Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co napsat do kupní smlouvy nemovitosti

Od: rudnik odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zde poradit, budu kupovat nemovitost. Jelikož jsem se oženil, koho napsat do hlavičky pro kupujícího?
Sebe nebo i manželku?
Nevíte jak by to mělo vypadat?
Děkuji všem znalým

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Nedá mi to, když vidím jak se tazatel žene do průšvihu.

RUDNIK - proboha, nemáte základní znalosti, internet je plný chybných i neplatných formulářů na převod nemovitosti a vy jste si stáhl opravdu dobrý? Když máte na zahrádku, tak máte i pár stovek na smlouvu psanou odborníkem. Ale kdo chce kam, pomůžeme mu tam.

Stačí chybné slovo ve smlouvě a katastr vám ji vrátí. Smlouvu opravíte, zaplatíte opět 2 tisíce a třeba katastr najde další chybu a to už máte 6 tisíc v háji. Nehledě na to, že v případě rozvodu se dělíte s maželkou na polovic. Popřemýšlejte, prosím.

hodnocení

0x

Prvně je třeba vyřešit rozpor ...budu kupovat nemovitost ...napsat sebe nebo i manželku potom můžete řešit další . Zkuste se podívat na institut SJM

figurek*
hodnocení

0x

Dobrý dotaz, i když trošku opožděný. Bezpečnější bylo koupit nemovitost před svatbou.

Jste manželé, takže do záznamu v katastru byste jako vlastníci měli být zapsaní oba, způsob vlastnictví SJM, společné jmění manželů.

Je vám ale jasné, že v případě rozvodu by připadla ideální polovina nemovitosti vaší ex. Kdo na ten domek vydělal je v tu chvíli úplně jedno.

priklad11*

Není to tak úplně pravda. Pokud máte vyloženě svoje prostředky. Třeba ty ušetřené před svatbou, případně z prodeje něčeho co bylo jen vaše, nebo jste část prostředků zdědil, či získal darem již za trvání manželství, můžete si koupit nemovitost úplně sám. Nesmíte ovšem ze společného použít ani jednu korunu. Pochopitelně nejspíš vše budete muset prokázat, takže si důkazy uschovejte.

hodnocení

0x

Pokud kupujete výhradně za své peníze, které jste měl ještě před vznikem manželství, případně za peníze, které jste v průběhu manželství získal darem či z dědictví, pak sebe.

Pokud kupujete za společné peníze, tak musíte uvést oba manžele.

Jestli se nepletu, tak by to šlo by to zapsat i podílově, pokud jsou finance výrazně v něčí neprospěch, ale to už by se neobešlo bez návštěvy notáře,

jenda2*

Pokud nemáte předmanželskou smlouvu, kde se toto řeší, tak si nemovitost kupte před svatbou. Pokud máte rád adrenalinové sporty, tak za své ale až po svatbě. Manželka se může později zamilovat do vašeho kamaráda a peníze za půlku baráku se vždy hodí...

Dokazování, že peníze byly z doby před sňatkem? No nevím. Trochu naivní !

rudnik
hodnocení

Je to malá zahrada, kterou chci koupit za své peníze. Když do smlouvy napíšu jen sebe, půjde to přepsat na katastru nebo tam musím uvést sebe i manželku a oba se podepsat?
Děkuji

Samozřejmě že to půjde přepsat. Katastr nezkoumá, zda jste či nejste ženat a zapíše smlouvu jak mu ji předložíte (pokud samozřejmě neobsahuje chyby, které by zápisu bránily).

Podepsat ji musíte Vy a prodejce od koho kupujete. Oba podpisy musí být ověřené (na smlouvě). Na návrhu na vklad stačí už jen podpis jednoho z účastníků a ověřený být nemusí.

hodnocení

0x
Kupní smlouvu si nech napsat od právníka. Těch pár korun se ti bohatě vyplatí.

rudnik
hodnocení

Jde mi hlavně o to, jestli v té smlouvě mohu být uvedený jako kupující jen já nebo i manželka.
Děkuji

Rozumíte psanému textu? Už minimálně dvakrát Vám na to bylo v této otázce odpovězeno.

Jestli je to za Vaše prachy a jen pro Vás, můžete být na smlouvě jen Vy.

Jestli tam chcete i manželku, musíte ji tam uvést.

Pokud ji neuvedete, úřad ji tam nedoplní. Zapíše to na toho, kdo je uvedený ve smlouvě.

Klidně to taky můžete koupit čistě jen pro ni.

rudnik
hodnocení

Ano dobře, je to za mé peníze.
Pokud by se nedej bože někdy stala situace rozvodu, nedokážu si představit, že budu dokazovat, že to byly mé peníze, sice větší část je že stavebního spoření, ale to bych si měl nechat smlouvu? Výpověď je totiž podepsáná, ale ve skutečnu dostanu peníze až v říjnu a do té doby si je půjčuju.

hodnocení

0x

@rudnik - větší část je že stavebního spoření
Pozor - v tom případě se nemusí jednat o váš výhradní majetek. Všechny výnosy ze spoření, které jste získal po uzavření manželství se stávají součástí SJM

NOZ § 709

(2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.

a v tom případě už nebudete pořizovat nemovitost pouze z "vašich" peněz. Nechte si tu smlouvu sepsat někým, kdo to dovede.

rudnik
hodnocení

Ikdyž jsem smlouvu o stavebním spoření vypověděl před svatbou?
Tu smlouvu mám už nachystanou, vzor byl ke stažení.
Jde mi jen o to, zda tam vypisovat, že peníze byly použity z tohoto spoření?
donpapa

Lidová tvořivost je fajn a "levná". Otázkou je, jestli není jistější nechat si smlouvu sepsat právníkem, který se v tom vyzná. Hledat pomoc v takto odborných otázkách na Poraďte není rozumná.

rudnik
hodnocení

Budu tam chtít nakonec i manželku.
Jak se to do smlouvy píše, např. SJM Novákovi?
Nebo každé jméno zvlášť?
Smlouvu mám již připravenou jen tam doplnit prodejce, kupující, podpis a datum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]