Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Měla bych otázku ohledně daní. Mám kamaráda, kterému je 22 let a je ze Slovenska. Na Slovensku studoval, ale vlastní hloupostí školu neudělal. Teď by chtěl od září nastoupit do školy tady v ČR a zkusit to znovu, ale pouze individuálně. Normálně je zaměstaný takže jsem se chtěla zeptat, o kolik bude mít menší daně? Zkoušela jsem to na této stránce zaškrtnout Student - ANO - penize.cz/... --- ALE vyšlo mi, že daně bude mít jako student nižší pouze o necelých 400 kč... A já myslela, že když mu teď na daních strhávají 4000kč tak že jako studentovi by mohli strhávat třeba 2000kč. Jak to tedy je? Když má 21 000kč v hrubém? Díky předem za radu.
Studovat individuálně? Myslíte dálkově? Bude chodit na přezkoušení? Bude mít status studenta? Jestli pracuje na HPP, tak tam by byla jen sleva na studenta, ale daň určitě není 4000. Při 21 000 hrubého daň 4215, pak sleva na poplatníka 2070 daň 2145 kč, jestli bude mít status studenta 2405 bude sleva, daň 1810 kč.
Daňová sleva na studenta činí 335 Kč měsíčně (4.020 Kč/rok). Jestli ale teď odvádí na dani ± 4.000 Kč měsíčně, nepodepsal pravděpodobně u zaměstnavatele prohlášení k dani z příjmu. Bez toho mu zaměstnavatel nemůže uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 2.070 Kč měsíčně ani slevu na studenta.
Ať u zaměstnavatele co nejdříve "Prohlášení" podepíše, za září už bude platit na dani méně.
Zpětně mu zaměstnavatel slevu vrátit nemůže, ale požádá-li Váš kamarád po skončení roku zaměstnavatele o roční zúčtování daně z příjmu, neuplatněná sleva se mu vrátí. Nebo ji může uplatnit v rámci daňového přiznání (také po skončení roku).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.