Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymáhat nevrácené peníze?

Od: petrc odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
udělal jsem v životě velkou blbost, půjčil kamarádovi 100 000Kč.
Podepsal mi sice směnku, ale... Nedodržel slib a směnku nezaplatil.
Nebere telefon, na SMS nereaguje, z jiného čísla mi to pokládá, nemohu se s ním domluvit.
Požádal jsem epohledavky o pomoc, ti mi sdělili, že dlužník má již více exekucí, podle jejich názoru, nemám moc šance dostat peníze zpět, jen bych vynaložil další peníze soudu a hodně úsilí a výsledek by byl pravděpodobně nezdařilý.
Dlužník bydlí v nájmu a podniká, nerozumím tomu jakto, že se nedaří nic moc vymoct, když podniká.
Bydlí asi 300km ode mě v ČR.
Nenapadá vás nějaká možnost jak dostat i třeba aspoň nějakou částku zpět?
Stát asi nepomůže?
Nebo nějaké najaté "Gorily" by nepomohly?
Děkuji za radu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Škoda, že jste se tady nezeptal předtím, než jste půjčil. Určitě by tady bylo hodně lidí, co by se Vám to snažilo rozmluvit. Ale teď Vám těžko někdo poradí, jakým způsobem penize získat zpět. Ale když podniká a jste si tím jistý, tak nějaký příjem mít musí. Je divné, že Vás u e-pohledávek odrazují od vymáhání. Kdo Vám tam, vlastně odpověděl? Nějaký právník? A jak mohou vědět, kolik má dotyčný dluhů? Tyto informace jsou přece zpoplatněné. Teda myslím si to, on někdo jiný bude chytřejší. "Gorily" bych nedoporučovala. Ty to také nebudou dělat zadarmo a aby se to celé nezvrhlo v nějaký průšvih.

hm*
hodnocení

2x

Tedy ne, že bych se v takových případech vyznal, ale asi by to chtělo se zařadit mezi ty věřitele registrované v exekucích. Bez soudu to zřejmě nepůjde, ale zas tak drahé a namáhavé by to být nemuselo. Kdysi se ke mně doneslo, že směnka je dobrý nástroj, že tam netřeba nic moc zkoumat a povinnost je daná (a uznaná dlužníkem).

Možná teď nic moc nemá, ale třeba něco zdědí apod. A v tom případě se zřejmě nejdřív vypořádají exekuce, takže by bylo dobré, aby o tobě exekutoři věděli.

petrc
hodnocení

Dobrý den,
posouzení směnky mi udělali epohledavky zdarma, exekucí má přede mnou celkem 3 a ta první není vymožená ještě celá již 9let, částky nevím.
Zkoumá to u nich nejspíš právník.
Beru to z hlediska toho, že když do toho nechce jít firma, která se tím zabývá, tak na tom vymáhání je nejspíš malé procento naděje :(

priklad11*
hodnocení

0x

Směnka má snad svá přesná pravidla. Ty neznám. Pokud by ten kus papíru šlo chápat jako potvrzení o půjčce, tak lze uplatnit u soudu do tří let ode dne splatnosti půjčky a pokud žádný takový den nebyl stanoven, tak do tří let ode dne poskytnutí půjčky.

To je všechno pravda, ale nečetl jste celý dotaz. U soudu to sice uplatní a soud to uzná, ale zařadí se jen do fronty věřitelů čekajících na exekuci, za tři věřitele předchozí. Exekuce se vyřizují v pořadí, v jakém vznikly, takže bude čtvrtý v pořadí. Ale poslat to na soud asi smysl má, kdyby se třeba rozhodl udělat oddlužení, aspoň neco byste dostal. Pak je samozřejmě řada ilegálních metod, ale o těch se tu nesmí mluvit a i tak je částka 100 tisíc příliš malá, aby se to vyplatilo.

hodnocení

0x
Co zkusit najít firmu co od tebe tu směnku koupí sice prodeláš ale furt lepší něco než nic
Pak jedině dohnat ostrý hochy a nečekaně navštívit kamaráda

hodnocení

0x
Jsou i vymahačské firmy, kde platíš jen pokud se jim podaří z dlužníka peníze dostat. Strhnou si provizi z částky kterou vymůžou.

petrc
hodnocení

Ano i bych směnku prodal za co, za to.
Nebo zkusit ty vymahačské firmy, ale to asi nebude tak jednoduché?
Nemáte někdo s nějakou firmou co by směnku odkoupila zkušenost?
Nebo tu vymahačskou firmu s "gorilama"?
Děkuji

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud není na směnce vyznačené datum splatnosti, tak po 3 letech je promlčená. Promlčecí lhůta na směnce bez vyznačení data splatnosti počíná běžet ode dne podpisu. Ideální je nikomu nic nepůjčovat. Na Ukrajině i jinde půjčují peníze na slovo bez směnky a celkem často se stává, že dlužník není k nalezení - už nikdy. To opět potvrzuje praxi, nic nikomu nepůjčovat a je o starost méně...

Soudy zde nejsou na to, aby někomu dopomohly ke spravedlnosti. Tu si musí každý zajistit sám. To jsem poznal na vlastní kůži a ještě jsem zaplatil podání návrhu k soudy. Soudci jsou trapná stvoření placená královsky !

hodnocení

0x
Peníze hezky "odepište" a už na ně nemyslete.
Je to takový "kurz chování se k penězům a kamarádům", který jste si za 100tis. zaplatil.
Nebylo to levné pravda, ale v budoucnu Vám to třeba pomůže..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]