cz/...

Děkuji za poučení, zase jsem o něco chytřejší.

Ale tím dojde k omezení dědictví děti, kterému umře rodič jako porvní a budou dědit jen děti přeživšího.

Ano, však jsem to psal, že tím darem by přišli dědici prvního zemřelého o svůj nárok. Řešení by bylo dům darovat dětem ještě za života, každý tu svou polovinu nebo podíl a nechat si tam napsat břemeno na dožití a dětem vysvětlit situaci. Tak budou mít oba jisté, že jejich děti nepřijdou zkrátka a oni budou mít kde dožít.

ladis*
hodnocení

0x

A) Nechal bych zapsat oboum partnerum:

1) vecne bremeno (dnes se to jmenuje Služebnost bytu),

2) predkupni pravo (pro pripad, ze by dedici chteli prodat, musi nabidnout za stejnou cenu) a

3) dohodu s nepominutelnymi dedici v tom smyslu, ze se zavazuji neprodavat ani neuzivat zdedenou nemovitost do smrti druheho partnera a ze naklady na opravy a beznou udrzbu nese prezivsi partner, jinak ze se dohoda rusi.

to by melo resit to, co tazatelka chce. Nevim, nakolik vymahalny by byl bod 3, ale i bez nej, s ohledem na 1), pokud by v chaloupce nebylo vice bytovych jednotek ani moznost ji rozdelit, tak se tam nikdo nemuze nastehovat a ani by to nikdo normalni nekoupil.

B) druha moznost me napada americka, reverzni hypoteka, kdy treba v 70 letech (priklad) prodaji domek (anebo v okamziku, pokud by mel jeden znpartneru nejake zdravotnimpotize) a budou dostavat 25 let rentu, tam neni problem vymezit, ze renta je vyplacena napul, ze se vyplati presne tolik a tolik a ze dedicove budou dostavat tu rentu dale po smrti. Problem by byl pouze, pokud by se jeden z partneru dozil >95 let a samozrejme ze to zase neni kdovijak vyhodne.

Ladys o bodu 3 jste četl kde?

Ostatní body tazatelku nezajímají.

Aby mohli napsat věcné břemeno, museli by dům nejprve darovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]