Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit vyživovací povinnnosti

Od: downalos odpovědí: 5 změna:

Zdravím, jak se můžu vymanit z vyživovací povinnosti matky? Důvodem je to, že od nás v mých 8 letech odešla, propadla alkoholu a drogám, brzo jistě půjde do důchodu a já nechci nijak dopadnout na její dluhy či povinnost se o ni postarat. Nikdy jsem ji neviděl (nebo si to aspoň nepamatuji, nikdy mi nenapsala a neplatila výživné, když jsem chodil do školy). Jediné co o ní od otce vím je, že má dluhy, pořád pije a otce prosí o peníze.

NOZ § 910

(1) Předci a potomci mají vzájemnou vyživovací povinnost.

(2) Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti předchází vyživovací povinnosti prarodičů a dalších předků vůči dítěti.

(3) Vzdálenější příbuzní mají vyživovací povinnost, jen nemohou-li ji plnit bližší příbuzní.
Zdroj: poradte.cz/...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tebi
hodnocení

0x

Pokud je to s ní tak nahnute, zřejmě dlouho tu nebude. Asi bych si zatím starosti nedělala.

downalos
Asi...a pak si něco udělá ještě a já za to budu platit.
tebi

Bat se predem je cesta do pekel.Vykaslete se na to a žijte. Nebo se z toho dostanete do blázince vy.Mejte na paměti, že nic z toho nastat nemusí...

hodnocení

0x

@downalos - jak se můžu vymanit z vyživovací povinnosti matky?
Vzhledem k tomu, že je to povinnost stanovená zákonem, pak nemůžete. Ovšem pro přiznání výživného je podstatný

NOZ § 911

Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.

což vy dnes nevíte. Dokonce ani nevíte, zda by vás o výživné žalovala.

Její dluhy splácet nemusíte, případné dědictví lze odmítnout.

hodnocení

0x

Nedávno byl podobný problém v Barbaře nebo v Alexandrovi a ten chudák kluk to prohrál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]