Nejste přihlášen/a.
Jako aby dědil POUZE ten co přežije toho druhého?
To neprojde, páč děti jsou nepominutelní dědicové.
Po doplnění...
Takže "radilové", až budete chtět odpovídat na podobný dotaz, ať jste v obraze
Tak jste nám to natřela. Váš známýVám odpověděl, co jste chěla slyšet. Ale tak to opravdu není. Vaše děti po Vaší smrti budou dědit, i když napíšete do závěti jen svého přítele.
Úspěch u Vás vidím v tom, že již víte, že se bez notáře neobejdete. Ten Vám pak vysvětlí, že děti musí dědit.
To jako že by se dědictví po Vás řešilo až po smrti někoho dalšího? Dokonce někoho, kdo s Vaší rodinou nemá nic společného? Máte o dědictví dost zkreslené představy. Takhle to nefunguje, ani kdybyste byli manželé. A už vůbec ne bez notáře, který by možná nějakou kompromisní alternativu našel.
Představte si situaci (pravda, troch extrémní příklad, ale ne nemožný) - Je mi řekněme 70 let, mám 50 let staré děti a 30 let stará vnočata. Na stará kolena si najdu 20 letou přítelkyni a usmyslím si, že se bude dědictví řešit až po její smrti, řekněme v jejích 80 letech. To už si asi z toho dědictví moje děti, ani vnoučata už moc neužijou, že?
Jo, kdybychom tak věděli, co bude za pět, za deset let. Ani půlrok není jistý. Přidám se ke zdejším "radilům" a nedoporučím Vaše úvahy, natož řešení, pokud by snad vůbec bylo nějak schůdné.
Jeden z Vás dvou zemře. Druhý ho přežije klidně o dvacet let. Za tu dobu se hodnota domku může velice změnit. Přeživší bude vzhledem k věku a jistě i nemocem spíše živořit, nebude nic opravovat, střechou poteče, plot spadne. A za domem povede dálnice, nebo tam vyroste průmyslová zóna... Hodnota domku se výrazně sníží. Ze které poloviny se vyplatí dědicové? Z té původní vyšší, nebo aktuální nízké? A to zcela pomíjím inflaci. V lepším případě se o přeživšího budou děti starat, v domku se objeví nový kotel, renovuje se koupelna, ve čtvrti si zřídí ordinace praktický lékař a zubař a případní kupci nabídnou mnohem více, než byla hodnota domku v době úmrtí prvního z Vás dvou.
Jestli máte oba své děti rádi, jestli jste a chcete být dobrými prarodiči i "cizím" vnukům, nedopusťte, aby se kvůli Vašemu podivnému přání v budoucnu rozhádali.
Nevím, jak dalece je v obraze ten Váš známý, ale existuje něco, jako "neopomenutení dědici" a ti mají nárok na svůj podíl bez ohledu na závěť a ihned po smrti dotyčného. Takže dědické řízení musí každopádně proběhnout bezprostředně po smrti kteréhokoli z Vás a nikoliv "až někdy".
Takže až budete chtít opravdu zasvěcenou odpověď, neobracejte se na laickou poradnu, když radám stejně nevěříte, nebo nějakého známého (který toho očividně taky moc neví), ale přímo na notáře.
Mimochodem - výdej za notáře Vás nemine v žádném případě
Jediná jistota, je přepis nemovitosti na druhou osobu. Ale nevíte, kdo z vás zemře jako první. Dítě vždy dědí, svůj podíl. Zaplaťte notáře a on vám to vysvětlí.
macina,
zemřelých partnerů nechtěly tu půlku po rodiči hned, ale až zemře i druhý partner
ale to právě nejde.
Náš právní řád toto neumožňuje.
Ale to všichni chápeme, co tazatelka chce. Ale už vidím, jak se děti dohodnou. Dědictví rozdělí i jiné vlastní rodiny, natož dvě úplně cizí. Kolik pak bude dědiců? To pak vidíte, nabízím k prodeji 1/6 nemovitosti ap., to člověk nechce. Ale až zemře druhý partner, tak by dědictví připadlo jen jeho dětem.
Jde to vyřešit jednoduše. Dojít k notáři a sepsat tam, že jeden přeživších partnerů má nárok v domku dožít a užívat ho neomezeně, až do jeho smrti. Znám přesně ten samý případ ve svém sousedství.
Špatně jsem se vyjádřila. Vím že se nejedná o žádné dědění. Ti lidé mají spolu domek a jde o to, aby právě nedošlo k žádnému dědickému vypořádání, dokud bude jeden z nich naživu. Děti obou partnerů budou muset počkat, až zemřou oba. A o tom jsem mluvila. A to přesně se stalo v mé blízkosti. V případě o kterém mluvím, přežil pán a to ani nebyli manželé a přesto museli děti čekat hodně let, než zemřel on. A to to bylo sepsáno ještě asi za komunistů, protože já jsem se sem nastěhovala až když komunisti skončili a toho pána jsem znala. Když zemřel, bylo mu hodně přes osmdesát. A ty děti museli čekat. Nemohli dělat vůbec nic.
Nešlo o darování přeživšímu, šlo o to, že ten který přežije, bude užívat majetek v plném rozsahu až do své smrti a pak dojde k normálnímu dědickému vypořádání.
Ale jeden rozdíl v tom je. Ten pán nemohl ten baráček prodat, jenom v něm dožít. A tak se také stalo.
suzymon - netahej sem zákony a smlouvy z dob vlády komunistů, za těch 30 let se toho změnilo docela hodně. Co se týká dědictví, tak skoro všechno.
No já jsem to myslela dobře. Že jako když to šlo zařídit už tenkrát, tak proč by to nešlo dneska. Ale nevím, jestli jsem teda správně pochopila dotaz. Já ho pochopila tak, že paní hledá možnost, jak to udělat, aby po smrti jednoho z nich nemuselo proběhnout dědické řízení vtom smyslu, že by ten kdo přežije, byl ohrožený třeba tím, že by děti toho zemřelého chtěli okamžité vypořádání a mohlo by dojít k prodeji nemovitosti a ten co by zbyl, by mohl být vystěhován a že teda hledají, jak to zařídit, aby k tomu nemohlo dojít. Tak teda to věcné břemeno, takový zákon přece existuje pořád. Ale asi by tam musel být dodatek, že může používat celý dům a ne že má jenom právo dožít v té své polovině. To by ho se tako k němu tak, že by to dlouho nevydržel. Proto jsem si myslela, že je to docela jednoduché, ale musí se to sepsat u notáře, protože ten ví jak to formulovat.
Suzy,
No já jsem to myslela dobře.
O tom nikdo nepochybuje, ale spletla jste hrušky a jablka. Dáváte příklad z komunismu a ještě špatný. Tam taky nešlo o dědictví domu.
Není možné odložit dědické řízení po zesnulém, až umře jeho přítel. To fakt nejde a ani to nešlo nikdy.
To by se také k němu mohli chovat... zkomolila jsem to. Když jsou ve hře peníze, tak "bratr nezná bratra". To bylo vždycky a v dnešní době je to asi ještě horší a já se vůbec nedivím, že má tazatel tyhle starosti.
strir, jako že teď uzavřou darovací smlouvu jeden s druhým, kde v případě úmrtí jednoho, dostane půlku domu druhý? To snad ani není možné. Opět by to neprošlo, páč po smrti jednoho, jeho(její) děti dědí.. Nebo jsem Vás nepochopil,
Jéžiš, tak to je teda dost komplikované. Nojo, asi jedině tak, jak píše "štír". Ale to se opravdu musí tazatel obrátit na nějakého právníka, aby poradil jak na to. Ale z reakce tazatele si myslím, že tak už učinil.
Děkuji za poučení, zase jsem o něco chytřejší.
Ale tím dojde k omezení dědictví děti, kterému umře rodič jako porvní a budou dědit jen děti přeživšího.
A) Nechal bych zapsat oboum partnerum:
1) vecne bremeno (dnes se to jmenuje Služebnost bytu),
2) predkupni pravo (pro pripad, ze by dedici chteli prodat, musi nabidnout za stejnou cenu) a
3) dohodu s nepominutelnymi dedici v tom smyslu, ze se zavazuji neprodavat ani neuzivat zdedenou nemovitost do smrti druheho partnera a ze naklady na opravy a beznou udrzbu nese prezivsi partner, jinak ze se dohoda rusi.
to by melo resit to, co tazatelka chce. Nevim, nakolik vymahalny by byl bod 3, ale i bez nej, s ohledem na 1), pokud by v chaloupce nebylo vice bytovych jednotek ani moznost ji rozdelit, tak se tam nikdo nemuze nastehovat a ani by to nikdo normalni nekoupil.
B) druha moznost me napada americka, reverzni hypoteka, kdy treba v 70 letech (priklad) prodaji domek (anebo v okamziku, pokud by mel jeden znpartneru nejake zdravotnimpotize) a budou dostavat 25 let rentu, tam neni problem vymezit, ze renta je vyplacena napul, ze se vyplati presne tolik a tolik a ze dedicove budou dostavat tu rentu dale po smrti. Problem by byl pouze, pokud by se jeden z partneru dozil >95 let a samozrejme ze to zase neni kdovijak vyhodne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.