Nejste přihlášen/a.
Mohl by někdo poradit:
Jaké je pořadí dědění, kdybych zemřel?
Jsme já (manžel) s manželkou, děti. Dále z bližších příbuzných můj bratr, moje a manželky rodiče. Kdybych zemřel já, dědí děti a manželka rovným dílem a ostatní nic? Kdyby zemřel já a manželka, dědí pouze děti, nebo by něco dostali i ostatní?
A dále - co kdybych zemřel já s manželkou, kdo by se staral o majetek, které děti zdědí do jejich 18 let? Automaticky někdo z bližších nebo to určí soud nebo kdo? Vzhledem k zadluženosti (exekuce zatím ne) mého bratra bych ho chtěl z toho vyjmout, nemuselo by totiž na děti nic zbýt. To se asi dá udělat nějakou smlouvou?
Děkuji za informaci.
Kdybych zemřel já, dědí děti a manželka rovným dílem a ostatní nic? ***ANO,
Kdyby zemřel já a manželka, dědí pouze děti, *** ANO nebo by něco dostali i ostatní?***NE
A dále - co kdybych zemřel já s manželkou, kdo by se staral o majetek, které děti zdědí do jejich 18 let? Automaticky někdo z bližších nebo to určí soud nebo kdo? ****SOUD
Ohledně poručníka...
Osoba, která má být ustavena poručníkem musí být zletilá, svéprávná a způsobem svého života musí zaručovat, že bude jednat v zájmu dítěte. Poručník má vůči dítěti v zásadě stejná práva a povinnosti jako rodiče, ale nenahrazuje péči rodičů zcela – nemá například vůči dítěti vyživovací povinnost. Dále poručník podléhá kontrole ze strany soudu. Poručník podává soudu pravidelně zprávy o osobě dítěte a jeho vývoji a předkládá účty ze správy jeho jmění. Pro jakékoliv rozhodnutí v podstatné věci, týkající se dítěte, si musí poručník vyžádat schválení soudu. K těmto podstatným záležitostem patří například otázka výběru školy, volby povolání, stěhování se, osvojení apod.
Na projev přání rodičů o osobě budoucího poručníka nejsou kladeny žádné formální nároky. To znamená, že ani v případě smrti rodičů se nevyžaduje forma závěti. V každém případě, chcete-li své dítě dopředu takto zabezpečit, je nutné s osobou, kterou chcete dítěti určit jako poručníka, toto prodiskutovat, aby s poručenstvím souhlasila – to je velmi důležité. Pak tuto osobu můžete určit závětí nebo nemusíte, protože tato osoba se sama k poručenství přihlásí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.