Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nějak se nemůžu vyznat v aktuálních opatřeních, tak prosím o radu.
1.9. večer nám volala třídní mé dcery, že v rodině holčiny, která první školní den seděla s naší dcerou v lavici je potvrzen koronavirus (dozvěděli se to 1.9. navečer). Dcera s ní byla tedy v kontaktu toho 1.9. cca 60 minut spolu seděli v lavici. Bez roušek. Jsme ve městě, kde je výskyt viru zatím poměrně nízký. Výsledky testů té spolužačky budou zítra. S třídní učitelkou jsem se domluvila, že pro jistotu nechám dceru do pátku doma. Bylo nám třídní učitelkou doporučeno, že ostatním spolužákům nemáme nic říkat, abychom nešířili paniku (údajně prý to takto řekla i hygiena). Jenže dceři píší spolužáci, co jí je, že nechodí doma a že do školy nechodí zrovna jejich lavice, že je to nějaké divné. Takže jí je to nepříjemné a neví, co jim má na to odpovědět.
Taky nevíme, jak to tedy bude dál - v případě, že u té spolužačky bude test negativní nebo, když bude pozitivní ... Mám čekat, jestli nás kontaktuje hygiena a zatím žádná opatření nepodnikat? Dceři je 16 let, chodí na střední školu, závodně sportuje. Mladší dcera chodí do ZŠ. My s manželem každý den do práce do velkého kolektivu. Mně se na jednu stranu nechce nás jako rodinu nějak omezovat - dcera se doma nudí, do školy už se těšila, taky neví, co má říct spolužákům, dnes měla mít trénink, příští týden závody (škola, práce, sport), ale zároveň bych nerada někoho vystavila riziku, kdyby dcera se od té spolužačky nakazila. Taky se bojím možné reakce okolí, aby někdo neřekl, že jde dcera na trénink, když byla v kontaktu s někým, kdo byl v kontaktu s nakaženým.
Jak byste se zachovali vy?
Než budou známy výsledky testu spolužačky, měla by Vaše dcera zůstat doma. Tak jste se přece domluvila s učitelkou. Ovšem výzva k nešíření paniky se už doslova a dokonale splnit nedá. Že někoho souvislosti napadají, že různí jiní lidé (sousedé, spolupracovníci...) znají rodinu spolužačky Vaší dcery, berte jako fakt. Dceři bych doporučila, aby na SMS nebo dotazy na FB či jinde reagovala poděkováním za zájem a starostlivost a přidala krátkou informaci. Třeba takto: Možná jsem byla v kontaktu s nakaženým člověkem. Více informací přidám později. Někoho to možná rozděsí, někoho nerozděsí. Někoho už rozděsilo to, že dvě dívky z jedné lavice nejsou ve škole. Toto šíření obav (pro někoho paniky, pro jiného informací) není Váš problém.
Máte pravdu, to je pěkně a pravdivé vysvětlení to možná jsem byla v kontaktu s nakaženým člověkem. Takto podat to mě nenapadlo.
Ano, nechám ji do konce týdne doma i bez tréninků. Ale tréninky u mladší dcery snad omezovat zatím nijak nemusím ne? Nebo bych radši měla? Samozřejmě větráme, desinfikujeme, každý svůj ručník, nenavštěvujeme babičky a dědy, atd.
Spoustu lidí přepadne hysterie jako by to byl mor a půjde "pálit čarodějnice", zůstal bych u nachlazení...
Nakažlivý to je asi hodně, tak bych nechal doma i mladší dceru. Lepší větší opatrnost a jistota, než problémy kdyby to fakt měla... Hlavně pokud je v okolí někdo starší, diabetik, tlusťoch apod. - poslat babičku s dědou do rakve o pár let dřív asi nechce nikdo...
Do výsledku testu nechat doma, počítat že koronavir má. Není to úplně neškodná rýmička (jak si myslí spousta lidí a kašle na jakoukoliv opatrnost), hlavně se zatím vůbec neví jak se vir bude chovat po delší době, vliv na těhule apod.)
Verze pro ostatní nejlíp "Je nachlazená." Což je běžné, nikoho to nevyděsí a dostatečně vysvětlí proč neni venku.
Já bych zbytečně nehysterčila a počkala, až budou známé výsledky u spolužačky.
Syna jsem měla 14dní v karanténě v březnu, protože někdo ze školy (kdo jsem se nedozvěděla, 700 žáků a nevím kolik učitelů), byl pozitivní. O karanténě jsem se dozvěděla až po týdnu, to té doby jsme normálně chodili ven. Ne do nákupních center a na hřiště, ale do lesa, na zahradu, či na ulici kolem baráku, na veřejném prostranství s rouškami. Po oznámení tedy týden strávil jen doma a na zahradě, já normálně chodila nakupovat. Nikdo z nás Covidem neonemocněl.
Syn od manželova kolegy byl pozitivně testován někdy v létě, příznaky minimální. Kolega byl se synem asi 3 hodiny, neonemocněl.
Fakt si myslím, že si tenhle vir nezaslouží takový zájem, jakého se mu dostává.
A nevíte prosím, za jak dlouho budou výsledky testu?
Té rodině spolužačky dcery je dělali teprve včera odpoledne. Nás nikdo zatím nekontaktoval. Máme tedy info jen od učitelky školy, že té rodině dělali testy včera odpol. Že je nakažený člen rodiny věděla ta rodina 1.9. večer a že jim řekli, že testy jim ostatním udělají 3.9.
Včera volala paní učitelka, že má informaci od té žákyně, že na testech byli včera odpol.
My stále nevíme nic. Ale odběry přijela té rodině nabírat ta odběrová sanita, tak třeba měla těch odběrů víc na různých místech a než to všechno svezli do laboratoře, tak se to mohlo asi zdržet. Každopádně doufáme, že to bude v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.