Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nebudu se vyjadřovat k rouškám nějakým způsobem, zda jsou špatné či dobré. Jen by mě ze zvědavosti, protože jsem to nikde nemohla dohledat, zajímá, jak velkou pokutu může a kdo vlastně dá člověku, které tyto nařízení nedodržuje.
Zde je dané nařízení: mzcr.cz/...
Vím, že před prázdninami to bylo až 10 000 Kč, ale to občané nosili roušky a ochranné prostředky v rámci nouzového stavu. Nyní už nouzový stav nemáme, tak zda se něco na postizích změnilo apod. Na internetu a v médií se píše, že lidé toto nařízení budou muset dodržovat, ale už nepíšou, co bude lidem hrozit, pokud ho dodržovat nebudou.
Děkuji za osvětlení a vysvětlení.
Výši pokuty už máš zodpovězenou.
A co já vím, tak roušky jsou povinné v MHD, v lékárnách a v lékařských zařízeních.
Takže z přepravy tě můžou vykázat (vyhodit) pokud si nenasadíš roušku nebo tě nenechají nastoupit do prostředku veřejné dopravy.
Lékař tě nemusí pustit do ordinace nebo tě také vykáže z čekárny.
Ale nejde tady tolik o pokutu jako o slušnost a ohleduplnost vůči ostatním a tobě samé. Prostě teď nastane období, kdy se budou více šiřít choroby dýchacího ústrojí a když si každý jenom trošku nemocný nasadí masku, tak výrazně omezí možnost, že svoji chorobu předá někomu v okolí.
A když si ti občané, kteří mají nějaké zdravotní potíže nasadí masku preventivně, aby se jejich zdravotní stav nezkomplikoval, tak to taky nikomu neuškodí.
Podívej se do okolních zemí. Tam se poctivě nosí roušky a jsou rádi, že jsou aspoň nějakým způsobem chráněni.
Říkám, že se nevyjadřuji k tomu, zda s tím souhlasím, nebo nikoliv. Jen mě určité věci zajímají. V MHD to chápu,že může být člověk vykázan z přepravy. Kdo ale člověka vykáže z přepravy? Řidič? Vždyť to by hromadná doprava nikam nedojela včas, pokud by na každé zastávce musel řidič kontrolovat a vykazovat osoby, které nemají ochranné prostředky dýchacích cest. Nebo takového člověka vykáže revizor? Revizor ale asi nebude udělovat pokutu 10 000 Kč, ten může udělit pokutu ve výši, kterou určují přepravní podmínky. Nebo ten revizor zavolá Policii a ta udělí pokutu?
A co se týká lékaře, ten se zavazuje Hippokratovou přísahou, že ošetří všechny, kdo jsou nemocní a kdo ošetřit potřebují.
cs.wikipedia.org/...
Bez ohledu na nějaké ochranné prostředky dýchacích cest. Proč by tedy měl lékař vykazovat někoho z čekárny a odmítl ho léčit, jen protože nemá ochranu dýchacích cest, ten dotyčný? Je to tedy porušení Hippokratovy přísahy.
Já především považuji za samozřejmost slušné chování a ohleduplnost.
Na to abych se choval slušně a ohleduplně nepotřebuju žádný zákon. Stačí mi přečíst si cedulku při vstupu do autobusu / vlaku / metra / zdravotnického zařízení, že vstup pouze s ochranou úst a nosu.
Pokud je někdo takový sobec, že je nemocný a jde k lékaři bez roušky, tak riskuje to, že toho lékaře nakazí. A pokud lékař přestane ordinovat, tak ten dotyčný sobec může příště nadávat, jaktože tam ten lékař není. A když to takhle někdo udělá u každého lékaře, tak jsme jako češi našli zkratku asi víte kam.
@arizonka: "A co se týká lékaře, ten se zavazuje Hippokratovou přísahou, že ošetří všechny, kdo jsou nemocní a kdo ošetřit potřebují."
Když už jsi sem ten odkaz na Hippokratovu přísahu dala, přečetla sis ji vůbec? Kde přesně je tam napsáo, že se zavazuje "že ošetří všechny, kdo jsou nemocní a kdo ošetřit potřebují"?
Přísahu jsem četla. Tak u lékaře je běžné, že se chrání rouškou, aby se od pacienta nenakazil. Ale přeci, pokud pacient přijede s amputovanou nohou, ze kterého bude cákat krev, tak také nebude první, na co bude myslet, aby doktora neušpinil, a kdyby ho ušpinil, tak by ho vykázal z ordinace. Na to mají právě ti lékaři ochranné pomůcky, pláště, rukavice, roušky, štíty, aby toto povolání mohli vykonávat, aniž by hrozilo ohrožení jejich zdraví.
Samozřejmě je to Vaše vec ale nechápu co řešíte za blbost a do čeho pořád štouráte.Nebo se nudíte a chcete diskutovat?
Vaše otázky pusobí až komicky
Kdo bude pokutovat nebo vykazovat z autobusu? Kdo určuje epidemii? Může dát pokutu revizor nebo bude volat polici? Pak tady máváte Hyppokratovou přísahou a lekařem.Pak srovnáváte koronavir a amputovanou nohou a sříkající krev.
Nechápu.
Sama jistě víte že Covid je jeden velký chaos a zmatek a Vy tady provokativně pátráte zda Vás muže revizor vykázat z dopravy.
A proč bych se nad tím nemohla zamýšlet? Nic provokativního na tom nevidím. Naopak mě provokují lidé, co jen slepě dodržují něco, nad čím se ani trochu rozumem nezamysleli. Nedělám nic špatného, ani neříkám, že nařízení nebudu dodržovat. Není problém pro mě nějaké nařízení dodažovat, ale mohu se nad věcmi zamýšlet.
Člověk, který se zamýšlet nechce, nemusí a jen ať si roušku nasadí a sundá, jak a kdo mu který den poroučí.
Takže už tehdy, ze kdy je tento článek, platila pokuta 10 000 Kč, tento článek, co jste dal odkaz, je právě z 21.7. 2020. A takto to tedy bude i od prvního září dále?
Jj, schvalovali někdy na jaře a mělo by to být v platnosti po dobu trvání epidemie. Zkusím ještě přesně dohledat.
No, jo, ale jak definují tu epidemii. Vždyť když je například epidemie chřipky, tak musí být nemocný určitý počet lidí na sto tisíc obyvatel, tuším. Nějak přece musí definovat epidemii. Nemohou si přeci epidemii ohýbat, tak jak se jim to hodí, nebo mohou?
Tam definici epidemie není, předpokládám, že výklad slova epidemie v zákoně je v této souvislosti, myšleno s koronavirem, tak vágní, aby umožňoval na základě toho něco vyhlašovat.
V zákoně je to definováno zcela jasně. V souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru Sars CoV-2 na území České republiky.
Slovo epidemie jsem použila v souvislosti s koronavirem já, takže přesněji- v platnosti po dobu trvání výskytu koronaviru...
Takže stačí, aby byl jeden nakažený koronavirem, na uzemí ČR, tedy spíše pozitivně testovaný, a už to naplňuje tu definici výskytu...
Já si myslím, že pokud budete chtít, tak na vás nikdo nemá. Stačí se v tom trochu orientovat. Nikoho nenavádím, jen napíšu co se může v běžném životě stát.
Pojedete tramvají s rouškou a praskne vám gumička nebo šňůrka. Pojedete vlakem, kouknete se z okna a roušku ukradne vítr. Chytne vás revizor? Ukažte mi, kde v tarifních aj. podmínkách máte, že musím mít roušku? Je to nařízení vlády? Takže pouze policie mě může kontrolovat.
Přijdu do kanceláře a oni si jí teprve budou nasazovat? Takže já si ji sundám. Stejně je tam již kontaminované prostředí.
Budu ji nosit jen v nemocnici apod. Jinak výmluvy a chytračení. Tak jak to dělá vláda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.