Nejste přihlášen/a.
Jestli je to tak, že opravdu kupujete jen nezbytnosti, tak prostě vyděláváte málo. Nebo máte vysoký nájem? Klíčem je vědět, za co přesně vydáváte peníze.
Cca před rokem jsem objevila skvělou aplikaci na výdaje. Zapisuju všechno, a to doslova. Do kategorií: jídlo, kosmetika, úklid a domácí potřeby, zábava a sport, oblečení, doprava, kočky, nájem, spoření a pojištění, telefon, "jsempako" (=když utratím za něco, čemu jsem se mohla vyhnout), práce (jsem OSVČ, takže tam jdou veškeré náklady) a vzdělávání. Je tam krásně vidět, za co utratíte nejvíc peněz, a obzvlášť cenný je náhled
a) v průběhu měsíce - např. běžně utratím za jídlo 4000,-, dneska je 21. a já mám utraceno 2200,-, takže buď si můžu dovolit jít nakoupit větší nákup a třeba si i udělat radost, nebo se budu dál držet zpátky a budu mít radost, že tenhle měsíc utratím méně.
b) od měsíce k měsíci, ale i ode dne ke dni. Kromě jídla (to nakupuji cca obden) těch záznamů zase tolik není, takže jde ihned zpětně vidět, za co jsem nakoupila a zeptat se sebe sama, jestli to bylo potřeba. A když je to hodně zpětně, tak se dají všechny záznamy dohledat (zadávají se s popisy).
Zkuste to a uvidíte
Jen tak orientačně... Mám také bydlení v osobním vlastnictví a nejsme nějací nešetrní, ale náklady s energiema apod se taky pohybuje mezi 6.000-7.000 Kč...
Průměrnou mzdu nedosahuje ani syn pracující na místě technika v hig-end. USA společnosti ve druhém největším městě v ČR. A není tam tak vůbec sám... U nás v práci většina dělnických profesí nižších technických mírně přesahuje hranici 23.000 hrubého... Taky za to lidé pracují... A proto mají i vedlejší pracovní poměry, brigády... Ono dneska obyčejní lidí tak moc nenašetří... Je to spíš tak na přežití. Je poznat, když druhý člen domácnosti plně nepracuje. Nejhorší v podstatě je když je manželka na mateřské. Myslím tedy ekonomicky. To je co se ohánět... A to je ještě velkou výhodou mít svoje bydlení! To za pronájem bytu platit třeba 10-13.000 Kč je pro obyčejné lidi v podstatě likvidační... To jen takový průřez životem...
Příjde mi, že utratit 10 tisíc za jídlo pro dva dospělé a malé dítě je moc. To máte víc jak 300,- na den. To byste se museli, s prominutím, každý den cpat lososem, hovězím apod. Já za dva dospělé utratila tak 5000,- a i to se mi zdálo moc.
Zkuste si jeden měsíc psát veškerou útratu a uvidíte kam se peníze ztrácí.
Já to nevidím nijak tragicky. Máte na dnešní dobu prostě malý příjem, dítě a manželku na RD.
Ale to je jen dočasné, až půjde dítě do školky, budete mít dva příjmy a bude líp. Hlavní věc je ta, že nejste zadluženi. Rozhodně bych nešetřila na jídle, malé dítě potřebuje kvalitní stravu včetně ovoce a zeleniny a ceny všeho se stále zvedají. Můžete zkusit sehnat brigádu, např. občasné mytí oken, žehlení, úklid, výpomoc u někoho na zahradě, doplňování zboží..
Já osobně bych si z toho hlavu nelámala, je to přechodný stav a zas bude líp.
Nějak jsem neporozuměl, kolik že to vybereš v hotovosti. Spíš jsi měl jednoduše napsat, kolik ti zbyde po zaplacení bydlení.
Možná by se dalo ušetřit za elektřinu a případně plyn přechodem k jinému dodavateli, to může udělat i tisíce ročně.
Jinak se mzdou pod průměrem tak jako tak moc nenašetříš. Taky nemám průměr a taky (asi) nic neušetřím.
Vemte si ze své výplaty 3000Kč, zbytek výplaty dejte manželce a uvidíte, že ona s pěnězi vyjde !
Myslím, že se mnou bulík@ bude souhlasit. Když jsme začínali my, tak jsme si vzaly obálky a označili (nájem, voda, elektřina, benzín, pro strýčka náhodu ...apod) Dokaždé se dala potřebná částka. Zbytek se vydělil 20 dny. To byla částka, kteroujsem jako manželka mohla utratit za den. A snažila jsem se to dodržovat. Pokud se jeden den neutratilo...mohlo se druhý den o to víc.Je pravda, že ceny byly někde jinde, ale my měli dohromady cca 3500 Kč. Také je mimo jiné třeba, znát ceny základních potravin a od toho se denní částka na jídlo odvíjí.
Asi tak: peněz máte kupodivu celkem dost. Jsou podstatně hůře placená místa a žijí. Musíte si rozložit pomyslně na stůl, jaké potraviny kupujete. Zjistíte, že polovinu vůbec nepotřebujete. Pokud se podíváte na způsob života předků, tak ti jedli 2x denně. To je jediná cesta, jak něco ušetřit. Pokud by nastala hrozivější krize, tak co budete dělat? Jak říkám, peněz máte dost, jen špatně a zbytečně nakupujete.
Máš 20 000 Kč čistého, manželka na RD má snad také nějkaký možná malý příjem když ti přispívá na jídlo, na dítě předpokládám také dostáváte nějaké přídavky (nemám děti a nevyznám se v tom), při tak malých příjméch budete mít asi nárok i na nějaké sociální dávky (příspěvek na bydlení) a když se to všechno sečte tak to snad na normální přežití stačít bude. Budete muset šetřit kde se dá, nebudete si asi moct občas stravovat v restauracích, jezdít na dovolenou k moři atp., ale na běžné přežití ne v luxusu, ale ani ne v ubohosti by to snad mohlo stačit. Já žiju sám a kdybych tu napsal kolik je můj měsíční příjem tak mi to nikdo neuvěří, že za tolik se vůbec dá přežít. Lidí jsou zvyknutí na nějaké životní standardy a když se dostanou do nějaké finanční krize tak někteří příliš nedokážou z těch některých standardů zrezignovat a uskromnit se.
Nejsem z toho moudrá. Nevím, jaké máte příjmy, měli byste je sečíst a společně si udělat rozvahu, kolik za co zaplatíte.
Příjmy mínus výdaje za bydlení, za potřeby do domácnosti, za telefony+internet, kolik máte výdaje za potraviny, kolik chcete spořit /či půjčky/.
Na tohle si sedněte s manželkou, tady asi těžko. Ona je hlava rodinného rozpočtu.
Měla by paní každý den vařit, pokud je doma, jedině tak se dá ušetřit.
Třeba takové švestkové, bramborové knedlíky s mákem, za pár korun a jak si pochutnáte.
Vybírat levná jídla našich babiček.
Péci si svůj hleba, pečivo, sladké /záviny, koláče, piškot/ já si dělám i svoje houskové knedlíky, také se mě nechce kupovat za 30 korun knedlíky.
Koukám, že jste doplnil, víte není to moc. Pokud není možné zvýšit příjem u Vás, co paní?
Nenašla by někde v okolí úklid po večerech, nebo nakupovat nějakému důchodci, či mu vařit, když už vaří pro vás.
Co paní umí, nešla by se najít nějaká práce přes internet, třeba na 2 hodinky denně.
Nebo něco uplést, uháčkovat, ušít a prodat na internetu. Pohlídat někomu děcko, dělat venčitelku, hospodyni apod.?
S manželkou máte dohromady 26000 Kč měsíčního příjmu což je na současnou dobu dost málo, ale vyžít by se s tím snad mohlo dát. K tomu můžeš dostat něco málo příspěvku na bydleni pokud si ho vyřídiš a možná by jste mohli mít i nárok na osvobození od rozhlasového a televizního poplatku kvůli nízkým příjmům domácnosti (každá ušetřená koruna dobrá). Když od těch 26000 Kč odečteš 7000 Kč za byt, energie a internet tak vam zbude19000 Kč na jídlo a ostatní potřeby domácnosti což je 6333 Kč na osobu pokud jste i s dítětem 3 a to je na normální přežití (ne živoření) myslím dost a snad by se z toho dalo i něco málo ušetřit na občasné mimořádné výdaje a to jsem do vaších příjmů nepočítal ten příspěvek na bydleni. Na nějaký běžný životní standart českých rodin ty vaše příjmy asi nebudou dostačující, ale při rozumném hospodaření s penězmi by to snad stačit mohlo.
Psal jsi tu jestli platit hotově nebo kartou. Myslím, že je to jedno jestli ti peníze mizí z peněženky nebo z účtu. Navíc při platbě kartou máš v internetovém bankovnictví lepší přehled o tom za co a kdy jsi platil. Předpokládám, že snad neplatíš hotově i různé platby na poště poštovní poukázkou a nesponzoruješ tak poštu formou nemalého poplatku za to když to jde platit i zdarma bezhotovostně převodem z účtu v bance.
Nic proti BIo potravinám, také si sem tam něco koupím.
Nějak nechápu vaše hospodaření. Manželka vám přispěje na jídlo, vy nakupujete a vaří kdo? Nikdo? Vy se stravujete v zaměstnání a manželka uvaří jen pro dítě a zbytek stravy máte vše studené?
Pokud vaří manželka, jak můžete nakupovat, jak víte co bude zítra vařit, jak víte co doma chybí? Pokud vy nakoupíte každý koláč, koblihu, závin v obchodě, tak se nedivte, že nevycházíte. Chcete-li ušetřit, musí se doma denně vařit. A nejlépe ještě pořídit domácí pekárnu a veškeré pečivo si doma upéct za minimálně poloviční cenu. Maso na dva dny, druhý den se změní příloha a nebo přidá zelenina a hned je jiný pokrm. Nejvíc ušetříte i na teplých večeřích.
S 2 - 3 letým dítětem je doma času habaděj.
Já vám věřím, že to u vás funguje. Tazatel nic o domácím vaření nenapsal, jen jsem porovnávala svou domácnost, u nás by fungovoval manžel jako nákupčí jen podle napsaného seznamu. Mimochodem, v lince pracně hledá i čaj
Náklady na pečivo mám pro rodinu fakt spočítané. Proto už 10 let nevím jak chutná kupovaný chleba nebo závin..
Jestli vám po zaplacení bytu, energií a internetu zbyde 19 tis. Kč měsíčně pro 2 dospělé a 1 dítě, tak jste na tom celkem dobře, to by vám opravdu mohlo i něco zbývat. Je mi jasné, že z těch peněz odpadne ještě auto (píšeš 1500,-), jízdenka do práce, oblečení (u Vietnamců nebývá drahé), telefony (mě nestojí snad ani 10 Kč měsíčně a to mám "pevnou" a mobil), nějaká chemie a ... to jídlo. Tak odečtu od 19 tis. dejme tomu 5 tis. na ty vyjmenované záležitosti (zapomněl jsem na něco?) a zbyde 14000 na jídlo. To je 150,- pro každého člena na den. Není to sice na nějaké vyskakování, ale rozhodně by to mělo stačit a často to ani nevyužiješ, takže jindy si můžeš přilepšit. Proč s tím nevycházíš - no, kupuješ drahé zbytečnosti.
Kupujete lososa a přesto si stěžujete, že jíte podřadně. Pak je skutečně chyba jen ve Vás a Vašem IQ. Ivánku, ty palice medvědí, nic jsi nepochopil. Jaga.
Pokud není losos z volného odlovu, ale z rybích sádek, tak to opravdu není nic kvalitního, ale podřadné jídlo, plné jedů, nebezpečných látek.
Jsem důchodce a lososa jsem si koupila pouze jednou za život. Kupuji rybí filé, a aby mělo co nejbělejší barvu.
To obaluji anebo přírodně.
Vařte více luštěniny - čočka, hrách, cizrna.
Stoupněte si s paní na váhu /každý zvlášť / a zjistěte, jestli nemáte nadváhu. Pokud ano, tak snížením množství jídla uděláte něco pro zdraví i svoji peněženku.
Já vím, je to pro někoho hraniční rada, ale jedna z možných.
Pokud projite 12 tisíc, 3osoby, tak to opravdu rozhazujete. Pokud vám z výplaty nic nezbyde.Musite se dostat na 200kc na den pro vás 3! Když to dokážu já a nás je 5, z toho 4 dospělí, tak nevidím důvod, proč by to u vás nešlo.Manzelka je doma,tak může vařit i večeře, ty vyjdou levněji. Nekupujte žádné nesmysly typu džusy, sladkosti, vody...
A nikdo vám nic nevytýka, pouze hledáme řešení, je jen na vás. Zdá pochopíte. Že i stravu můžete a musíte přizpůsobit svým f. Možnostem.Porad mi není jasné. Za co utrácíte ...to není 1000,ale podstatně víc...I oblečení se dá koupit opravdu levně, já mám 7 šatů na sezónu s staly celkem 1600, takže v přepočtu za hubičku...
Chce to při těch šílených cenách všude v obchodech třicet tisíc čistého na osobu a na měsíc, aby se slušně žilo... kolik máte čistého na měsíc?
Já mít 30 000 na osobu měsíčně tak si žiju lépe než v pochádce. Bohužel nemám měsíčně ani polovinu z toho. Nežiju si za to jak v pohádce, ale i při těch šílených cenách v obchodech dokážu za to přežít. Bohužel lidi v současnosti jsou zvyknutí na určité životní standardy a určitý luxusní život a když se dostanou do finanční krize tak nedokážou se bez některých standardů obejít a mají problém, že jim na některé věci (obvykle ty životně důležité) peníze nezbudou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.