Nejste přihlášen/a.
Stala se mi nedávno taková nepříjemnost. Jeli jsme s dětmi na kolech po velmi málo frekventované úzké silnici. Jeden dospělý ve předu, pak pět dětí a dospělý vzadu, všichni za sebou. Projížděli jsme zatáčkou, za kterou následovala dlouhá rovina. V té zatáčce nás začalo předjíždět auto, přestože za zatáčku řidič pořádně neviděl a protože úzká silnice, tak musel najet dost do protisměru. V tom se mu tam v protisměru objevilo auto a bylo to o fous, že se nic nestalo. Já jsem na to reagoval zvednutím ruky ve smyslu říci "co to sakra děláš". On přibrzdil, počkal na mě, a začal s čím mám problém. Říkám s tím, jak nebezpečně předjíždí. Pak začala na obou stranách padat ostrá slova, každý z nás měl svou pravdu. On tvrdil že nás je hodně a jak jinak nás měl asi předjet. Nevím, zda je zákonem dáno kolik cyklistů může jet za sebou. Zjistím si, to teď neřeším.
S čím mám ale problém je, jak jsem se zachoval. Měl jsem to nechat být a přejít to, měl jsem za sebou děti a dohadováním se jsem zbytečně riskoval že ten spor vyeskaluje v nějaký malér. Oba jsme v tu chvíli měli horké hlavy, mohl stočit volant, vybrzdit nás cokoliv. Chování a kuráž na to měl. Nic z toho se naštestí nestalo. Mám z toho ale už několik dní úzkost a blbý pocit co se stát mohlo, 4 z těch dětí ani nebyla má. Je mi z té situace nanic. Měl jsem mu v klidu říci že mi vadilo jak předjíždí a dále se s ním nebavit. Nevím co chci poradit. Možná slyšet jak vy zvládáte podobně vypjate situace. Díky.
Prosím jenom to ne!
Jet na kolech v závodní formaci můžou cyklisté, kteří už mají dost zkušeností a ještě více najetých kilometrů. Podle zákona o silničním provozu takto cyklisté jezdit nesmí! A zkoušet takovou formaci s dětmi je vyložený hazard. A i ti zkušení cyklisté musí vyhodnocovat, kdy pojedou ve formaci a kdy se seřadí do vláčku, aby tolik nepřekáželi.
Takže tak jak jste jeli (jeden za druhým) je to jediné správné řešení. To že na silnicích potkáš různé řidiče je realita.
To že jste křičel je normální.Za prvé jste se lekl za druhé jste bránil sebe i rodinu(nikdy nevíte co udělá).Děti ikdyž byly určitě vykulené tak ví že mají zastání a to je dobře.To že jste pokynul je normální.Dělám to také.Jenom rada,Jezdím hodně na kole.Stávají se mi situace,které nejsou hezké.Tak jsem si pořídil sportovní kameru kterou mám na řidítkách a s ní natáčím provoz.Kdyby se něco stalo tak mám jasný důkaz.
Tohle podle mě nevyřešíte tady, ale u psychologa. Tam mu to vypovíte, on má zkušenosti na to, aby Vám to nějak přežvejkal, vysvětlil a vy se z toho dostal. Mě třeba v takových situacích pomáhá, že si připravim v hlavě reakci na podobnou situaci. Sice se podobná situace prakticky nikdy nestane anebo se stane za tak dlouho dobu, že už tu reakci dávno v hlavě nemám, ale na tu úzkost to pomáhá.
Jinak počet cyklistů za sebou omezený není a předjíždějící řidič prostě musí jet za Vámi tak dlouho, dokud nebude předjetí bezpečné. Zákon žádné "riskni to a předjeď je v zatáčce" nepřipouští. Zažil jsem situaci, kdy na silnici, kde zpravidla provoz nebývá, se na pár týdnů zvýšil provoz desetinásobně, protože blízká hlavní byla v uzavírce, a 4 trénující sportovní cyklisti, kteří nejspíš o té uzavírce nevěděli, brzdili celý provoz. Sice jeli dost rychle, na rovince přes 50 km/h, do kopce 25 km/h, ale provoz to brzdilo.
...kdyz pri road rage dojdou argumenty, stale se da alespon ulomit zrcatko...
Signalizace, ze jeho predjizdeni bylo nebezpecne bylo v poradku. Hadka uz ne. Chapu ale, ze je obcas tezke se ovladnout. Zkusenosti se ale clovek uci a priste uz treba zareagujete jinak, se zkusenosti, ale hlavne si budete davat pri jizde v podobnych situacich lepsi pozor. Stale totiz plati, ze chces-li na silnici prezit, tak jako ten krehci musis stale myslet i za ty druhe.
A i v tom opěvovaném Rakousku jsou cyklistéi ohleduplnější k motoristům. To jenom u nás je vidět jak jezdí dva , tři vedle sebe, jak kličkují, člověk čeká kdy mu kdo padne pod kola, taky se tam určitě tolik nepije jako u nás. 30% nehod s cyklisty je způsobené použitím alkoholu cyklistů a to by někteří chtěli aby byl povolený limit na alkohol.Brr, to snad ne! To by dopadlo!
Jinak si myslím, že svědomí na silnici nemá čisté nikdo, jak řidiči, tak cyklisti.
A zeptám se, neměl by mít cyklista jako účastník silničního provozu (chodec je tedy taky ) něco ve stylu povinného ručení?
Třeba paušálně cca 1000Jč ročně? Třeba? To bude zase řevu že? Je velmi mnoho škod způsobených, zaviněných cyklisty a pak se lidé musejí domáhat v občanskosprávním sporu o náhradu škody. Na toto zákon vůbec nemyslí! Taky jsou pro cyklisty daná pravidla jako odrazky, světla atd. Kolik jich to má? A nikdo to nikde nevymáhá. Asi by se také měla policie na toto zaměřit. Nejsou to jenom chudáci cyklisté co trpí... Kolikrát jsem potkal v šeru, téměř potmě cyklisty jako nějaké stíny...A to nejsiou jen cyklisté sociálně slabí, to jsou i kolaři se 100.000 koly... Ty možná obzvlášť...
Ale jinak souhlasím, že na silnici se téměř všichni chovají k sobě neurvale, nepřátelsky ať je to motorista, nebo cyklista.. Hold taková je dnešní doba a v silničním provozu se projevuje stejné chování jako i jinde ve společnosti...
A jinak je zajímavé, že ti opěvovaní řidiči z Rakouska (Rakušáci! Né Poláci jak tu bude někdo prndat) se pak chovají u nás jako čuníci! Asi to není výchovou. ale represí, tam se více bojí...
Hiawata ad chlast - jak by to dopadlo, snad ne jako v Německu kde může mít cyklista (při bezpečné jízdě) legálně dokonce 1,6 promile (! to jako fakt) a žádný hromadný sebevraždy cyklistů se tam nekonaj? Povolit půl promile by bylo bez problému a jen by se legalizovalo jedno pivo cestou, který opravdu problém neni. A těch cyklistických zaviněných 30% nehod kvůli chlastu jsi našel kde, to tam počítáš i nedání přednosti cyklistovi a chudák měl zrovna to jedno pivo, tak udělali viníka z něj?
Problém jsou řidiči nalitý jak žok, ovšem ti jsou mimo zákon už dnes a byli by i s tím povoleným půl promile. Rozhodně by to nebyla legalizace ožralů. A názor že povolíme jedno pivo a začne se chlastat - jakože do vesnice by se měla dát třicítka aby se jezdilo 50? Stačí 50 a hlídat jí, stejně tak hlídat těch půl promile = jedno pivo v pohodě, kdo si dá víc má problém. Jednoduchý a funkční. Podobně na kanoi zadák je "vůdce plavidla" a hrozící pokuta 100k za jedno pivo. To je taky dost absurdní extrém...
Arogantní nedočkavý debil který má problém počkat pět vteřin až uvidí jestli může bezpečně předjet.. Málem sejmul děcka = pokud by zastavil tak bych mu ukopl zrcátko a klíčky zahodil do lesa.
Pro příště - jedno z mála co funguje je tohle: těsně před zatáčkou a v zatáčce (kdy není vidět za zatáčku a předjíždění by byla loterie, tj. ze zákona předjíždět nesmí) najet klidně až k půlce silnice tak aby předjet mohl jen protisměrem. Na drtivou většinu řidičů to funguje a nepředjíždí. Samozřejmě jakmile je za zatáčku vidět a nic proti nejede, tak ukázat že může a uhnout ke kraji.
Pokud ten trotl předjíždí a něco vyjede proti (třeba Tatra), tak nemá jinou možnost než kolo sejmout/ natlačit do škarpy tj. jde o život.
Zlatý Německo, tam je ze zákona 1,5m boční odstup (zvětšuje se dokonce na 2m) a drtivá většina nemá problém jet za kolem desítky metrů a čekat až proti nic nejede i když by se v pohodě vešli (až si tam připadám blbě že je zdržuju)..
Ve sněmovně je návrh novely,odstup vozidla při předjíždění cyklisty.V tomto článku je vhodné si přečíst,jak se má řidič chovat. idnes.cz/...
JABRAKA
Debil, namachrovanec byl ten předjíždějící. Jednak tím, že tak blbě předjížděl a hlavně tím, že neuznal svou chybu. Nebyl předvídavý, měl sklopit uši, omluvit se, on to ale neudělal, proto vás tak vystresoval a vykolejil. Asi jste ho měl nechat být, jak jste napsal, No ale jste chlap, tak jste se bránil. To se asi ani nedalo nereagovat.
No já jezdím na kole sama a protože se úzkostlivě snažím co nejméně vadit řidičům, protože se jich bojím, tak jedu vždycky hodně při straně a kolikrát se mi stalo, že v tom případě si řidič za mnou myslí, že klidně projede kolem mne, i když proti němu jede jiné auto a jede tak blízko kolem mne, že se pokaždé na tom kole jen taktak udržím. Už jsem z toho opravdu zoufalá a kolikrát raději jedu po chodníku a raději zaplatím případnou pokutu, než abych se ocitla někomu pod koly auta. A s dětmi bych po silnici asi nejela vůbec. Není to sice žádná rada, to vím, ale bohužel řidičům nevěřím.
Jezdete na cyklostezkách, pokud je vám život milý...
Nejlépe v Praze se plést pod koly, daniel vávra na toto téma má pár videí nebo nejméně jedno na YouTube, to je ten multi milionář, který udělal dvě počítačové hry, a teď je z něj celebrita
Jenomže já jezdím do města na nákupy a musím jet po silnici, nebo někde opravdu raději po chodníku. Naštěstí to teda není Praha, to bych si nákupy nechala určitě vozit.
Přešel jsem z této defensivní taktiky na poněkud ofenzivnější: Jedu metr od kraje a pokud mě někdo předjíždí, mám kam ustoupit. Samozřejme pokud jede něco v protisměru, auto má smůlu a musí počkat.
Zrovna včera se mi stalo, že jsem jela s nákupem na kole. Vzadu mám košík a v něm velkou tašku. Byla plná a i v košíku na řidítkách jsem něco měla. Tak jsem jela pomalu a při straně a dávala opravdu pozor. Byla jsem soustředěná, abych nejela nějak blbě, tady jsou v některých místech silnice opravdu úzké. No a najednou jeli v autě nějací výrostci a když mne míjeli, tak z okénka šíleně zařvali. Samozřejmě, že jsem se trašně lekla a málem jsem z kola spadla. Všimli si, jak jsem sebou trhla a chechtali se jako blázni. A mně z toho bylo blbě a chtělo se mi brečet, protože je člověk proti takovým lidem úplně bezmocný. Mám čím dál tím víc nerada lidi, protože jsou bezohlední a hlavně pitomí. Kdybych z toho kola spadla, jeli by samozřejmě dál a chechtali se ještě víc, jak se jim ta sranda vydařila.
Ale na omluvu řidičů mohu potvrdit, že i kolaři jsou bezohlední. Také zážitek ze včerejška. Předjížděli mne na silnici, kde jezdí auta dva mladí, kluk a holka a jeli vedle sebe i na té silnici, protože spolu klábosili. Takže jsme byli na silnici 3 kola vedle sebe. Trvalo to chvilku, ale k nehodě stačí vteřina. Křikla jsem na ně, že po silnici se vedle sebe nejezdí a kluk se otočil a klepal si na hlavu a samozřejmě pokračovali vedle sebe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.