Nejste přihlášen/a.
jj, lakota je jedna z nejnefajnovějších lidských vlastností. Čím víc máš, tím víc potřebuješ a tím víc chceš mít. Tomuhle pocitu se dokáže vyhnout skutečně málokdo, tak snad leda tibetští mniši nebo jeptišky.
No a co se týká dědění rodového majetku, s tím je vždy problém. Rodinný dům má mít jen jednoho majitele. Si představ jak to asi dopadlo s rodinnými vztahy, když babička dostala v restituci větší dům se třemi byty. Zemřela, proběhlo dědické řízení, dům podědili tři vnuci, dva bráchové a jejich bratranec. Bráchové spolupracují a dům opravují a udržují, bratranec vysedává po hospodách, dělá dluhy, o dům se nestará a na opravy nepřispívá. Co můžou ti dva dělat? Jedině toho třetího vyplatit, jenže odhadní cena tříbytového domu běžně bývá kolem kolem šesti až deseti milionů. Co teď, že? Bratranec samozřejmě šroubuje cenu nahoru a domluva je víceméně nemožná.
Já jsem možná měl tu životní kliku, že moji rodiče převedli celý majetek na mého bratra, prvorepublikovou vilu se zahradou. Vnímal jsem to jako křivdu, ale časem mi došlo, že to skutečně byla životní klika. Vše bylo jasné, byl jsem volný. Bydlel jsem v Čechách, pak na severní Moravě, na střední Moravě, na východní Moravě, na Slovácku, na jižní Moravě kousek za Slavkovem, dnes bydlím na své deváté adrese blízko Brna a dům mám taky. Není sice tak honosný jako prvorepubliková vila, ale zato je praktičtější a koupil jsem si ho sám. Nemusím být nikomu za nic vděčný.
Odpověď je složitá a otázka navíc špatně položená.
Některé lidi peníze zkazí. Ti lidé si pak myslí, že jsou něco víc a s méně majetnými se nehodlají bavit. Ale to je jen někdy.
Horší je závist. Když někdo zbohatne (libovolným způsobem), spousta jeho bývalých známých mu začne závidět, začnou ho pomlouvat, nejraději by mu nějak uškodili a ... prostě je se*e už z principu a s přátelstvím je konec. A to se ten bohatší vůbec změnit nemusí.
Pak jsou případy, že zbohatlý a původní (chudší) jsou stále stejní, stále chtějí být a jsou to kamarádi, ale každý teď žije jinak. A už nemají stejná témata. Sejdou se, jeden by rád vyprávěl o zážitcích z dovolené kdesi v Tramtárii, ale najednou mu to přijde blbé, protože ví, že ten druhý stěží našetřil peníze, aby poslal děti na tábor. Nebo ten chudší by se rád podělil o radost, že si pořídil jetou Fabku za výhodných 30 tisíc, nerezavou, ... jenže ten druhý má 3 auta v miliónových cenách, bude ho to vůbec zajímat? Mají spolu vlastně o čem mluvit? Oba by rádi, ale co společného najít?
Odpovím pouze na jednu část otázky. Ptáte se, proč se změní lidé, kteří najednou přijdou k velkým penězům a může to být třeba výhrou v loterii a že se najednou úplně změní. Tak ti lidé se změní proto, protože se na ně okamžitě vrhnou všelijací "kamarádi a přátelé", které před tím ani skoro neznali a chtějí si od nich "půjčovat". A věřte, že je hodně nepříjemné takové lidi odmítat. Někteří jsou neodbytní a jiní i sprostí a nakonec zlí.
Bingo! Navíc se často tomu úspěšnějšímu jen těžko udržují vztahy s těmi méně úspěšnými. A to i kdyby se vůbec nezměnil, a snažil se sebevíc. Většinou totiž příjde nové bydlení, nová auta, dovolené do jiných destinací s bydlením v hotelích s jiným počtem hvězdiček, jiné starosti, jiné vidění světa, atd. Společná témata ubývají, jakýkoliv příběh ze života úspěšnějšího je zanedlouho považován za "machrování" a "povyšování". Postupně vztahy ochladnou, případně zaniknou zcela. Nemusí to tak být samozřejmě vždy, ale zase tak výjimečné to není.
Penize nekazi lidi. Lidi už byli zkažení ale neprojevovali se tak, protože k nim neměli přístup.
stejne jako noze, meče, pušky, auta atd nezabiji (jak se mnohdy snazi naznacit titulky ve zpravach). Ano, mohou byt pouzity k tomuto ucelu ale to rozhoduje až ten konkretni clovek.
to co zabiji jsou lidi. Lidi, používající tyto nástroje.
Penize(a dalsi nastroje) jen zvysuji efektivitu/moc toho ktereho cloveka.
Jsou lidi, co vyhraji x-milionu a za dva roky jsou zase na ulici(muzes na ne hazet penez kolik chces ale oni je nejsou schopni radne využít - das treba fetakovi penize ale co udela on? koupi si dalsi fet a kdyz jich bude dost tak se ufetuje k smrti.-- penize nejsou problem -- ten clovek je problem.)
Proste se jen clovek ukáže takový jaký ve skutecnosti je. V bezném zivote se takhle neukáže a spousta lidí nosí masky a kdyz je pak odhodí tak jsou druzí prekvapení a myslí si, ze peníze je zkazily.
LIdi maji dobrou stranku ale i tu temnou(to, ze tu temnou bezne neukazuji tak neznamená, ze tam není a nikdy se neprojeví). Stačí jen vhodná příležitost a budete čumět čeho vseho jsou obycejní obcané schopni...viz 2 sv. valka.
Ono je to individuální, někdo přijde k penězům třeba výhrou, jeden začne utrácet, kupovat zbytečnosti, za pár let skončí v mínusu. Další se bojí na peníze sáhnout, nechce, aby to někdo věděl, vlastně si nic nedopřeje. Další žije dál normálně, chodí do práce, něco investuje, zlepší si život, ale myslí na zadní kolečka.
ono zalezi s kym a proc se prestanou bavit, vem si takovou vetsi vyhru ve sportce, kdyz se to rozkrikne tak pak ma clovek najednou spousty kamaradu ktere treba poslednich 10 let ani nevidel, pak je plno takovych kteri zacnou vypravet svoje smutne pribehy a cim vic tomu na smutku pridava tim vic chce penez, s takovyma se je lepsi nebavit
A čemu byste chtěl předejít? Pokud se k Vám chová stále stejně, ale změnil se pouze její životní styl, tak to neovlivníte. Už budete mít těžko společné zážitky, protože ona už má jiné možnosti. Já mám také kamarádku, která je milionářka a nemůžeme mít stejné zážitky třeba už jenom proto, že ona si klidně letí na druhý konec světa 5x za rok, pokaždé letí první třídou a vyhledává ubytování, které je nejluxusnější. A protože ona ví, že já bych si to dovolit nemohla, tak mi už mnohokrát nabízela, abych letěla s ní, že to všechno ráda zaplatí. Možná bych i letěla, ale mně nebaví dlouhé cesty letadlem a cestování nemám ráda vůbec. Ale to je jenom střípek z toho, co nemáme stejné, ale jsme pořád přítelkyně a vím, že kdybych něco potřebovala a bylo by to cokoliv, tak se na ni mohu obrátit. Nevyužívám toho, protože jsem spokojená s tím co mám a víc nepotřebuji. Dříve jsme se vídaly mnohem častěji, ale dnes už ne, protože má úplně jiný styl života, ale to neznamená, že bychom se odcizily. Tak s tou Vaší kamarádkou to může být stejné. Nemůžete po ní chtít, aby s Vámi jela třeba "pod širák", nebo chodila jíst do obyčejných restaurací, nebo se oblékala stejně jako když neměla peníze, nebo neměla lepší auta, baráky a je toho mnohem víc, co hodně peněz nabízí a čím se bude od Vás lišit. Ale to neznamená, že by se jí kvůli tomu zhoršil charakter, jen už má oprávněně jiné nároky na životní styl. Takže Vám nezbývá než se s tím smířit, nebo se snažit, abyste se se jí vyrovnal. To s tím "širákem" a restauracema, jsem uvedla pouze jako příklad. Já také neznám Vaši situaci a nevím o Vás nic. Jenom jste se ptal, tak odpovídám co si myslím.
Ludane, já si myslím, že v tom co napsal rádce "hm", je hodně pravdy. Také myslím, že většinou se změní ti, kteří bohužel nezbohatli, protože bezděky začnou závidět. A to je začátek konce přátelství. A bohužel se to stává i v případech, kdy nejde zrovna o miliony. Lidé si dneska závidí i vyšší plat, nebo vyšší důchod a to je smutné. Já nevím, proč si myslíte, že Vaši kamarádku peníze zkazily. Tak totiž zní Vaše otázka a nakonec dodáváte, že Vás k dotazu přiměl vztah s kamarádkou, který se změnil proto, že ona je dneska bohatá a má jiné zájmy. Třeba nemá jiné zájmy, jenom má těch zájmů ještě víc a má jiné možnosti k tomu, aby realizovala to, co třeba Vy nemůžete. Ale to neznamená, že by k Vám ona změnila přístup. Dál raději nebudu rozebírat, protože jste toho napsal hodně málo a nevím v čem vlastně se opravdu tak změnila. Tak odpovídám povšechně a neberte to konkrétně.
Nejhorší je, že skoro nikdy nevíte jak se kdo změní a zachová. Nedal bych za nikoho ruku do ohně. Myslel jsem si i o sobě, že mě peníze nemohou změnit a po výhře ve sportce /pro zloděje- už je rozfofrovaná/ jsem měl opravdu co dělat sám se sebou. Ustál jsem to, ale už radši nikdy více. Peníze nejsou štěstí, to si jen lidi namlouvají.
Záleží na charakteru. Např. můj manžel se se svou sestrou hádal, kdo přijme dědictví, nechtěli to ani jeden a nakonec to dali dětem švakrové. O sobě si ostatně myslím, že kdybych třreba vyhrála dost peněz,koupím si byt, nechám si něco a zbytek rozdám potřebným. Nevím k čemu potřrebuji miliardáři prachy, které mají na účtech v nemovitostech, když to nepotřebují a ani to nevyužijí.,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.