Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit problém s pozemky

Od: pamela031 odpovědí: 11 změna:

Zdravím! Mám takový problém ohledně pozemku. Už léta mi chodí dopisy ohledně pozemku ještě kdysi mých praprarodičů. Ale protože už moji praprarodiče téměř 50 let nežijí, tak jsem to dlouho nehodlala řešit. Jenže poslední dobou otravují i firmy i na vykoupení tohoto jednoho pozemku. Když jsem se podívala na katastr nemovitostí a vyhledala pozemek, stále jsou tam vedeni oba jako majitelé.(Tj. každý z nich vlastní polovinu pozemku). Ráda bych tento pozemek třeba prodala, protože je mimo mé bydliště naprosto nevyužitý, je však vedený jako orná půda a v létě na ní hospodaří zemědělci, nevím ale jak? Přepsat to jako na mě na majitele? Bojím se ale,že k tomu budou potřebovat dědické právo, úmrtní listy, apod. Jedniné dědictví mám po své babičce, která před 11 lety zemřela, ale ani tam není v dědictví o tomto pozemku nic psáno. Jak tedy tento problém vyřešit: Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zdravím, mám vlastní zkušenost. Obraťte se na notáře, požádejte o obnovení dědického řízení. Kromě data úmrtí nic nepotřebujete. Možná i to si notář sám najde. Poplatek je minimální, vypočítává se z ceny pozemku v době úmrtí. Počítejte s tím, že dědiců může být více. Až bude pozemek Váš, uzavřete pachovní smlouvu nebo prodáte.

doplněno 23.08.20 03:54:

Na katastrálním ůřadě lze zjistit, zda na listu vlastnictví zemřelých nejsou uvedeny další pozemky. Obecní a městské úřady vydávají každý rok seznam pozemků, které mají neznámého majitele. I tam můžete podle jména a místa zjistit, zda nejsou nějaké další pozemky z nevyřízené pozůstalosti. Myslím, že možnost nabýt tyto nemovitosti je do roku 2023, pak připadnou státu.

hodnocení

3x

Zkontrolujte rozhodnutí o dědictví, zda tam pozemek není uveden. Pokud není, nezbyde nic jiného, než se obrátit na notáře a vyvolat dodatečné řízení o projednání dědictví. Jiným způsobem nelze pozemek na nového majitele převést.

souhlas. I já s bratrem jsme žádali o obnovení dědického řízení, protože se na katastru objevily pozemky 45 let založené v šanonech a neevidované v katastru ( psány na zemřelé rodiče). U notáře jsme neměli rodné a úmrtní listy, sám si to našel

donpapa
hodnocení

0x

Pokud v katastru jsou jako vlastníci stále uvedeni 50 let mrtví pradědové, tak to je docela problém. Divné je, že se zájemci o koupi obracejí zrovna na vás. Pokud to je možné, prověřte všechny notářské zápisy k dědictví (pradědů, dědů i rodičů - pokud nežijí). Třeba je všechno jinak, než uvádíte.

pamela031
hodnocení

Právě že se na mé jméno neobrací,ale právě na jména praprarodičů (popř. jen jednoho),ale adresa je úplně stejná, poněvadž v tom domě na stejné adrese bydlím.

donpapa

Nenapadá mě, co s tím. Zkusil bych navštívit Katastrální úřad a zeptal se, jestli se už někdy s takovým případem setkali, a zda-li neví, jak se to řeší. Divné je, že pozemky po pradědech nikdo nezdědil a počítač na KÚ "nezjistil", že nějakou nemovitost vlastní osoby staré 130 let. Zřejmě takový test jejich software nedělá.

@donpapa Katastrální úřady se s takovým problémem potkávají běžně. Ale nic s tím neudělají, protože nemohou. Katastr je jen evidenční úřad a jako takový nemůže svévolně převádět nemovitosti. Na všechno musí být listiny.

Starost o nemovitosti náleží jejich majitelům, případně dědicům, nikoliv katastrálnímu úřadu.

donpapa

To chápu. Bohužel už nevím, jak se to řeší, když není dořešeno dědictví o dvě generace dříve. Snad jsou potřebné listiny stále archivovány a nebyly skartovány. Navíc si dovedu představit, jak takové obnovené dědické řízení může dopadnout - tazatelka nemusí být dědicem, případně bude dědit zanedbatelný podíl. Také odměna notáře zřejmě nebude z nejnižších. Každopádně to je zajímavý případ.

Nabývací titul (listina) pro současné (byť mrtvé) majitele se s největší pravděpodobností bude dát dohledat na příslušném katastrálním úřadě. Co se týká dědictví, to už bude muset vyřešit notář... dohledat všechny případné dědice, oslovit je a vypořádat dědictví. Výši odměny si netroufnu odhadnout, jsou na to tabulky a vychází se z hodnoty projednávaného dědictví.

pamela031
hodnocení

donpapa No právě. Po nich by to správně měla zdědit moje babička jakožto jejich dcera,ale nikde to není uvedeno. A nebo se toho pozemku taky mohla vzdát, jenže je to těžké dohledat, nikdy v životě o tom nemluvila, abych řekla pravdu, do té doby kdy ještě žila, tak nikdy před tím jsem ani nevěděla že nějaké pozemky tam jsou. Ale to už se dnes bohužel právě nedovím. :(

Nesmysl... kdyby se dědictví vzdala, tak ten pozemek proběhl dědickým řízením a někdo by ho měl na sebe napsaný. Prostě se na něj zapomnělo. To se u parcel v tzv. zjednodušené evidenci stávalo docela často.

Oslovte notáře a nechte to na něm, ať si s tím poradí. Je to jeho práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]