Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzkost ze zážitku na silnici

Od: tarmac odpovědí: 35 změna:

Stala se mi nedávno taková nepříjemnost. Jeli jsme s dětmi na kolech po velmi málo frekventované úzké silnici. Jeden dospělý ve předu, pak pět dětí a dospělý vzadu, všichni za sebou. Projížděli jsme zatáčkou, za kterou následovala dlouhá rovina. V té zatáčce nás začalo předjíždět auto, přestože za zatáčku řidič pořádně neviděl a protože úzká silnice, tak musel najet dost do protisměru. V tom se mu tam v protisměru objevilo auto a bylo to o fous, že se nic nestalo. Já jsem na to reagoval zvednutím ruky ve smyslu říci "co to sakra děláš". On přibrzdil, počkal na mě, a začal s čím mám problém. Říkám s tím, jak nebezpečně předjíždí. Pak začala na obou stranách padat ostrá slova, každý z nás měl svou pravdu. On tvrdil že nás je hodně a jak jinak nás měl asi předjet. Nevím, zda je zákonem dáno kolik cyklistů může jet za sebou. Zjistím si, to teď neřeším.

S čím mám ale problém je, jak jsem se zachoval. Měl jsem to nechat být a přejít to, měl jsem za sebou děti a dohadováním se jsem zbytečně riskoval že ten spor vyeskaluje v nějaký malér. Oba jsme v tu chvíli měli horké hlavy, mohl stočit volant, vybrzdit nás cokoliv. Chování a kuráž na to měl. Nic z toho se naštestí nestalo. Mám z toho ale už několik dní úzkost a blbý pocit co se stát mohlo, 4 z těch dětí ani nebyla má. Je mi z té situace nanic. Měl jsem mu v klidu říci že mi vadilo jak předjíždí a dále se s ním nebavit. Nevím co chci poradit. Možná slyšet jak vy zvládáte podobně vypjate situace. Díky.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pet32
hodnocení

14x

Potkal jste blba, který může být rád, že se nikomu nic nestalo. On strašně spěchal, že nemohl chvilku počkat, až pořádně uvidí. Teď už nenaděláte nic, hodila bych to za hlavu.

hodnocení

12x

Pokud z této situace máte několikadenní úzkost, vřele doporučuji do doby, než úspěšně dokončíte léčbu z této deprese u psychiatra, nejezdit po silnicích na kole. A doprovázet tak děti už vůbec ne.

daya
hodnocení

11x
Řidič to přehnal, nijak se ho nezastávám. Předjíždět do zatáčky je zhovadilost. Když vidím děti jsem o to víc opatrná. Ale co se týče cyklistů na silnici chápu, že někoho už prostě s**ou. Jezdím fakt hodně, denně stovky km a jakmile vylezou cyklisti jsem také zralá na odvoz houkavým autem. Jsou totiž dost bezohlední. Rádi jezdí 2 vedle sebe nebo právě velká skupina za sebou a pak je pro řidiče skoro nemožné předjet. U větších skupin si myslím že by cyklisté měli mít velké rozestupy, aby bylo možné je postupně předjet. Oni se nalepí 2 m od sebe a jak chcete na klikaté okresce předjet skupinu 8 kol? Je to stejné jako ti pitomci, co nechtějí předjíždět třeba náklaďák (ok jejich volba) a tak se nalepí těsně na něj. Jenže 2 auta už předjede málokdo a vytvoří tak kolonu 15 naštvaných řidičů. Kdyby si ten nepředjížděč udržoval dostatečnou vzdálenost od toho náklaďáku tak normální řidič předjede na 2x a vše je v pohodě. Chce to trochu respektu a porozumění na obou stranách
tarmac
Diky za názor. Já jsem tímto příspěvkem nechtěl řešit zda jsou na silnicích bezohlednejsi cyklisté nebo řidiči. Ale zeptám se, pohybujete se na silnicích i jako cyklista? Jak se cítíte více ohrožená, jako řidič v autě nebo cyklista na kole? K tomu předjíždění, kdyby jste v těch zatáčkách o kterých píšete potkala pomalý traktor. Budete z něho stejně nervózní jako z cyklisty? Já mám pocit, ze řada řidičů to má tak, že jet pomalu za traktorem je normální, ale cyklista se předjíždí vždy i když tam pořádně nevidím. Toť zase má častá zkušenost když jedu jako cyklista sám a při kraji. Těch případů kdy mě řidič oprasil bylo dost.
daya
@tarmac Já uznávám, že v lecčems máte pravdu, jen jsem napsala i druhý pohled na věc. Na kole jezdím, ale ne nějak moc. Většinou když mám volno tak kolem 9-11 protože vím že na těch okreskách u nás je v tuhle dobu nejvíc volno. Jinak se snažím volit spíš les a cyklostezky mimo silnice. Právě proto, že se necítím moc bezpečně. Víte, on je obrovský rozdíl mezi tím, jestli jste řidič a denně jezdíte 15km ze vsi do města a nebo řidič jako já, co najezdí denně minimálně 250km, spíš ale víc a spousta z toho je kodrcání právě po okreskách. Pokud denně strávíte v autě půl hodiny, tak chápu, že jste tolerantní a traktor nebo cyklista vám nevadí, protože prostě místo 15 minut pojedete 20. Do globusu přijedete místo v 16.37 v 16.41 a to je vám srdečně fuk. Ale pokud vstávám v 5 ráno, ujedu 180km, na místě vykonávám nějakou činnost, místo ve 2 odjíždím ve 4, před sebou dalších 180 km a prostě už taky chci být doma, tak každé takovéhle zdržení je prostě nasírající. On ten traktor nemůže za to, že je velkej. Ale cyklista se může leckdy chovat tak, aby umožnil autům předjet a ne je naopak ještě blokovat. Tedy stojím si za tím, že jestli vás někdo předjel do zatáčky je to debil. Zároveň si ale myslím že vytvořit kolonu 7 kol nalepených na sobě je taky dost blbej nápad protože i na rovině bude mít řidič se slabším autem co dělat aby vás předjel. Tedy bych apelovala na to, abyste mezi sebou dělali rozestupy. Předpokládám, že takto jezdíte s dětmi většími, které již mají rozum a dokážete jim leccos vysvětlit
ladis*

Tak hlavně cyklistama na šířku asi tak 50 cm narozdíl od traktoru, který je 6x širší a může mi poškrábat tlak :)

Anna bezohledné cyklisty se prý letos používají ostřikovače, prý při předjíždění stačí trošku zastříkat a osvěžit cyklistu... Já to nedělám, ale bylo to někde na DV TV nebo tak něco

hodnocení

5x
Opakování je matka moudrosti. Jezdím sedm let cca 1500-2000km měsíčně. Byly časy, kdy mě třeba autobus v kopci vytlačil do příkopu, jednou mi ženská zrcátkem v zatáčce sejmula loket, ještě že se zrcátko sklopilo, jinak nevím, stejně by mě tam nechala, protože ani nezastavila. Teď jezdím minimálně metr od kraje, někdy i víc, pak mám jistotu, že mě ten za tím volantem nesejme a nebude předjíždět, když něco jede v protisměru. Nejlépe se jezdí v Rakousku, tam dávno vědí, že i cyklisté jsou účastníky silničního provozu a veřejná komunikace patří všem. V zatáčce nikdo nepředjíždí a už vůbec ne, když něco jede v protisměru. To jen u nás jsou takoví kamikadze...

Ono taky snad všude jinde než u nás mají hlavně zpravidla širší silnice... A o tom to taky mnohdy je...

A přesto nikdo nepredjedjizdi, i když jsou některé silnice široké.

hodnocení

2x
Já bych situaci začala promýšlet podle rádce Štíra.
Nikdy jsem neviděla skupinku 7 cyklistů za sebou. Pokud bylo víc cyklistů, trénující muži, vždy jeli ve formaci, jako při závodech v TV. U dětí bych ale spíše zvolila asi dvojice.
Vždy bych myslela na to, že úzkost, kterou máte z toho zážitku teď Vy, může mít víc z vás, i když ji děti utají. Léčit u psychiatra jednoho, je málo, pokusila bych se zážitky opravit hezčími. Promyslet to, ve formaci dát ke středu vozovky klidnější děti a všem říct, že při zatroubení nikdo nesmí reagovat - nikdo ho neslyšíme, žádná panika, klid. Hlídáme rozestupy. Formaci velikosti náklaďáku každý řidič objet zvládne.
V autě jsme úžasně rychlí, jenže mozek se člověku nezrychlil a situace dokonale tak bleskově vyřešit často nestihne. Jde o nečekané situace, řidiči neumějí jezdit lépe, než jak jezdí teď. Nelze nikomu vysvětlit, že má jezdit lépe, teď jezdí špatně. Neumí se změnit a vezme to za útok, nerozumí. A už se stalo (že udělal chybu). Nejde změnit minulost.
Vaše reakce byla v pořádku, chráníte život dětí, to je naše povinnost, všech. Jenže tady vyhrát konflikt nejde.
Úzkost vzniká i tím, že jste zažil něco jako útok, který se může i opakovat. Po něm se musí člověk zklidňovat a najít lepší strategii, najít, jak být v bezpečí příště.
I strach je tady proto, aby nás chránil. Přijměte strach nebo úzkost, uvědomte si, že je strach v pořádku, a zkuste zážitek vyměnit za lepší.
tarmac
moc děkuji za Vaše slova.

Prosím jenom to ne!

Jet na kolech v závodní formaci můžou cyklisté, kteří už mají dost zkušeností a ještě více najetých kilometrů. Podle zákona o silničním provozu takto cyklisté jezdit nesmí! A zkoušet takovou formaci s dětmi je vyložený hazard. A i ti zkušení cyklisté musí vyhodnocovat, kdy pojedou ve formaci a kdy se seřadí do vláčku, aby tolik nepřekáželi.

Takže tak jak jste jeli (jeden za druhým) je to jediné správné řešení. To že na silnicích potkáš různé řidiče je realita.

re4zon
Presne tak, nejake formace at si laskave nechaji na uzavrenou drahu. Cyklistu na silnici jsem ochoten tolerovat i kdyz trochu prekazi, pokud se chce nekam dostat. Ale sportovci at si laskave zaplati vlastni sportoviste. Fotbalisti taky plati dane a kvuli tomu si nepujdou cutat na dalnici.
Pred tydnem jsem na okresce takovou formaci potkal, v protismeru v zatacce a meli velkou kliku, minul jsem je doslova o centimetry. A o par set metru dal jel proti me nejaky magor co asi trenoval na rally, co se stalo kdyz je dojel bych nechtel videt.
tarmac
@re4zon:
"cyklistu jsem schopen tolerovat". Nemělo by v té větě být spíše "respektovat" místo "tolerovat"?
re4zon
To tedy urcite ne. Respekt se ziskava. Coz samozrejme lze, napr. umoznenim predjeti kde to neni samozrejme. To se obcas stava u traktoru, ze uhnou nekam k lesu, aby neprekazeli, to je rozhodne hodno respektu. U cyklisty jsem to zazil jednou jedinkrat z tisicu pripadu. Tolerovat znamena nechat na pokoji, coz je adekvatni vuci kolari jednoucimu metr od kraje ze strachu z padu do skarpy. Naopak sasci ve formaci blokujici provoz kvuli sve zabave si nezaslouzi toleranci, ale klakson a ostrik.
Re4zon ty jsi dobrý šašek. Silnice je veřejná komunikace, takže bys měl každého tolerovat.
výtka
Upozornění od sys milancukrar 27. 08. 2020 11:08:18
Zkuste to příště bez urážek jiných. Děkuji
re4zon
@stir Jiste, je verejna, takze si tam muze kazdy delat co chce. A nejvic kaspari ve formaci. Ze nejen prekazi, ale porusovanim zakladnich pravidel ohrozuji sebe i ostatni je irelevantni, ze? Zkus se nejdriv zamyslet, nez neco placnes.
A proč by měli porušovat pravidla? Já myslím, že ten kdo predjizdi cyklisty v zatáčce, tak ten porušuje pravidla. V zatáčce ani na horizontu nemá nikdo co předjíždět a počkat, až má rozhled. V Rakousku mě nikdo v zatáčce nepredjizdi, ani na rovince, pokud jede něco v protisměru a to tam mají široké cesty. To jen u nás auta nedodržují bezpečný odstup a měli by za to být poradne pokuty. Cyklista přece nemůže nikomu vadit a tím že jede po silnici zcela jistě nic neporusuje. Nevím, kde jsi to četl, je to veřejná komunikace.

arny1
hodnocení

2x

To že jste křičel je normální.Za prvé jste se lekl za druhé jste bránil sebe i rodinu(nikdy nevíte co udělá).Děti ikdyž byly určitě vykulené tak ví že mají zastání a to je dobře.To že jste pokynul je normální.Dělám to také.Jenom rada,Jezdím hodně na kole.Stávají se mi situace,které nejsou hezké.Tak jsem si pořídil sportovní kameru kterou mám na řidítkách a s ní natáčím provoz.Kdyby se něco stalo tak mám jasný důkaz.

hodnocení

2x

Tohle podle mě nevyřešíte tady, ale u psychologa. Tam mu to vypovíte, on má zkušenosti na to, aby Vám to nějak přežvejkal, vysvětlil a vy se z toho dostal. Mě třeba v takových situacích pomáhá, že si připravim v hlavě reakci na podobnou situaci. Sice se podobná situace prakticky nikdy nestane anebo se stane za tak dlouho dobu, že už tu reakci dávno v hlavě nemám, ale na tu úzkost to pomáhá.

Jinak počet cyklistů za sebou omezený není a předjíždějící řidič prostě musí jet za Vámi tak dlouho, dokud nebude předjetí bezpečné. Zákon žádné "riskni to a předjeď je v zatáčce" nepřipouští. Zažil jsem situaci, kdy na silnici, kde zpravidla provoz nebývá, se na pár týdnů zvýšil provoz desetinásobně, protože blízká hlavní byla v uzavírce, a 4 trénující sportovní cyklisti, kteří nejspíš o té uzavírce nevěděli, brzdili celý provoz. Sice jeli dost rychle, na rovince přes 50 km/h, do kopce 25 km/h, ale provoz to brzdilo.

hodnocení

2x

Cyklouni už neznají hranice, že už i policajtům dochází trpělivost. A to je co říct. Bouchal v hrobě rotuje jak dynamo...

tarmac
hodnocení

A mě jste tímto příspěvkem chtěl vzkázat co? Kromě toho, že nemáte rád cyklisty..

hodnocení

1x

Každý řešíme různé situace jinak.

Já bych ruku nezvedal, byl bych klidný, už určitě bych se nehádal před dětmi. Ani jeden jste nedocílil ničeho, jen že jste se zlobili.

Rád bych si přečetl vyjádření řidiče, jak tu situaci viděl on.

hodnocení

1x

...kdyz pri road rage dojdou argumenty, stale se da alespon ulomit zrcatko...

Signalizace, ze jeho predjizdeni bylo nebezpecne bylo v poradku. Hadka uz ne. Chapu ale, ze je obcas tezke se ovladnout. Zkusenosti se ale clovek uci a priste uz treba zareagujete jinak, se zkusenosti, ale hlavne si budete davat pri jizde v podobnych situacich lepsi pozor. Stale totiz plati, ze chces-li na silnici prezit, tak jako ten krehci musis stale myslet i za ty druhe.

tarmac
Přesně tak to vnímám, hádka z mé strany už v pořádku nebyla. Situaci jsem mohl jen zhoršit a my jsme tam byli ti ohroženější.

hodnocení

1x

A i v tom opěvovaném Rakousku jsou cyklistéi ohleduplnější k motoristům. To jenom u nás je vidět jak jezdí dva , tři vedle sebe, jak kličkují, člověk čeká kdy mu kdo padne pod kola, taky se tam určitě tolik nepije jako u nás. 30% nehod s cyklisty je způsobené použitím alkoholu cyklistů a to by někteří chtěli aby byl povolený limit na alkohol.Brr, to snad ne! To by dopadlo!

Jinak si myslím, že svědomí na silnici nemá čisté nikdo, jak řidiči, tak cyklisti.

A zeptám se, neměl by mít cyklista jako účastník silničního provozu (chodec je tedy taky ) něco ve stylu povinného ručení?

Třeba paušálně cca 1000Jč ročně? Třeba? To bude zase řevu že? Je velmi mnoho škod způsobených, zaviněných cyklisty a pak se lidé musejí domáhat v občanskosprávním sporu o náhradu škody. Na toto zákon vůbec nemyslí! Taky jsou pro cyklisty daná pravidla jako odrazky, světla atd. Kolik jich to má? A nikdo to nikde nevymáhá. Asi by se také měla policie na toto zaměřit. Nejsou to jenom chudáci cyklisté co trpí... Kolikrát jsem potkal v šeru, téměř potmě cyklisty jako nějaké stíny...A to nejsiou jen cyklisté sociálně slabí, to jsou i kolaři se 100.000 koly... Ty možná obzvlášť...

Ale jinak souhlasím, že na silnici se téměř všichni chovají k sobě neurvale, nepřátelsky ať je to motorista, nebo cyklista.. Hold taková je dnešní doba a v silničním provozu se projevuje stejné chování jako i jinde ve společnosti...

A jinak je zajímavé, že ti opěvovaní řidiči z Rakouska (Rakušáci! Né Poláci jak tu bude někdo prndat) se pak chovají u nás jako čuníci! Asi to není výchovou. ale represí, tam se více bojí...

asd1

Hiawata ad chlast - jak by to dopadlo, snad ne jako v Německu kde může mít cyklista (při bezpečné jízdě) legálně dokonce 1,6 promile (! to jako fakt) a žádný hromadný sebevraždy cyklistů se tam nekonaj? Povolit půl promile by bylo bez problému a jen by se legalizovalo jedno pivo cestou, který opravdu problém neni. A těch cyklistických zaviněných 30% nehod kvůli chlastu jsi našel kde, to tam počítáš i nedání přednosti cyklistovi a chudák měl zrovna to jedno pivo, tak udělali viníka z něj?

Problém jsou řidiči nalitý jak žok, ovšem ti jsou mimo zákon už dnes a byli by i s tím povoleným půl promile. Rozhodně by to nebyla legalizace ožralů. A názor že povolíme jedno pivo a začne se chlastat - jakože do vesnice by se měla dát třicítka aby se jezdilo 50? Stačí 50 a hlídat jí, stejně tak hlídat těch půl promile = jedno pivo v pohodě, kdo si dá víc má problém. Jednoduchý a funkční. Podobně na kanoi zadák je "vůdce plavidla" a hrozící pokuta 100k za jedno pivo. To je taky dost absurdní extrém...

asd1
hodnocení

1x

Arogantní nedočkavý debil který má problém počkat pět vteřin až uvidí jestli může bezpečně předjet.. Málem sejmul děcka = pokud by zastavil tak bych mu ukopl zrcátko a klíčky zahodil do lesa.

Pro příště - jedno z mála co funguje je tohle: těsně před zatáčkou a v zatáčce (kdy není vidět za zatáčku a předjíždění by byla loterie, tj. ze zákona předjíždět nesmí) najet klidně až k půlce silnice tak aby předjet mohl jen protisměrem. Na drtivou většinu řidičů to funguje a nepředjíždí. Samozřejmě jakmile je za zatáčku vidět a nic proti nejede, tak ukázat že může a uhnout ke kraji.

Pokud ten trotl předjíždí a něco vyjede proti (třeba Tatra), tak nemá jinou možnost než kolo sejmout/ natlačit do škarpy tj. jde o život.

Zlatý Německo, tam je ze zákona 1,5m boční odstup (zvětšuje se dokonce na 2m) a drtivá většina nemá problém jet za kolem desítky metrů a čekat až proti nic nejede i když by se v pohodě vešli (až si tam připadám blbě že je zdržuju)..

jabraka*
hodnocení

0x

Ve sněmovně je návrh novely,odstup vozidla při předjíždění cyklisty.V tomto článku je vhodné si přečíst,jak se má řidič chovat. idnes.cz/...

JABRAKA

alca*
hodnocení

0x

Debil, namachrovanec byl ten předjíždějící. Jednak tím, že tak blbě předjížděl a hlavně tím, že neuznal svou chybu. Nebyl předvídavý, měl sklopit uši, omluvit se, on to ale neudělal, proto vás tak vystresoval a vykolejil. Asi jste ho měl nechat být, jak jste napsal, No ale jste chlap, tak jste se bránil. To se asi ani nedalo nereagovat.

hodnocení

0x

No já jezdím na kole sama a protože se úzkostlivě snažím co nejméně vadit řidičům, protože se jich bojím, tak jedu vždycky hodně při straně a kolikrát se mi stalo, že v tom případě si řidič za mnou myslí, že klidně projede kolem mne, i když proti němu jede jiné auto a jede tak blízko kolem mne, že se pokaždé na tom kole jen taktak udržím. Už jsem z toho opravdu zoufalá a kolikrát raději jedu po chodníku a raději zaplatím případnou pokutu, než abych se ocitla někomu pod koly auta. A s dětmi bych po silnici asi nejela vůbec. Není to sice žádná rada, to vím, ale bohužel řidičům nevěřím.

ladis*

Jezdete na cyklostezkách, pokud je vám život milý...

Nejlépe v Praze se plést pod koly, daniel vávra na toto téma má pár videí nebo nejméně jedno na YouTube, to je ten multi milionář, který udělal dvě počítačové hry, a teď je z něj celebrita

Jenomže já jezdím do města na nákupy a musím jet po silnici, nebo někde opravdu raději po chodníku. Naštěstí to teda není Praha, to bych si nákupy nechala určitě vozit.

Přešel jsem z této defensivní taktiky na poněkud ofenzivnější: Jedu metr od kraje a pokud mě někdo předjíždí, mám kam ustoupit. Samozřejme pokud jede něco v protisměru, auto má smůlu a musí počkat.

Zrovna včera se mi stalo, že jsem jela s nákupem na kole. Vzadu mám košík a v něm velkou tašku. Byla plná a i v košíku na řidítkách jsem něco měla. Tak jsem jela pomalu a při straně a dávala opravdu pozor. Byla jsem soustředěná, abych nejela nějak blbě, tady jsou v některých místech silnice opravdu úzké. No a najednou jeli v autě nějací výrostci a když mne míjeli, tak z okénka šíleně zařvali. Samozřejmě, že jsem se trašně lekla a málem jsem z kola spadla. Všimli si, jak jsem sebou trhla a chechtali se jako blázni. A mně z toho bylo blbě a chtělo se mi brečet, protože je člověk proti takovým lidem úplně bezmocný. Mám čím dál tím víc nerada lidi, protože jsou bezohlední a hlavně pitomí. Kdybych z toho kola spadla, jeli by samozřejmě dál a chechtali se ještě víc, jak se jim ta sranda vydařila.

Ale na omluvu řidičů mohu potvrdit, že i kolaři jsou bezohlední. Také zážitek ze včerejška. Předjížděli mne na silnici, kde jezdí auta dva mladí, kluk a holka a jeli vedle sebe i na té silnici, protože spolu klábosili. Takže jsme byli na silnici 3 kola vedle sebe. Trvalo to chvilku, ale k nehodě stačí vteřina. Křikla jsem na ně, že po silnici se vedle sebe nejezdí a kluk se otočil a klepal si na hlavu a samozřejmě pokračovali vedle sebe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]