Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak překonat strach z výšek?

Od: olina odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám takový malý problém. Dříve jsem neměla žádný problém vylézt na jakoukoliv rozhlednu, ane nyní se bojím. Nemotá se mi však hlava ani nemám závratě. Bojím se z toho důvodu, protože si v hlavě říkám: "Co kdyby se mi něco stalo. Zamotala se mi hlava. Jak sem pro mě nahoru někdo půjde, aby mi pomohl?" Nevím jak se tohoto vsugerovaného pocitu zbavit. Nebo ne to jeden z důvodů proč lidé trpí strachem z výšek? Mimochodem obdobné problémy zažívám i na jiných místech. Třeba mi jednou ve škole nebylo moc dobře a od té doby kdykoliv jsme v té samé učebně ve které mi kdysi dávno" nebylo dobře a točila se mi hlava a vzpomenu si na to, okamžitě mám pocit, že se mi hlava motá i teď. Přitom když se zaměřím na jedno místo, tak vím, že se mi hlava netočí, ale toho pocitu se mi prostě nedaří zbavit. Vím, že tohle všechno je jenom o hlavě. Lze tedy nějak "přeprogramovat" hlavu, aby "myslela jinak"? díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

2x

To není strach z výšek. Je to jen strach (možná panická ataka?). Je třeba zjistit, co to způsobuje, možná se poradit s odborníkem.

Já a sestra jsme byly zvyklé lézt kdekoli. Skály, rozhledny, slaňovat most... a žádný problém. časem se u ní začala rozvíjet fobie. Ona se nebojí tam vylézt, protože mozek pozná, že je to bezpečné. Ale naprosto iracionálně ji stopne v momentě, kdy pod sebou vidí dolů a chybí jí opora. A někdy i když ta opora je, prostě se nedokáže pohnout, zvednout ruku či nohu. Někdy to vypadá komicky, protože ji to může postihnout jak ve dvaceti metrech, tak klidně jen ve dvou. Prostě zamrzne a rozum s tím nic nesvede (v ten moment se opravdu nemůže pohnout, má pocit, že zem není stabilní). Bojuje s tím statečně tréninkem. Když jsme u nějaké rozhledny, kde je třeba schodiště otevřené a z kovových roštů (takže vidíte pod sebe), vyleze, co nejvýš to jde. Když ji to stopne, vrátí se o pár kroků zpět, rozdýchá to a zkusí znova. Říká, že s dostatkem času by to dala až nahoru. Pokud by to bylo jen o myšlenkách, ne fyzických projevech, tak zvládá vše. U vás jsou problémem evidentně pouze myšlenky. M.

figurek*
hodnocení

1x

vy nepopisujete závratě, ani pocity nejistotu v prostoru. Vy popisujete nutkavé a neodbytné myšlenky, které se spustí samy, obvykle nějakým podnětem, třeba vzpomínkou nebo zvukem. Říká se jim obsese. Problém je, že jsou nepotlačitelné. Čím více je potlačujete, tím jsou silnější.

Co s nimi? Nic. Hlavu nepřeprogramujete. Musíte na ně co nejméně myslet a co nejméně je potlačovat. Dobrá zpráva je, že nejste sama. Obsese má snad úplně každý, včetně mě.

liska5
24.08.20 15:50

*palec*

hodnocení

1x
Úzkostná, obsedantně kompulzivní porucha.
Nejsem lékař, ale mám to stejné.
Vyhledejte dobrého psychologa, popř. psychiatra.

hodnocení

1x

V dětství a mládí mi výšky nevadily. Pak již v dospělosti, vdaná, jsme šli s dětmi celá rodina na rozhlednu a tam jsem zjistila, že se výšek bojím. Nemohla jsem to pochopit a nenechala jsem to jen tak. Uprostřed našeho města je rozhledna. Začala jsem tam chodit, nejříve jsem zvládla pár schůdků, každý den jsem si přidávala, až jsem zvládla vyjít až nahoru a hlavně i dolů. Takže se s tím dá pracovat. ;)

liska5

V těchto situacích se o sebe nebojím, ale mám strach o ty děti. To se mi až zpotí dlaně, jak se nějaké dítě vykloní nebo rozběhne proti zábradlí vyhlídky...Stejně tak na nádraží, jak přijíždí vlak, tak na stará kolena hlídám očima dětičky za celém nástupišti... Asi jsem byla v minulém životě kvočna :-D

Řešil jsem to taky tak. A celkem úspěšně.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Ozývá se vám pud sebezáchovy. Je to přirozené; každý máme jinak silný tento pud. Zkuste nejít na rozhlednu sama, ale s někým dalším, abyste věděla, že někdo může zavolat pomoc. Pokud to nepomůže, nechoďte tam. Pud sebezáchovy je varování, a mnohým lidem se nevyplatilo, když ho neposlechli. Ida

bulik*
hodnocení

0x

To je stářím. Dostáváte totiž rozum nelézt tak a tam, odkud můžete spadnout. Možná by pomohlo trojnásobné jištění. Nelze-li takové jištění, tak tam nelézt. Můj syn před deseti lety(tedy ve třiceti) lezl Ferratu v Nakonec nahoru vylezl se zkrvavenými prsty. A dodnes říká, maje dva malé syny, už nikdy do stěny !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]