Nejste přihlášen/a.
Krásný ráno, chtěl jsem se zeptat jestli mezi vámi ještě jsou slušný normální myslící lidi který tu realitu tak vnímají jako já ale mě se přestáva líbít co se v tomhle státě děje, nebo celkově v týhle době, nejhorší je právě to že jak už název týhle zpovědi říká všechno se strašně zdražuje a platy jsou na dnešní dobu pořád prostě nízky, a tahle situace co se tu po převratu děje mě donutilo odtud odejít a dělat v zahraničí kde mám za ty peníze motivaci pracovat a člověk z toho pořád něco má ale tady člověk už není ani svobodnej ale obyčejnej otrok udřenej která nemá už ani nanic čas a člověk jen dře a žádnej život prostě není už. Jen prostě stres strach obavy pořád nejistoty.
Ani nepřemýšlim o bytě protože jistoty jsou nulový dneska a prostě o žádnym bytě ani nepřemýšlim a je všechno prostě brutálně předražený a my mladý máme co dělat teda. A jště vnímám jaká buzerace ve fabrikách je a jakej velkej stres a buzerace ze strany policajtu uředníku soudcu a podobně a čim dál víc se to zhoršuje. Všude vidim samího žebráka plno mích spoluvrstevníku končí na ulicích vidim samou samoživitelku a rozvracený rodiny a to nemluvim o ten obrovskej pokles morálky ve společnosti a jak se i dost vztahy mezi lidmi zhoršily a to fakt musim uznat, ale horší to je a mě se z toho chce zvracet. A nějakej koronavirus a migranti a tohle všechno v tom je akorát špinavá politika a je to všechno akorát řízený koronavir aby mohli ještě ve světě víc prohloubit chudobu a udělat tu z nás akorát otroky. No hrozný co se děje. A to nemluvim kolik lid bere dnes antidepresiva z existeních důvodu, a kolik lidí pácha sebevraždy a skáčou z oken a z balkonu. A v politice samí zločinci. A žádna svoboda není samí kamery a samí špehovaní na každym rohu, člověk nemůže psát už ani nazory a pomalu je ani vyslovovat. Školství je taky na nízký urovni dneska není to stavěny na moralních hodnotách. Smutný
Úplně jsem začala být alergická na slova "dnešní doba" a "dnešní mladí"! Vždycky byla dnešní doba. Vždycky! Za Napoleona, v době všech válek a bojů, za 1. a 2. válku, pak v době likvidace škod války, za normalizace, za okupace, za Sametové a po ní. A kupodivu, vždycky se rodily děti, vždycky se lidé milovali a nenáviděli. K tomu aby přežili lidem stačilo hodně málo. Nemá cenu vyjmenovávat, bez čeho všeho se má generace, první bez bojů a válek v této republice obešla, co neznala a bez čeho klidně žila. Zeptejte se třeba vaší babičky a když takhle skromně budete žít, nebudete muset mít strach, že budete mít bídu. Když se srovnáte s tím, bez čeho se obejdede, přestanete být ukňouraný a budete happy.
Jen si nemyslete, že my všichni, když jsme dospěli, najednou jsme měli úplně všechno. Každý začínal od veliké 0. A většinou s těhotnou ženou, antikoncepce nebyla. Prostě po krůčcích jsme se někam dopracovali. A nejdále ti, kdo včas věnoval úsilí na vzdělání a neviseli rodičům na krku.
"Jaký si to uděláš, takový to máš."
Každý svého štěstí strůjcem...nejsem podnikatel, ale "jen" zaměstnanec, vystudoval jsem dvě VŠ a finančně si stěžovat nemůžu - postavil jsem v Praze dům bez hypotéky. Nikdy jsem si nestěžoval, že jsem se nenarodil jako milionář (jasně, napadlo mě to), ale už ve 20 jsem začal dělat první projektíky a kroky k tomu, abych peníze řešit nemusel.
A lidi jsou hnusný úplně všude - žil jsem v Londýně, Singapuru i Los Angeles (to bylo nejhorší), je to vždycky o tom, jakými lidma se obklopíte. A že jsou všude kamery? V Číně, kam jezdím opravdu často soukromě, jsou kamery naprosto a úplně všude, a bezpečnější zemi jsem nikde na světě nepoznal, ikdyž za to může i "nenásilná" povaha Asiatů.
Přesně, někomu k tomu že stačí přečíst Kiyosakiho, někdo si na to musí přijít během 20 let sám, ale jde to, Čím dřív pochopíš, jak věci fungují, tím méně času promarníš. zn.: ve 40 do důchodu není nemožné, chce to jen zamakat
tak lidi s vetsim IQ se musi snazit aby jim zivot nevysel (nerikam ze to maji mene namahavejsi ale maji proste vice dveri otevrenych).
ti co maji maly IQ se muzou pretrhnout, drit jak mezci ve fabrice a stejne budou mit maly plat.
no holt svet je diky techologii cim dal vic komlikovanejsi a potrebuje proto chytre lidi.
proto musime rodit chytre decka (proto si musime vybirat chytre partnery) aby meli jakous takous sanci v budoucnu. Kdy se to urcite nezjednodussi. (proto spousta statu koketuje s myslenkou univerzalniho prijmu) bo vi, ze spousta lidi skonci casem na ulici protoze nebudou mit uplatneni
V minulsti kdy byl kazdy druhy sedlakem tak to IQ nemalo takovy vliv...jenze ted se uz nuzky zacinaji rozevirat a ti nadani budou prosperovat a ti druzi zit v bide.
S těmi byty je to pravda. Toto štve mladé nejvíc, že je nedostupné bydlení. Za komunistů se rozdávaly byty jak housky na krámě, každý, kdo chtěl, si mohl postavit dům. Spousta dnešních důchodců bydlí v bývalých podnikových bytech, kde za komunistů bydleli za pár korun a v devadesátých letech je odkoupili za směšnou částku. A dnes třeba v okresním městě se přebudovává bývalý obchodní dům na byty a 1+1 tam stojí 3 miliony. Ovšem byty jsou prodané dávno před tím, než jsou hotové. Takže ne všichni se mají dnes špatně. Je taková věta - jak si myslíš, tak to je. Fakt to funguje. Když se člověk smíří s tím blbým, nerochní se v tom a začne se snažit změnit svůj život k lepšímu, má vyhráno. Pro začátek by se mladí měli naučit šetřit, to už je pomalu sprosté slovo. Když vidím kolem sebe, kolik socek má plno sraček na dluh, přitom stále to jsou socky, škoda mluvit.
Dajko, není to jen o šetření.
Spousta firem zaměstnává mladé tak, že jim dá minimální mzdu a k tomu tzv. osobní ohodnocení nebo přímo prachy na černo. Zaměstnavatel tak odvádí menší část peněz a zaměstnanec je mnohdy spokojený do doby, než zjistí, že je to naprd.
Nezapočítávají se jim do důchodu, nemocenské a nemůžou si vzít díky tomu hypotéku nebo půjčku. Prostě papírově žebráci. Práce je málo a zvláště teď přes koronu sposta malých zaměstnavatelů zkončilo a lidi obsadili zbytek volných míst, takže na velké měnění zaměstnání nebo dupnutí momentálně moc není prostor.
Daya, za 100 dvacetitisícovych platů si sice velký dům nekoupíš, ale můžeš si jej vlastníma rukama POSTAVIT, tak jak to udělali babička s dědečkem.
rumicek, ale musíš koupit parcelu a vše kolem ní, aby jsi měl kde stavět a na co se napojit.
Tedy pokud to nebude parcela někde v Bruntále u lesa 10km od civilizace.
Pozemek za Prahou tě bude stát mnohonásobně víc, než velký dům vlastníma rukama s nejmodernější technikou (solár, tepelná čerpadla, atd...).
Pane rumíček . Za těch sto platu ani nekoupíte ten pozemek na kterém by se stavělo . Za komanču tatík kupoval za 3 měsíční platy pozemek . Dnes jsem milionář .
Ještě si dobře pamatuji jak bratránek po 89 kupoval v malém městěčku (3 tis obyv) parcelu za 50 tis. Všichni říkaly jak to bylo drahý a jak je na obci oškubaly . Protože to byl bývalý statek co koupila obec za 40 tis. od duchodce. Vše tam bylo od elektriku po kanalizaci . Ze statku se udělalo 6 parcel . Když si to přeberu , tak tehdy to bylo asi 20 platu těch 50tis.. Dnes je to uplně jinde . Cena nesouvisí s náklady , ale spekuluje se na co nejvyšší ceny . V principu budeme stále více chudnout (méně koupíme za svuj plat) , jak bohatí budou investovat do nemovitostí a šroubovat ceny.
Jak se nedávno psalo o ministru Tomanovy . Jeho bratr vlastní pozemky na obchvatu Prahy . Pozemky prodá komplet , ale za osminásobek odhadní ceny . Jó prací člověk nezbohatne
Lidi a co chcete? V kapitalismu je drahe to, po cem je poptavka a levne to, co nikdo nechce.
takze to, ze nemate na pozemek, protoze si myslite, ze MUSITE bydlet u Prahy, je ciste Vas chybny mindset. Kup si pozemek jinde Joo chces pracovat v Praze, Berline, Londyne? A ze je tam bydleni drahe nevis?
Ach jo.
Ten barak svepomoci stoji dnes skoro stejne jako pred 1989, akorat ze v uplne jine technologii a energeticke tride!
potraviny a vse ostatní mimo energii a vody, jsou dnes vyrazne levnejsi, bez pred 1989!
Tady si ale stale kazda socka mysli, ze ma narok na uplne vse a zadarmo Lidi vzdyt byste ztratili motivaci, kdybyste meli exkluzivni bydleni za komunisticke ceny, nemeli byste motivaci chodit ani do prace
Mladí to dneska nemají úplně lehké. Ale kdy měli? Máte neomezené možnosti studia doma i v zahraničí, když chcete a něco umíte, můžete si vybírat, jestli budete zaměstnancem v ČR, nebo kdekoliv na světě (to dříve nebylo tak lehké), když vám nevyhovuje zaměstnanecký poměr, můžete kdykoliv začít podnikat. Máte díky internetu přístup ke všem informacím z celého světa (to dříve nebylo vůbec). O zdraví se vám špičkově stará stát za směšnou částku. ČR patří mezi nejbezpečnější země na světě. Co ještě byste si přál?
Že všude vidíte neschopné lidi, sebevrahy, samoživitelky, žebráky, trápí vás koronavirus a migranti, amorálnost politiků, tak to všechno je hlavně ve vaší hlavě (ne, že by takové případy nebyly). Jak někdo uvádí výše, chtělo by to psychologa. Váš život je totiž nesrovnatelně jednodušší, než byl život vašich předků.
Kdyby jste zažil vládu KSČ a nějaký ten výslech na VB, tak přestanete tak hloupě blábolit. Máme neskutečnou svobodu ve všem. Ekonomicky to je špatné na celé planetě, protože je příliš mnoho lidí a také mnoho národů, které se nehodlají živit vlastním přičiněním ale pouze na úkor jiných, bohatších. Což není možné dělat příliš dlouho...
Na morálních hodnotách to dnes je nepoměrně lepší než dříve. Nikdo nikoho nevyhodí ze školy jen proto, že řekl vtip o nějakém komunistovi a jiný udavač ho šel udat na VB. Rozvrácené rodiny jsou také všude na planetě. V Rusku je to naprosto katastrofální.
Ve fabrikách není s porovnáním dřívějších poměrů naprosto žádná buzerace. Nelíbí se mi tady, nazdar. Za vlády KSČ jste nemohl dát výpověď jinak než podle zákona : 3+2 měsíce. Neboli 5 měsíců v naprosté otročině bez mechanizace ( lisovna ve strojírenském podniku ). Nic z toho jste nezažil a naříkáte jak malé děcko !
Někdy kolem roku 1984 jsme seděli v parku na lavičce. Přišla buzna z VB a po kontrole občanek chtěl předložit peněženky ke kontrole na nelegální obchod s tuzexovými Bony. Naštěstí jsme nikdo neměli ani peněženku. Naco do parku. To jsme se ale scházeli jako normální lidi, kecali o kravinách z očí do očí a nepotřebovali FCB profil, kam bychom poslali fotku talířku s obědem. Tento částečný cvokhaus dnešní doby si děláte sami a nerozeznáte podstatné od naprostých kravin. O nějaké samostatnosti při jednoduchých opravách čehokoliv ani nemluvě.
No jo Honzo. Vždyť si nepamatuješ ani ty výpovědní doby. A že nebyla dokonalá mechanizace před padesáti lety. Představ si, jak se museli nadřít, když stavěli pyramidu
Narodil jsem se v roce 1951 Tak že hodně kecáte o KSČ a o odavačích za vtip na komunistu.Já s nimi nikdy problém nikdy neměl a ve straně jsem nebyl a to jsem dělal střelmistra na dole.
Je vidět, že moc situaci ve světě nesledujete.
Sice to k nám ještě úplně nedorazilo, ale nějaké menší případy by se už i u nás našly. Vyhazovy ze zaměstnání za názory, které nejdou s hlavním politickým multikulturním směrem, se už přece dávno dějí.
A to se třeba týká profesorů s tituly.
------------------------------------------
Na lavičcce v parku dříve zde v republice přišla hlídka VB, ano byl pořádek a klid. Dnes do parku v UK přijde parta výrostků a sklidem Vás zapíchne, holku znásilní. Ono to časem bude i tady. Vybrala bych si tu hlídku VB.
Tak priklade, tady je odkaz na zákoník práce 65/1965 Sb. podle kterého se řídila agenda zaměstnání.
Zvlášť pro tebe, jelikož si nepamatuješ nic a blbě žvaníš je extra odkaz na § 51, odst. 2.
Je pravda že to nebylo 3+2 ale ještě delší o 6 měsíců, pokud se pracovník nedohodl jinak. Já to měl 3+2.
A náhodou někde mám staré zápisy PS-VB, kde se řešilo co s občany atd. Nechce se věřit, jací byli členové KSČ vypatlaní kreténi. Mážná některé stránky naskenuji.
No vidíte to. Bydleli jsme v zastrčené vesnici, ve starém venkovském domku po prababičce, do kterého nikdo nechtěl jít. Ještě mi nebylo ani třicet, doma jsem měl rodinku, malé dětičky a jedno další na cestě. Přišla potopa, zbořila nám domek a poslala mého zaměstnavatele do bankrotu. Zůstali jsme úplně bez peněz, bez majetku, na sociální ubytovně mezi tmavšími čechy.
Pak jsme na hypotéku koupili byt a za pár let druhý byt blízko Brna. Děcka šly na školy, proto jsme si pronajali třetí byt rovnou v Brně. Sice byl nic moc, 1+1 ve starém paneláku na periférii, nájem byl taky pořádně předražený, ale tahle investice se proklatě dobře vyplatila. Pak jsme se svezli na vlně toho vašeho proklínaného zdražování. První byt jsme prodali o půl milionu dráž, na hypotéku jsme koupili dům blízko Brna, druhý byt jsme prodali o milion dráž, hypotéku na baráku jsme umořili. Dům jsme dali do pořádku a už teď má o pár milionů vetší cenu, než měl předloni. Na stará kolena ho prodáme, koupíme si malý domek někde na venkově mezi vinohrady a to co zbude, převedeme na rentu. Docela dobrá perspektiva, ne?
Na rozdíl od vás jsem tvrdý pád na skutečné dno skutečně zažil a dnes říkám Díky za něj. Kdybych tehdy brečel tak jako vy, brečím tak jako vy ještě teď.
tak jednoduse, kdyz budete holic a zdrazi vam najem, elektrinu, atd tak udelate co? zvednete ceny a takhle to je se vsim, takze sice se pridava treba duchodcum, ted pred volbama se idioti predhaneji kdo naslibuje vic, hodne duchodcu na to skoci, neuvedomuji si ale ze za ten dnesni vetsi duchod se maji hur nez za ten mensi duchod pred peti lety
pokud se maji zvedat platy tak se musi zvedat veci co ty platy delaji, takze vsechno
Žiješ ve virtuální realitě nejspíš. Viz nazev tveho nicku
každopádně svět funguje tak, že spolu s růstem cen se zvedají platy a důchody. Asi zvedání platu mezd a důchodu se zvedají ceny. Nemůžeš se tomu bránit. Možná jen jít od počítače do reálného světa.
to víš že to tak je, všichni z východu si jdu vydělat na západ, ale funguje to tak jenom proto, protože čím víc na západ, tím míň se jim chce makat. A pokud nic unikátního neumíš, ve škole jsi tomu moc nedal, a nevymyslíš nic geniálního, tak nezbohatneš, a budeš stále více či méně spokojeně přežívat.
existuje jedno řešení, pochopit, jak systém pracuje, a otočit to ve svůj prospěch, ale to dokáže tak pod 5% lidí.
Mladý člověk? Máte co jste ci vycingali v 89, ono i i tehdy stálo za prd ale já mám pocit, že je to čím dál horší. Chce to začít u sebe, přece nemusím být milionář a i tak se mi žije dobře.
To, ne ale vaši rodiče měli pochopit, že doba je jiná a snažit se. Nenadávejte,vím co říkám, můj muž mnoho let dělal na hospodářské, často mu řeknu, že on chtěl zůstat a zůstal poctivý i přes možnosti co měl a tak dnes nemá dům ani miliony, na rozdíl od některých kolegů co rychle chytili vítr a mají. Jste mladý člověk, ještě máte možnost.
ok, rekneme, ze vse co rikas je pravda...co s tím? Proste si vsichni lehneme na zem a vzdáme to?
Nietzsche by rekl :"příliš soucitu škodí" nemúžes trpet za vsechny, na svete je prilis utrpeni. V jistem smyslu bud sobec a starej se o sebe.
gordon, máte pravdu a ještě dodám, že to není sobecké, je to tak správně. Každý at se v první řadě stará o to, aby on sám byl po všech stránkách v pořádku a pak teprve se může starat o druhé. Obrazně řečeno, nelze rozdávat něco, co sami nemáme. A to po stránce psychické i fyzické.
Ono všude je něco. Na jednu stranu, máte víc peněz v zahraničí, ale stěžujete si, že jste otrok a nemáte na nic čas. Covid, pro vás šířený politicky? Až budete ležet na intenzivce, tak budete říkat něco jiného. Najděte v životě trochu pozitivních věcí, jsou věci, s kterými se člověk musí poprat, ale to nadáváním na nespravedlnost nezměníte.
netvrdim ze to co rikas neni pravda ale...
.dej si zinek na testosteron, najez se poradneho hoveziho masa a zacni pravidelne zvedat tezke vahy -- to by ti melo spravit tuhle "poraženeckou" psychiku (si vem jaky to meli nemci po 2 svetove.)
netvrdim ze to co rikas neni pravda ale.. namisto stezovani na dnesni stav veci si vem za ne osobni zodpovednost a prispej svym nicotnym dilem ---ty osobne se přičiň a nespolehej ze se svet sam napravi...nenapravi...proc by mel? jen kvuli tobe, ze se ti nelibi? Svet neni fer a nezajima ho tvuj blahobyt... pokud mu nemas co nabidnout.
jak se rika "Dej a bude ti dáno."
Vidíme to stejně. Bohužel jediný řešení je vydělávat dostatek peněz i bokem.
A k tomu školství. Václav Moravec (přednáška FF UK na youtube) má i takový názor, že je to k vůli politice. Kdyby vyrostla "chytřejší generace", tak těm mafiánům v politice šáhnou na koryta. Dále pak fakt, že hloupé stádo se lépe řídí, proto je nežádoucí mít ve státě chytré a silně myslící jedince (hůře by se přizpůsobili novým změnám ve vládě).
Ale buďme rádi, že nežijeme na Slovensku nebo někde na východě v Rusku, komunis. Číně, atd...
Jak nakousl Jenda2. Jsem rád, že jsem nezažil dobu před rokem 89. Naprostý hnus.
Pokud jsi žil poslušný život a plně jsi poslouchal, tak pak věřím.
Mě by to nebavilo a měl bych ihned plány k útěku z takové nesvobody.
Ale je to o mentalitě a prioritách. Někomu to sedělo a někomu ne.
A tak je tomu i v dnešní době.
Kdy člověk musí makat sám na sebe a trošku rozumět ekonomice (jak tu padlo, nemovitosti a pozemky lezou nahoru).
jirka2 Každá doba má své. Do roku 1945 stačilo ke spokojenému životu provolávat slávu panu Hitlerovi a jednou týdně nějakého úspěšnějšího souseda udat gestapu. Po roce 1945 byla nutná změna image, kdy z rukávu bylo nutné sundat hákový kříž, do kapsičky saka vložit členskou knížku KSČ a do klopy odznáček s hvězdičkou. Pak už bylo jednoduché se nasáčkovat do domku odsunutého Němce a stát se super úspěšným vlastníkem realit. Po roce 1948 drobná změna - začala se provolávat sláva panu Gottvaldovi, a novým adresátem udání se stala STB. V padesátých létech bylo nezbytné tvrdě odsoudit protistátní živly a žádat pro ně nejtvrdší tresty, nejlépe trest smrti. Následně stačilo vřele přivítat vstup spřátelených vojsk, projít stranickými prověrkami, pokud možno jako předseda prověrkové komise, vzdělanější a inteligentnější kolegy bylo nutné poslat do kotelen. Následuje odsouzení Charty 77 a další udávání přátel a spolupracovníků, vč. "provozování" tzv. propůjčeného bytu (samozřejmě vše za náležitou finanční odměnu - prachy jsou prachy). V samém závěru socíku se připojit k propagátorům pěrestrojky a zaníceně aplikovat chozrasčot do praxe. A hlavně od narození nevynechat žádnou schůzi, celý život poctivě mávat a zpívat písně dle aktuálních trendů. Nepochybuji o tom, že někteří se měli celý život skvěle ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.