Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědická závět

Od: magies® odpovědí: 14 změna:

Prosím kolik si berou notáři za své služby ohledně dědické závěti.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Příloha k vyhlášce č. 196/2001 Sb. Sazebník odměny notáře za úkony notářské činnosti a za úkony některé jiné činnosti

Odměna notáře stanovená pevnou sazbou

Položka D

1. Za sepsání notářského zápisu o závěti, dovětku, povolání správce pozůstalosti nebo o prohlášení o vydědění 1500 Kč.

Položka I

1. Za přijetí závěti nebo jiné listiny do úschovy, s výjimkou cenného papíru 800 Kč.

hodnocení

1x
09.09.20 09:35
hodnocení

Děkuji

hodnocení

0x

Notáři zaplatíte podle vyhlášky

Za vyřízení dědictví si notář nemůže říci jakoukoliv částku. Odměnu totiž pevně stanovuje vyhláška. A vychází se při tom z hodnoty majetku zemřelého.

Například za řízení, kde se řešil majetek ve výši 500 tisíc korun, dostane notář 6 800 korun + DPH. V případě dvoumilionové hodnoty to bude 16 300 korun + DPH, u pěti milionů 23 300 korun + DPH. Maximální odměna činí 38 300 korun + DPH. Částku hradí dědicové podle poměru toho, co z dědictví nabyli.

Daně se žádné neplatí. Dědická daň totiž byla zrušena. A nabyté dědictví je u fyzických osob osvobozeno i od daně z příjmu.

Zdroj idnes.cz/...

zakonyprolidi.cz/...

etana*
hodnocení

0x

Nevím, zda tazatel neměl na mysli, že by si nechal vypracovat od notáře svou závěť. Při této službě se platí úkon a ne podle hodnoty dědictví. Počítám že notářský zápis o závěti a úschovat tak patnáct stovek maximálně. Pokud ale budete chtít, aby notář sepsal text závěti podle vašeho zadání, bude to dražší, samozřejmě, a je to spíš práce pro právníka. Notář osvědčuje pravost a uschová závěť.

Ano, to by také mohlo být.

hodnocení

Ano jedná se o mou závět

hodnocení

0x
Nemovitosti nedávej do závěti. Ty vyřeš ještě za života.

hodnocení

0x
Nemusí to stát nic, stačí se majetku zbavit za života...

Štíre, jen zamyšlení. Celý život člověk pracuje a hospodaří tak, aby na stáří byl ve svém a zajištěn. A pak ze strach, co bude, až tu nebude, se toho zbaví a vydá se na milost těm, komu věřil? To mi přijde hodně podivné. *alene* V poslední době, když nás sváží a rozváží sanitka, mi zůstává rozum stát, kolik starých lidí je na ubytovnách. Ne alkoholici a hráči a nemakačenkové, ale normální lidé, kteří nacpali všechno svým mladým a jim zůstala pouze postel na ubytovně.

etana*

Nevím, proč se něčeho zbavovat, co jste celý život budoval. Děti si holt musí počkat, však jejich čas přijde. Já tedy syna miluji, ale rozhodně kvůli majetku nebudu někde vymýšlet, jak ochcat stát nebo dědické řízení, to ať si zařídí děti sami.

No je jasné, že člověk si sebou do hrobu nic neveme, takže já to beru zase z té druhé strany, proč těžce vydreny majetek ještě dělit mezi státní aparát. Když nic nemám, nic není a tam ani čert nebere. Ale je to na každém z vás, jak svůj majetek podělíte. Ta darovací smlouva ve srovnání s dedickym řízením nic nestojí a dá se sepsat s různými podminkami, třeba že obdarovaný obdrží dar až po smrti dárce, tedy za podmínky, že ho přežije, jinak se automaticky ruší. Je to úplně stejné jako to dědictví, jen s tím rozdílem, že obdarovaného to nic nestojí, nemusí nikoho platit, nemá s tím žádné starosti, takže časová úspora a okamžitý přístup k majetku, žádné čekání až na vyřízení dědictví. Navíc pokud je dědiců více, může je dárce podělit tak, aby se nehádali,jak se tu casto děje. Já v tom nevidím žádný rozdíl, protože dokud člověk žije, o nic nepřijde, majetek stále má a nikdo mu ho nemůže sebrat. A i kdyby daroval okamžitě s podmínkou dožití, břemeno, nevěřím tomu, že dobře vychovane děti budou své rodiče strnadit pryč, protože takový dar se dá vzít zpět, pokud by si toho dědici nevazili. A těch podmínek při daru je samozřejmě více, člověk si tam může napsat prakticky cokoliv. Za mě je to prakticky jednoduché, levné a časově nenáročné, ale chápu, že někteří si s tím nechtějí dělat starosti, takže radši to nechají spadnout do dědictví, však oni už to platit nebudou.
09.09.20 09:27
hodnocení

*palec*

hodnocení

0x

Myslíte tímmpoplatek notáři, který závěť vyřizuje už jako dědictví, nebo který ji píše?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]