Ahoj, po svatbě se budeme stěhovat do domu, který zatím patří prarodičům. Nebude žádná nájemní smlouva. Jde mi o to, co vše budeme potřebovat, abychom tam mohli přihlásit trvalé bydliště. Stačí, když s námi na úřad přijde jeden z prarodičů a prohlásí, že s tím souhlasí, nebo musí vyplnit nějaký daný formulář a úředně ověřit podpis? Musí oba majitelé, nebo stačí jeden? Musíme k tomu mít aktuální výpis z katastru nemovitostí, nebo si už dnes umí majitele na úřadě zjistit? Díky moc za rady
Výpis z katastru nemovitostí nebude potřeba. To mám osobně ověřeno z roku 2017, kdy si měnil trvalé bydliště partner. V našem případě stačila pouhá má přítomnost na úřadě a asi nějaký podpis. Pokud jsou majitelem nemovitosti dvě osoby, bude zřejmě nutný souhlas obou. Jeden telefonický dotaz by to mohl potvrdit, nebo vyvrátit. Pokud je jeden z prarodičů nepohyblivý, měla by stačit legalizace (ověření podpisu) souhlasu. Za nepohyblivými osobami dojde pracovník MěÚ.
Díky moc. Pohybliví jsou nějak omezeně oba a stejně to asi dopadne tak, že tam s námi oba půjdou, protože chodí společně všude a dělají společně všechno. Já spíš pro jistotu. Ale asi bude jistota na úřad zavolat, jen jsem rád, že nepotřebuju shánět ten výpis z katastru.
Z toho jsem pochopil, že stačí, aby se majitel nemovitosti podepsal před zaměstnancem úřadu. Ale nevyplývá z toho, zda stačí jeden z majitelů, nebo musí oba. Stejně tak nevím, zda i v tomto případě je nutný výpis z katastru nemovitostí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.