Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Valorizace důchodů

Od: kdb odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

tento měsíc je horké téma valorizace důchodů. Já pobírám sirotčí důchod a začátkem tohoto roku se mi samozřejmě zvedl o nějakou částku a to stejné mému otci, který pobírá částečný invalidní.

A zajímá mě, jestli nějakým způsobem se nás týká i tato valorizace, až už v podobě zvednutí důchodu a nebo jednorázového příspěvku.

Samozřejmě je to matoucí. Čistě teoreticky já když pobírám důchod, tak jsem také důchodce, ale mám pocit, že média o tom píší hlavně skrze seniory.

Díky za upřesnění.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

senior
hodnocení

7x

Valorizují se všechny důchody. Tedy i invalidní /všechny typy/ a sirotčí.

Samozřejmě se to týká i vdovských, vdoveckých. Je to stejné každý rok, zatím jsem nezaznamenala žádnou nepravidelnost.

111®
hodnocení

4x

ovšem ten jednorázová příspěvek 6000,-/ rok je pěkný podvod, to se nebude započitávat do každoroční valorizace a vyjde to 500,-/měsíc...Kdo to navrhl nevím...navíc pokud někdou pobírá nějaké sociální dávky, budou mu patřičné ihned pokráceny...

liska5

Nedomyšlené. Pak ani na příspěvek na bydlení nebudou mít nárok.

To je pěkná blbost - jednorázovka 6 tisíc důchodcům.. Dala bych, ale rodinám s dětmi a samoživitelkám..

etana*

A proč by nebyly pokráceny? Vždyť své peníze dostanou. Dtto ty slavné samoživitelky...proč?

Jednorázový příspěvek je vždy podvod. Stát každoročně ušetří hodně peněz a těmito jednorazovkami jen ucpou hubu anebo honí hlasy při volbách.
donpapa

@stir Valorizaci určuje zákon. Jakým podvodem může být jednorázový příspěvek? Co se tím ušetří?

Protože se z něho nepočítá další valorizace.
priklad11*

Myslím, že všichni ti podnikatelé co dostali příspěvek, nebo jim bylo odpuštěno, asi nevolí ANO nebo ČSSD

Nevim jaký by měl příspěvek vliv na dávky, ale padlo že nemůže být postižen exekucí.

hodnocení

2x

Je zajímave, že tu ještě nikdo neřve, že je to taky uplatek?

" Vláda zruší superhrubou mzdu a zavede 15procentní daň z příjmu."

lidovky.cz/...

priklad11*

Ti co zavedli superhrubou mzdu, by již měli sedět v kriminále.

@priklad11 sám bys měl...

priklad11*

Já s tou supermzdou nemám nic společného

hodnocení

1x

Určitě ano, valorizace je dle zákona a vztahuje se na všechny typy důchodů. Zatím je vše v jednání, chce to sledovat vývoj.

Viz v odkazu letošní valorizaci kurzy.cz/...

doplněno 25.08.20 16:02:

Valorizace důchodů v roce 2021

Valorizaci důchodů od lednové splátky důchodu v roce 2021 budeme znát po schválení vládou v září 2020. Níže uvedená kalkulačka počítá s plánovaným zvýšením o 800 Kč u průměrného důchodu . naseduchody.cz/...

doplněno 28.08.20 20:41:

Dnes ve zprávách proběhlo ohledně jednorázového příspěvku- 5000 Kč, vyplácet se má v prosinci, je určený pro starobní, invalidní, vdovské a vdovecké důchody. O sirotčích ani zmínka, na ty se to vztahovat nebude.

duchod
Když máte starobní a vdovský tak to bude 2x5tis.?

@duchod- pokud jste ve starobním důchodu a ovdověla jste a berete po manželovi-také důchodci- poměrnou část ke svému důchodu, dostanete 1 jednorázový příspěvek.

-pokud jste vdova a nejste ještě v důchodu a berete po manželovi- např.starobním důchodci vdovský důchod např. na 1 rok, nebo déle, dle určitých podmínek, máte také nárok na 1 jednorázový příspěvek.

etana*
hodnocení

1x

Všichni hovoříte o valorizaci, ale tento Babišův úplateček nemá s valorizací důchodů nic společného. A myslím, že je zbytečné teď vyšilovat a něco řešit, do vánoc času dost a vše se ještě tisíckrát změní.

kdb
28.08.20 16:06
hodnocení

+1

Přesně. V říjnu jsou volby, pak se o rouškovném mluvit přestane, vymyslí se důvod proč to nejde vyplatit a zase bude klid.

hodnocení

1x

@111 - "nic mi nedávejte, já jsem neúplatněj"

Mě už taky napadlo, jak by se "ouřad" vyrovnal s tím, kdybych mu příspěvek vrátila *smich*

hodnocení

0x

Jestli jsem to dobře pochopila tak jednorázový příspěvek by měli dostat senioři ve starobním důchodu a né všichni invalidní.Je to tak?

Dle zákona o valorizaci se důchody nerozlišují a valorizují se všechny. Co vláda vymyslí za pravidla na rouškovném ovšem nikdo zatím neví. Správně by to mělo být tak že by jednorázový příspěvek dostal každý stejně jako se každoročně každému důchod valorizuje.

kdb
hodnocení

Takže sirotci nic? :D

novinky.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

já nejsem důchodce, ale tak nějak jsem si všiml, že v případě valorizací důchodů se vždy navyšuje ta složka důchodu, které se říká základní výměra. Je pro všechny stejná a dostávají ji všichni. Kdo pobírá důchod, ten má základní výměru a ta mu bude navýšená.

No a podle té vášnivé politické diskuze se nazdává, že onu mimořádnou dávku 5000 asi dostanou jen starobní a invalidní důchodci. Sirotčí důchodci asi ne. Ale nezoufejte, do voleb je ještě daleko. Ledaco se ještě může změnit.

kdb
hodnocení

Jako nezlobte se na mě, ale skutečně se jedná o uplácení voličů. Mě by si teda můj hlas nekoupil. Spíš mě to rozčiluje z toho hlediska, že u starobních a invalidních důchodců má největší voličskou základnu a osobně neznám nikoho do 25 let, kdo by jej volil. A pokud chce pan premiér oponovat slovy, že důchodci to měli složité a zdražuje se...tak zdražuje se všude a pro všechny...nejen pro důchodce.

figurek*

jestli ta Babišova podpora u starších lidí nepramení spíš z toho, že si pamatují, co opakovaně předváděly vlády ODS a spol. Jednu ostudu za druhou. Každá vláda s ODS v čele skončila fiaskem a úřednickým kabinetem.

Ryze teoreticky. Dovedete si představit, že by vládu složilo pět parlamentních trpaslíků? ODS+Piráti+STAN+ČSL+TOP09? Jak dlouho by taková koalice vydržela? Požrali by se sami mezi sebou nejpozději za pár měsíců. Jasná věc, v téhle době koronaviru bychom zase měli úřednický kabinet a bylo by ještě hůř.

Buďme rádi za to co máme.

kdb
hodnocení

Já neřeším AB jako takového. Já řeším, to, že to je až moc okatý a Ty jeho argumenty za mě nedávají smysl.

111®
hodnocení

0x

jako důchodce budu řvát na všechny strany /nejen světový i parlamentní/ "nic mi nedávejte, já jsem neúplatněj" ale blbec..protože budu volit třeba SPD

etana*

pokud budete volit SPD, ani nemusíte řvát, že jste blbec. Zbytečné.

priklad11*

Každý demokrat respektuje názor toho druhého. Kdo by řek, že ta etana je tedy komunistka

etana*

priklade, budete se divit, ale neexistují jen dvě možnosti - demokrat a komunista:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]