Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Je mi 30 bydlím už par let s přitelkyní v domu ktery z poloviny patří mě a z poloviny rodičům měli jsme ustní dohodu že v tomto domu budu bydlet s tím že mi ho převedou celý a tak jsem si vzal vetší uver na rekonstrukci (střecha koupelna atp rozhodně se nejednalo o novostavbu ) oba chodíme do dobré práce takže přijmy máme relativně dobré planujeme rodinu ale vše se začlo bořit po tom co jsme oznamili že planujeme svatbu. Začínám byt ze strany rodiču bombardovan co mám dělat o nezvanych návšěvách několikrát tydně ani nemluvě. Měnil jsem 87 let stary plot kolem domu na takovy ten tvarový betonový - okamžitě výčitka že jsem to udelal za jejíma zádama (ale rodiče mi pomahali s demolici a odvozem puvodního 3 tydni předtím mi na to dokonce pujčovali zbiječku ) ->nechapal jsem. Abych na zahrade porazil nebo jinde vysadil stromy -neexistuje nesmím ... Jako rodiče mám rád ale třeba co se tyče návštěv když je upozorním že se to nehodí protože mám pozvanou partu na rekonstrukci se kterou sám pracuji je to podle mě vrcholně neslušné i přez jejich argument to je fuk my si sedneme ven nebudeme vás rušit. Když jsem se začal aktivněji branit aby se mi nemontovali do života že jsem dospěly tak začli utočit i na moji přitelkyni s tim že mi podvádí a že si nahrává jejich vzkazy a dokonce že sleduje muj FB ! (svuj fb mam prez aplikaci blokovany jen na svuj mobil tzn nejde sledovat tuhle technickou zaležitost rodičum bohužel nevysvětlím ) Otevřeně na ni kříčí že je lhářka nejedná se o nejaké narázky ale o tvrdý přimý boj všech možnych uražek a vulgarit. Přitelkyne se zatím drží a neodpovída a nenadává zpět ale dlouhodobě tohle udržitelné není. Vrcholem nedávno byl "fingovany" telefonat s jeji sestrou kde mi pomlouvala a pak se dozvím že z druhe strany jeji sestra jen nevěřícne koukala a až po chvili zjistila že to je divadlo pro lidi na druhé straně. Několikrát jsem jim navrhnul že jim vyplatím celý dům ne jen polovinu kterou vlastní to okamžitě odmítly se slovy že až splatím současny uvěr že mi to teda převedou ... nevěřím tomu to slibovali už dříve ... problém je že všechny uspory jsem již vložil do rekonstrukce bydlim v domě hodně let. tzn mam tu stovky hodin práce a na hypoteku na jiný dum nedosahnu. Je vidět že o peníze nejde když jsem nabízel i plnou cenu domu oproti polovině co mají ale jde o moc mi kontrolovat a kdykoli mi přijit hlidat... Ostatně mi to potvrdili tím že cokoli tu budu dělat od těd musí oni schávlit tzn co naplat že tu podle jejich slov mám bydlet já proste bude po jejich. Koketuji s několika myšlenkami Soudně vymoct vyplacení druhé poloviny domu abych vlastnil cely a vyměním zámky nebo uplně odstřižení od rodiču zadna komunikace zadné budouci vnouče a vživote s nima už nepromluvit, případně vyplacení od nich mojich nákladu na rekonstruci co jsem do domu vložil což by mi poskytlo základ na hypoteku na jiný dům. Začíná byt už opravdu zle a ja nevím kudy kam. Jakákoli diskuze už asi rok a pul nikam nevede. Poradně mi co mám dělat setkal se tím někdo z vas?
Josef91 - toto peklo sám nevyřešíte. Asi bych postupovala takto :
- doporučeným dopisem s dodejkou bych dala rodičům návrh na odkup jejich nemovitosti nebo na vyplacení svého podílu. Pokud nepřistoupí na žádnou variantu, sdělte jim, že svou polovinu domu pronajmete nepříspusobivým občanům a ti pravděpodobně zničí i jejich část a součastně podáváte návr k soudu.
- nezapomenout udat termín, do kdy se mají vyjádřit ( 10 dní)
- hned příští sobotu bych se vdala, jen dva svědky a šmitec
- rodičlm poslala jen oznámení " byli oddáni dne xxx"
- pokud by se rodiče do 10 dní neozvali, nenabídli řešení, tak okamžitě podat návrh k soudu o zrušení spoluvlastnictví. Nějak soud rozhodne a teoreticky vám to může být jedno, zda vás rodiče vyplatí nebo vy je.
Představa soudu s rodičema mi solidně děsí to bych asi radši šel do nájmu než je zdímat u soudu holt by mi vylítlo z kapsy 600 000
Zdravím. Mladý to těžko chápe, ale pro rodiče budete pořád dítě; čím budou starší, tak stále menší, neschopnější a dětštější ditě. A dítě musí být pod dozorem, to je jasné. Tím chci říct, že s přibývajícím věkem (rodičů), jak jim bude ubývat rozum, se to bude zhoršovat. Proto je potřeba vyřešit to co nejdřív. Pokud je někdo spolumajitel, má svá práva, ale i své povinnosti. Pokud si své povinnosti neplní, může přijít o část svých práv, za určitých okolností o všechna. Vycházejte z toho, že z právního hlediska i ústní smlouva platí! Ne jen písemná. Dál je potřeba si dobře uložit všechny listiny k úvěru a jeho splácení, ukládat si i všechny účtenky za práci řemeslníků, za materiál na rekonstrukci (každý hřebík, každý telefonát)..., psát si počet odpracovaných hodin kamarádů i svých + datum... Vlastně si vést jakýsi stavební deník. Rodiče jsou totiž povinni, když vlastní 1/2 domu a zahrady, tak celou polovinu všech prací průběžně zajišťovat a finančně hradit. Měli by to vědět. Taky by bylo dobře mít fotodokumentaci před rekonstrukcí. Asi by bylo dobře si s nimi sednout, a vzájemně si vysvětlit, jak si to všichni představujete. Dům i zahradu. (Přítelkyni k tomu neberte). Oni mají zřejmě strach, že když vám dají svou polovinu hned, nedoděláte rekonstrukci, nebo nebudete splácet a zůstane to na nich, nebo? Na druhou stranu vám se zase může stát, že časem je napadne, že až budete mít zrekonstruováno a zaplacen úvěr, tak oni prodají ten svůj domek 15km vzdálený (nebo jim to poradí někdo, kdo si ten domek pro sebe vyhlédne), přepíší na vás tu polovinu společného domu, ale s tím, že tam budou mít právo dožít. A to byste měl vědět předem. A jiné bydlení už nebudou mít, budete to pak muset řešit. Asi by nebylo od věci zajít za právníkem a probrat s ním všechny možnosti a zvolit oboustranně (vy a rodiče) přijatelný kompromis. Možná to i s rodiči před právníkem sepsat. Vyjde vás to levněji, než pozdější soudy, navíc soudy s rodiči, což bych já taky nedokázala. Tak držím palce, ať nepřijdete ani o rodiče, ani o iluze. Ida
Spoluvlastníkem domu jsou i rodiče, dle věcného práva se tedy rodiče spolupdílejí na rozhodování o změnách na nemovitosti a ty podle všeho narušuješ jejich právo, ať už z jakéhokoliv důvodu.
ps: docela rozumím tomu, že ti rodiče chtějí převést svou polovinu darem, ale až po splacení hypotéky, toho by se dalo také využít.
pss: považoval bych z tvé strany za korektní jednání, že tomu spoluvlastníkovi alespoň před neseš svůj návrh na nový plot apod., a ne že si ho bez vědomí spoluvlastníka uděláš po svém, to je těžce nekorektní, snadno napadnutelné, a z tvé strany celkem nepochopitelné jednání, už chápeš pointu?
Oni mi s bouraním stareho plotu sami pomahali a vědeli jaky tam chci postavit proto hjsem tuhle jejich naražku vubec nechapal a hlavně jsou k tomu i fortky že to bouali semnou a chat na messengeru
Pochybuji, že jsi za nimi došel a řekl jim: "chci tam dát to a to, tady je plánek, foto tvárnice a rozpočet, souhlasíte?"
pokud bys to udělal, vyřešilo by to všechno. Já ti rozumím, nepovažoval jsem to za důležité, ale že vztahy, jaké nyní popisuješ, uděláš nejlépe, když budeš na příště postupovat čistě formálně. Ono se jim to třeba nelíbí, co jsi koupil, nebo jsou naštvaní, nebo opravdu chtějí mít aspoň pocit, že ještě mohou o něčem rozhodovat, tak jim prosím tě ten pocit aspoň naznač, přeci jenom ti dali na polovinu baráku! Takové štěstí taky leckdo nemá.
pokud by byla situace ještě vyhrocenější, tak jim ten tvůj návrh dám před svědky vytištěný na papíře, je v tom nějaký problém? Nebo makáš u lopaty a neumíš vytisknout lejstro? Stačí tam dopsat, že pokud se písemně nevyjádří do 7 dnů, že považuješ návrh za odsouhlasený. Tak přece nemohou namítat cokoliv. Chlapče, musíš předcházet problémům
Ty jsi mladší, a měl bys být pružnějším v řešení problémů, než oni, chápu, že ti to hrdost nechce dovolit, ale zkus se držet věcného práva. Jsi jedináček? Kde je problém? Nejspíš neříkáš vše.
Přiznám se, že jsem si přečetla pouze nadpis. Jestliže je vám 30 a postavil jste se již na vlastní nohy, tak máte svůj vlastní život. Ostatní lidé včetně rodičů vám budou řídit život jen do té míry, do jaké míry jim to dovolíte. Je to pouze vaše volba, jak moc si necháte svůj život řídit jinými lidmi.
Víte že jste v pasti? Kolikrát se všude možně psalo, že úvěr se bere na opravu svého majetku. Ne z poloviny cizího!
Už neopravujte vůbec nic !
Soužití dvou generací je prostě trest. Snažte se najít kupce a prodat svou polovinu. Bude to jen horší a horší. Bohužel. Já podobné otřesné soužití řeším 20 let a nakonec to skončí na Policii. Otci se nelíbil můj kompresor, který dával podle jeho mínění příliš vzduchu ( 650 l za minutu pro potřebu stříkání), tak jej rozebral a odvezl do sběrny. Na verandě jsem měl sedačku z obýváku. Tu dal nějakému Romovi. Na takové věci přicházím, až když přijedu z práce. Zbavení svéprávnosti není jen tak ale některé věci nelze zamknout...
nevím jestli to tu už nepadlo, ale investuji do svého! ne že mi to bude někdy patřit...páč zainvestuji, zhodnotím, odhadce odhadne a zapaltím to znovu...
Tak to je snadné, vyměnit zámek ve vchodových dveřích. Je to kruté, ale pomůže to. Oni vás neudají kvůli tomu že polovina domu jim patří.
Ale můžeš! Ty tam máš domácnost, oni ne. Ani policie s tím nic neudělá. Pokud na tebe zavolaj PČR, ty ohlas, že ti tam ukradli peníze.
Tohle určitě ne, to je nehezké.
Rodina by měla nějak fungovat a když už si staří nedokáží uvědomit neadekvátnost svého chování, tak ten 30 letý by měl mít rozum.
Tazatel je prostě v pasti.
Rodiče tedy s Vámi nebydlí i když půlka domu je jejich?
Bylo tenkrát potřeba, aby jste všechny změny s nimi konzultoval a je to asi hloupé, hodit na papír, že s tím souhlasí. Informovat je jako spoluvlastníky o všech stav. úpravách.
Mě to připadá, že půlka domu je jejich jediný zájem a nedokázali se od něj ještě odprostit.
Na nějaké sliby bych se vykašlala, no, už se stalo. Kdo chce dát, dá hned.
Možná to je stářím, ty změny chování, aby nebylo hůře. Rodiče i když přijdou na návštěvu, tak půlka domu je jejich a měli by tam mít nějakou místnost k užívání. Nebrala bych to jako ,,návštěvu,,, ale že si jdou do svého. Tedy bych se jim celé dopoledne, odpoledne nevěnovala, natož celý den, když máte na baráku práci.
Pokud jsou oni majitelé z půlky, měli by správně poplatit také půlku nákladů, to ale asi nebude možné, asi byste jim o to neřekl.
Rozumím Vám, chtěl byste být v domě svým pánem. A tak to má být.
Jediné řešení, musel byste být striktnější, stát pevně za přítelkyní a okamžitě v zárodku nějaké zlomyslnosti, rodičům vysvětlit, že to je budoucí Vaše manželka a matka Vašich dětí a nedovolíte o ní před Vámi špatně mluvit, natož nějaké pikle, že jako první budete stát za ní. To je nyní Vaše rodina a tu si musíte chránit s tím, že se ani rodičů nechcete vzdávat, ale jsou určité hranice.
Nejprve na úvod - fakt s rodiči přerušte styky nebo vám z toho hrábne. Záleží na vás, jak to uděláte, ale bude to nutné. Hned jsem si vzpomněla na dva podobné případy, jedne z rodiny a jeden od nás z dědiny. Ten náš příbuzný bydlel s rodiči, rekonstruovali pro něho celé patro, barák i na něho napsali, ovšem za cenu neustálé kontroly. Dvě baby mu kvůli tomu utekly, ale s tou třetí šel on, vykašlal se na barák, odstěhoval se 200 km daleko. Byl jediný syn, rodiče to velmi těžko nesli a asi i kvůli tomu umřeli před 70. Pak ten barák prodal. No a další příběh něco podobného, ale ten s rodiči zůstal. Nakonec dostal invalidní důchod na nervy a matka se o něho "vzorně stará".
Slušně ale jasně jim oznámit že jsi dospělý, žiješ svůj život a nenecháš so do něj kecat. Pokud to nebudou respektovat tak se odstěhuj kamkoliv, klidně krátkodobě na ubytovnu, za ten klid to stojí... Práce na domu/ zahradě, kácenní/ sázení apod - oba vlastníte polovinu, pokud není dohoda tak rozhoduje soud.
Vyplatit nechtějí, tak jedině soudně, asi bych neváhal a rozjel to...
Urážet přítelkyni bych nenechal, to by byl oheň na střeše. Dát přes hubu rodičům moc nejde , tak jim jen slušně vynadat že takhle ne a odejít, příp. řešení právní cestou (pomluva apod. - jednání zaznamenat aby byl důkaz).
Jakákoliv další diskuze nemá smysl, musíš jednat tvrdě a jasně (ale v rámci slušnosti, přeci jen to jsou rodiče..)
Nikdy to nebude lepší pokud si nekoupíte svůj dům a nepůjdete pryč. Pak už na vás nebudou mít páku. Takže si seberte svých pár svestech a odejděte.To je jediné řešení. Bud dům rodiče přepíší nebo odcházíte ať si jej nechají. Stojí vám to za svůj klid? Na to si odpovězte. Jinak hrozii, že vztahy se ještě výrazně zhorší...
Problém je kam jít všechny penize jsem vrazil do rekonstrukce s naivní představou že to bude muj domek a visí mi na nem momentalne uver 600 000 (střecha koupelna plot drahy betonovy a interier) na rekonstrukci vim že jsem si to tím podělal sám když jsem veřil ustní dohodě nečekal jsem podraz od vlastních rodiču
Víte, to není podraz od rodičů. Oni se nedokáží toho majetku zbavit a předat dalšímu pokolení. Nevěří Vám? Nebo co se za tím skrývá? Držím Vám palce.
Optejte se jich, co vlastně chtějí, ať se zamyslí nad svým jednáním. Svazují Vám ruce, vidí ve Vás pořád chlapce, který nezvládne nástrahy života. Vaší partnerce palec nahoru, že to zvládá.
Pokud jste se svou partnerkou více let, vezměte se. Naplánujte to se slečnou, udělejte malou svatbu a pozvěte rodiče z obou stran.
Tohle si zařiďte sami, to je Váš život.
Možná, že svatba a vnoučátko ten nepříznivý vztah překope. Pokud jste jedináček?
Svatba byla naplanovana už 29. března ze strany mojich rodiču se spustil tak extrémní bojkot a utoky že ze svatby sešlo
Ona byla dost zvláštní situace s tou karanténou, tak se svatby mnohdy rušily. Takže jestli to bylo z tohoto důvodu, tak se moc nedivím.
Svatba je Vaše záležitost, rodiče by měli mít poradní slovo, ale ne to hlavní.
Jste dospělý muž, stůjte na svých nohách a za svými rozhodnutími. Vy budete hlavou své rodiny a přítelkyně musí vědět, že se na Vás může spolehnout.
Samozřejmě, nemůžete začínat společný život s rozkolem s vlastními rodiči, že by Vám na svatbu nepřišli.
Tady budete muset diplomaticky, je to vaše svatba, Vy si ji zařídíte kdy s partnerkou budete chtít Vy a pozvete na ni hosty, které uznáte za vhodné. Rodiče s tím obeznámit a budou muset ustoupit. Možná, až uvidí, že víte, co chcete, a stojíte si za tím, tak Vás vezmou za dospělého a odpovědného.
Odprodat svůj podíl by nešlo? Měl by jste nějaké peníze a zkusit jiné bydlení třeba i ve stejné dědině městě, tam pak můžete být zcela svým pánem, rodiče k vám budou moci jen na předem ohlášenou návštěvu, třeba jednou za týden nebo čtrnáct dnů. Jinak toto je častý problém, rodiče často nechápou, že v jisté době jejich péče a majetnický vztah k dítěti musí skončit aby svého potomka "nezadusili", častý problém tj. rodiče neumí dát potomku svobodu k vlastnímu životu.
Mají předkupní právo. I to vidím jako možnost me by stačilo aby mi vratili penize a čas co jsem do domku vrazil. Ale pokud by to zkončilo až tak moc zle nikdy bych se s nima už nechtěl vidět
Zkuste to příliš "nevyhrotit", jasně a věcně jim sdělte nechtějí-li využít svého předkupního práva neboť v důsledku nedostatku soukromí tam s bydlením končíte. Ať to koupí oni nebo někdo jiný = máte peníze zpátky alespoň něco = alespoň nějaká kompenzace vaší práce na baráku = do začátku na jiné bydlení něco bude. A z důvodu možných nižších nákladů na vlastní bydlení bych se orientoval na chatky chalupy (vyšší daň, ale často nižší pořizovací náklady) jako startovací nebo později i trvalé bydlení.
Rodiče ještě žijí, vám je 30, takže ještě nebudou tak staří. Spíše ukončili střední věk. Asi udělali chybu, že dům rozdělili na dvě půlky. Měli si tam v klidu dožít, užívat si svůj majetek a dům vám potom v závěti odkázat. Když píšete o neustálých neshodách a problémech s nimi, už dávno jste si měl zařídit své bydlení, daleko od rodičů. Navíc máte prý dobrou práci, jste finančně zajištění. Podle vás vám rodiče řídí život, ale vy jste na nich také pořád nalepený. Mohl jste jim sám navrhnout, že si zřídíte své bydlení a oni ať v domě dožijí. Soužití dvou generací pod jednou střechou - to není ono ani pro jednu ani pro druhou stranu. Vy nevíte kudy kam, ale do jejich vybudovaného majetku jste se usadil sám.
Rodiče maji vlastní dum 15km daleko nebylíme pod jednou střechnou ano uspory a penize jsem mel ale po to co by mi bylo řečeno že zde mužu zustat a že mi prevedou druhou polovinu rozjel jsem rekonstrukci ve velkém a nyní mi v domě visí už 3/4 milionu nyní je pro me bohužel další pujčka/hypoteka na jiny dum již nerealizovatelná na hodně let když budu počitat jen finance a ne stovky hodin práce na již hotové rekonstrukci
Trolly neřeš, i kdybys to zboural a sám postavil celý nový, tak pro něj furt budeš synáček vykuk co dostal barák zadarmo a chce vyhnat chudáky rodiče.
Svatbu řešit jak chceš ty.
Urážky a pomluvy rázně utnout.
Podat návrh na zrušení spoluvlastnictví,
Do vyřešení bydlet jinde.. Vyměnit zámky - pokud tam máš domácnost a oni ne, tak to možná udělat můžeš, podobně jako vlastník bytu do bytu nemůže lézt nájemníkovi...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.