Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dostal jsem 300V od transformatoru

Od: pepeckk odpovědí: 17 změna:
Zdravím všechny,
Chtěl bych se zeptat zda hrozí nějaké komplikace po urazu elektrickým proudem?
Rozebíral jsem obvod za transformátorem, který je dimenzovaný na 10A střídavého a napětí 300V, při 50Hz.
Sáhl jsem si na rozdělanou výstupní fázi na sekundární a tzv. jsem ji proklemoval proti jejimu pokračování, tedy ne proti nule, ani proti zemi... Měl jsem boty odolné do 1000V.
Bohužel jsem chytil obě strany fáze každou do jedne ruky, tudíž fáze prošla krásně skrz mé tělo a uzavřela obvod proti nule na jejím konci.
Rozdělenou fázi jsem držel zlomek vteřiny, pouze to silně zabrnelo a já to okamžitě pustil... Srdce po zásahu v pořádku, tep vyskočil asi na 110 a během 2-3 minut jsem se oklepal a fungoval normálně.
Je nějaké riziko, že se ještě něco může přihodit? Je to cca 10h zpět a nemám a ani jsem neměl žádné komplikace... Je mi 30.
doplněno 27.08.20 21:26: Na sekundaru bylo právě těch 300V, které procházelo tím vodičem, který jsem propojil svým tělem. Začátek vodiče v levé ruce, pokračování v pravé... Moje tělo sloužilo jako taková propojka .
Cítím se dobře, nic mi není... Tep pravidelný, ale raději se ujistim a zeptám se někoho, kdo jiz něco podobného zažil.
doplněno 28.08.20 11:52: Tak hlásím, že jsem v pořádku a bez komplikací... Až na mírnou nevolnost, ale to jsem možná jen něco špatného snědl.
Jinak je vše v naprostém pořádku, srdeční tep 65-70 v klidovém stavu. Závratě nemám.
Spáleniny po zásahu také nemám. Byl to opravdu jen zlomek vteřiny.
Může se ještě něco projevit nebo už jsem z nejhoršího venku?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

Zachovejte klid, protože ono se zase tak moc nestalo. Já jsem takovýchle šup dostal asi dvacet, tu poslední tuhle nedávno a kdyby se nějaké následky měly projevit, už se projevily. I vy takových šup jistě ještě pár dostanete.

Celkem běžně uvidíte profesionální elektrikáře, jak zkouší dráty prstem. Elektrikář stojí na žebříku, zapojuje lustr a normálně klepne prstem po fázovém drátu. Když dostane šupu, je drát živý. Je to docela obyčejně o zvyku. Padesátá šupa je pocitově mnohem slabší, než úplně stejná první šupa. Ale vy tuhle metodu raději nezkoušejte, protože se můžete leknout, zazmatkovat a už padáte.

asd1

Pak si ten profík vymění dřevěný štafle za hliníkový, opře je o topení a 51. šupa bude trošku větší než je zvyklej *smich*

hodnocení

2x

Tep vyskočil hlavně z leknutí. Si zajdi pro klid na EKG, ale pokud jsi vpohodě, tak neřeš.

hodnocení

2x
Takových "zabrnění" jsem počas dlouholeté praxe zažil vícero!
Některá z neopatrnosti mé nebo i jiné osoby, další úmyslně, s otázkou: Je to živé?
Ovšem jako osoba znalá s kvalifikací, stále jen dotykem jednou rukou, "cvrnknutím", a s druhou v kapse. (jak píše @figurek)
Proud tekl mým tělem do země, a to ještě většinou omezený vodivostí kůže, dále obuvi, materiálem podlahy, žebříku a pod. Nebylo to příjemné, ale jsem tu dodnes. Mám zkoušečky.

Snažím se ale pochopit smysl tvého popisu...veľmi laického.
Co to je ROZDĚLANÁ výstupní fáze?
odkud vystupuje? A co to je JEJÍ POKRAČOVÁNÍ? Kam pokračuje?
Která fáze má DVĚ strany?
Jak byla rozdělena?
Je tu protiklad, píšeš: ... NE PROTI NULE ANI PROTI ZEMI... a o pár řádků dále píšeš:... FÁZE PROŠLA SKRZ MÉ TĚLO A UZAVŘELA OBVOD PROTI NULE NA JEJÍM KONCI. Kde byl zapojený ten konec?
Napětí je vždy mezi dvěma body! Tedy v tvém případě PŘEDPOKLÁDÁM mezi vodičem v levé ruce, připojeným na začátek sekundárního vinutí trafa, a vodičem v pravé ruce, připojeném na konec toho samého sek. vinutí trafa.
Nedá se však mluvit o nule na jejím konci! Nulák je hovorový název vodiče, který nemá proti zemi žádné napětí, protože nulák je uzemněný. A většina sek. vinutí trafa nebývá uzemněna.
K objasnění by bylo vhodné nakreslit zapojení, nebo vyfotografovat trafo a vodiče, které jsi držel v ruce. Pak snad by se dalo dojít k přesnějšímu závěru.
.
Už více let tady neradím: tento drát připoj tam, modrý sem a černý vedle... Na základě nedostatečného popisu, chybějících měření a pod. by to byl hazard s lidským životem a materiálními hodnotami.

tvfanda*
hodnocení

1x
Jaké napětí vlastně bylo mezi těmi konci toho vinutí.
Jestli tam bylo opravdu těch 300V, tak jste měl docela štěstí a možná suché ruce. Důležité je, jaký proud vámi procházel, ale to už nezjistíte a pokud to byl jen krátký okamžik, tak by se nemělo nic stát.
Příště si všechno vypněte a zkontrolujete, jestli je zařízení bez napětí a potom na něm pracujte.

liska5
hodnocení

0x

Důležitý je proud, ne napětí. Každopádně, když jse schopen psát, tak je to dobré.

Ale proud je závislý na napětí a odporu ;)

Přesně tak. Kdyby se potil, tak by odpor těla klesl a tekl by jiný proud.

Pokud tedy neřešíme střídavý/stejnosměrný, ale jeho velikost.

jabraka*
hodnocení

0x

Transformátor obvykle transformuje napětí.proud podle odběru.Pokud je na primáru limit 300V (určitě střídavého,protože transformátor transformuje pouze střídavý proud.Na výstupu,sekundáru,bývá podstatně nižší napětí.Podle připojeného spotřebiče 6 - 40 V.

JABRAKA

jirkazxc
hodnocení

0x
Hrozi arytmie. Muzete zkolabovat.
Je lepsi jit, co nejdriv k lekari.

hodnocení

0x

Když jste přečkal první milisekundy, tak už je to s největší pravděpodobností v pořádku. Pokud je to možné, bylo by dobře, abyste první den nebyl sám. Dostal jsem podobných ran mnoho, i 400 V stejnosměrných z kondenzátoru.

pepeckk
hodnocení

Ano,omlouvam se. Špatně jsem to napsal...
Fázový vodič byl přerušeny a já jej propojil svým tělem proti nule. Obvod byl uzavřen přes elektromotor, který byl na druhé straně fázového vodiče.
doplněno 28.08.20 14:54: Na sekundaru nebylo nic...
Je to pouze spínací obvod, který ovládá různé stykače.
Na vysvětlování moc nejsem... Ale bylo to takhle... Propojil jsem sebou spínací obvod, který dal impuls stykači k otevření, stykač otevrel, propojil 3 fáze a sepnul motor...
Jinak ten obvod byl v daný moment naprosto bez zátěže.
Snad už je to takto pochopitelné a omlouvám se za nesrozumitelnost.
doplněno 28.08.20 17:30: Multimetrem jsem na onom bodě v místě zásahu naměřil 300V. Ale je to vedeno 1mm vodičem

Aha. Stykač funguje nejspíš jako relé a přitáhne nějaký kontakt magnetem. Zároveň tam ale bude nějaký větší odpor, který zařídí to, aby tím spínacím obvodem netekl zbytečně velký proud, který bude stát peníze a zahřívat celý obvod. Takže reálně jste možná neměl 400 Voltů ale třeba 10x míň.

Ale je to cívka.

Multimetrem tam naměříte 300 V, protože multimetr má odpor v megaohmech. Na svorkách neuzavřeného obvodu prostě naměříte napětí zdroje. Jakmile se ale vložíte do obvodu vy, obvod bude tvořit zdroj (sekundární vinutí nějakého transformátoru), váš tělesný odpor plus minus 700 Ohm, impedance cívky stykače (indukční a odporová) a nějaký dodatkový odpor, který je tam proto, aby se zvýšil celkový odpor v tomto řídícím obvodu a nepálil se proud jen tak naprázdno. Ten odpor může být třeba v desítkách kiloohm. Jelikož se napětí na jednotlivých členech obvodu rozděluje v poměru odporů, bude po uzavření obvodu převážná většina napětí na tomto dodatkovém odporu a na Vás bude třeba jen 30 V.

Chápete to?

hodnocení

0x

Mno. Zařadil jste se seriově do obvodu, na kterém už pravděpodobně byla nějaká zátěž. Takže napětí se rozložilo mezi Vás a zátěž. Můžete nám napsat, co bylo v tu chvíli na tom sekundáru zapojené?

hodnocení

0x

Doporučil bych zajít preventivně k doktoru, nechat si změřit EKG a budete moudřejší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]