Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maximální zátěž podle BOZP

Od: morlor* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
je tu někdo,kdo se orientuje v BOZP? V práci mne nově jako ženu na skladě posílají měnit baterie u VZV. Břemeno taháme pomocí ručního paletového vozíku, baterie ale váží 750kg. Chci se proto zeptat, zda já jako žena mám právo se ohradit, že je tato váha na mě příliš těžká a podle BOZP převyšuje zátěž určenou ženám?
Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vedma
hodnocení

4x
Zdravim, v ramci boje o rovnopravnost pohlavi a jejich shodne financni oceneni je tato zatez vhodna i pro osoby rodici se s deloznim cipkem.

hodnocení

0x

BOZP řeší jen hmotnost přenášených a zdvihaných břemen. Nikolv přepravovaných pomocí nějaké technologie.

Ženy:

při občasném zvedání a přenášení břemene ženou by neměla jeho hmotnost překročit 20 kg,

při častém zvedání a přenášení by hmotnost břemene neměla překročit 15 kg,

při práci vsedě nesmí překročit hmotnost manipulovaného břemene 3 kg,

kumulativní hmotnost ručně manipulovaných břemen nesmí u žen překročit maximální celkovou hmotnost břemen 6 500 kg za osmihodinovou směnu.

civop.cz/...

dnes

to není tak uplně pravda

(9) Přípustný hygienický limit pro tlačné a tažné síly při manipulaci s břemenem pomocí jednoduchého bezmotorového prostředku je
a) pro muže tlačné 310 N a tažné 280 N,
b) pro ženy tlačné 250 N a tažné 220 N.

Není tedy jasně dané, jak těžká břemena je možné převážet na vozíku. Zde velmi záleží na podmínkách manipulace, na terénu, po kterém se vozík pohybuje.

V § 30 jsou uvedena minimální opatření k ochraně zdraví při práci, bližší hygienické požadavky na pracoviště, bližší požadavky na pracovní postupy.

V Příloze č. 1 k vyhlášce č. 432/2003 Sb. bod 6. je stanoveno podle energetického výdeje, směnové průměrné srdeční frekvence, svalové síly a hmotnosti přenášených břemen, jaká práce se zařazuje do druhé kategorie a jaká do třetí kategorie práce.

Hodnoty energetického výdeje, svalovou zátěž měří odborná pracoviště na fyziologii práce - zdravotní ústavy a jiné autorizované osoby podle z. č. 258/2000 Sb.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]