Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to je s neschopenkama?

Od: cokolada odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

marodím po prvé, a dneska sem lítal kvůli vyšetření srdce všude možně, dostal jsem od doktora neschopenku a je tam napsáno kdy byla vytvořena a datum další kontroly (pátek), s tím že ještě zítra musím jít opět za svým doktorem lítat znova. V práci věděj že mám neschopenku, do kdy jí musím přiníst ukázat (mistrovi?) Když mi neschopenku prodloužej, musím to zase jít ukázat? A co kontrola? tam nic vyplněnýho není, takže můžu lítat kde chci?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dostal jste do ruky díl II - Průkaz práce neschopného pojištěnce. Tento průkaz nosíte s sebou na kontroly k lékaři, než bude neschopenka ukončena. Také se jím prokazujete, pokud u Vás zazvoní kontrolor dodržování léčebného režimu z OSSZ. Až Vám neschopenka skončí, můžete ten II. díl zahodiit. Nikde jej neodevzdáváte.

Zaměstnavateli zavolejte co nejdřív (běžně lidi volají, když jdou od lékaře, který jim vystavil neschopenku) a informujte ho o tom, že máte neschopenku. Je to nejenom slušnost, ale i Vaše povinnost ze zákona. Zaměstnavatel si Vaši neschopenku vyhledá na stránkách ČSSZ elektronickou cestou.

Jestli Vám lékař neurčil vycházky, musíte být doma, to je dodržování léčebného režimu. Jediná omluva, pokud Vás kontrola doma nenajde, je návštěva lékaře. Takže kdybyste chodil třeba mimo vycházky na rehabilitace, je to v pořádku, stejně tak, kdybyste náhle musel k zubaři. Ale jinak doma.

cokolada
hodnocení

Děkuju *dril*Já mám napsáno v té neschopence kde bydlím, ale vycházky nejsou vyplněný, a teda nevim, jak si mám dojít pro jídlo, když nemám vycházky? Když budu u dokotora, má na mě kontrola nějakej kontakt? Mě se asi ptali někde na telefonní číslo, ale nevím proč.

O vycházky si musíte říci u svého lékaře, který vám vystavil neschopenku. Také se s ním můžete pokusit dohodnout dobu vycházek, abyste si oběd vyzvedl. Nevíme, s čím marodíte, v některých případech nejsou vycházky možné, např. při infekčním onemocnění, při vysokých horečkách, při zlomené noze a j.

Maky i při chřipce jsou vycházky možné.Nebo člověk co marodí a je sám v cizím městě nemusí nic jíst=nakupovat potraviny?Pkd myslíte že to není možné JE,osobně jsem takto měl vycházky -rodiče byly v té době pracující.moje 200km ,manželky dtto 100km . marodili jsme celá rodina-já ,ženea i cca3 letá dcera!

hodnocení

4x

Do práce zavolej ať vědí, nosit ani posílat jim nic nemusíš, přijde jim to elektronicky.

hodnocení

3x

Kontrola vám může přijít kdykoliv během trvání pracovní neschopnosti, musíte být stále doma /nebo u lékaře na kontrole/.

hodnocení

2x

Máš o marodění divné představy. Pokud jsi práce neschopný, tak máš být doma, nebo na místě, které s lékařem domluvíš, pro případ kontroly. Člověk je práce neschopný, protože je nemocen, ne proto, aby se někde flákal..

Kolego taky píšeš nepravdu.Záleží na diagnóze.Příi chřipajzně asi ne ale při jiných nenakažlivých onemocněních se normálně chodí na všechna plánovaná vyšetření + skrze danou nemoc na konkrétní vyšetření skrze danou nemoc.

cokolada
hodnocení

Takže mám neschopenku, v práci to vědí. Nemám teda už žádné jiné starosti? Nemám jít do práce něco dokládat, ví zaměstnavatel do kdy jí mám? Nerad bych přišel o bonusy. Když mi prodlouží neschopenku musím to oznámit že?

cokolada
02.09.20 20:27
hodnocení

dekuji

Nemusíte nic oznamovat. Všechny neschopenky, které začaly po 31.12.2019, jdou elektronicky - lékař v okamžiku, kdy neschopenku vystaví, ji automaticky odešle do systému ČSSZ a zaměstnavatel ji v tom systému uvidí. Jenom prostě když nepřijdete do práce, musí z-tel vědět proč, čili zavoláte mu, že máte neschopenku, a on si ji zobrazí v systému ČSSZ, nebo mu přijde oznámení do datovky, podle toho, jak to má nastaveno.

Pokaždé, když jdete k lékaři na kontrolu, opět odešle do systému zprávu, že neschopenka dále trvá. Ze slušnosti můžete pokaždé zaměstnavateli (přímému nadřízenému) zavolat a říci mu, že ještě budete doma, nebo že Vám např. lékař řekl, že jestli to bude dobré, neschopenku Vám třeba za týden ukončí - tak, aby z-tel aspoň trochu věděl, jak s Vámi může počítat. Jinak dlouhá neschopenka je při chřipce nebo při operaci mozkového nádoru, že. Ukončení neschopenky lékař také pošle elektronicky a pro pacienta to nebývá překvapením, takže např. ve středu může zam-teli říct, že v pondělí přijde do práce. Obvykle Vám to lékař řekne s předstihem. A pak podle toho, kdy Vám lékař ukončí neschopenku, následující den nastoupíte znovu do práce. Nikde nic nepředkládáte, všechno zaměstnavatel vidí v elektronické podobě. Průkaz práce neschopného pak můžete zahodit.

Řiďte se elementární slušností. Zaměstnavatel někdy při delší nemoci zaměstnance může potřebovat třeba jinak rozhodit práci, naplánovat směny, vzít záskok... měl by vědět, s čím má počítat.

No, a na bonusy se vykašlete - zdraví je přednější. Bonusy budou, ale Vy už být nemusíte.

cokolada
hodnocení

Moc vam dekuju za vas cas *zdravi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ukončení neschopenky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]