Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při rozvodu vs hypotéka

Od: ni* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.Jaký bych měla nárok na vyrovnání spol. majetku po rozvodu když jsme s manželem 17. let a před 5. lety jsme přistavěli v podkroví u jeho rodičů bytovou jednotku? Hypotéku máme na 20 let tedy ještě 15 let muíme platit. dům by zůslal manželovi.Celý dům je napsaný na nás na oba. děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

0x

Nějaký zmatek. Přestavěli jsme u jeho rodičů a dům je napsán na nás na oba.

To jsou dva domy nebo jeden.

Pokud dva a investovali jste do cizího domu tak na to zapomeňte. Investice je po dvouch letech promlčena.

Pokud to byl dům rodičů a Ti ho přepsali na Vás oba tak ti jeho rodiče si pěkně nas... do bot.

A pravděpodobně na rekonstrukci máte hypotéku.

ni*
hodnocení

Ano je to jeden dům.Ten jsme od nich odkoupili a na půdě postavili byt. jednotku.Hypotéku máme na koupi toho domu. A já se ptala jestli mám nárok na něco pokud je hypot. placena pouze 5 let a dalších 15 se musí platit

jirbar*

Soud zkoumá aktiva majetku, tím je třeba dům. Vedle toho zkoumá pasiva majetku tím je hypotéka. To znamená, že kdo dostane dům musí tomu druhému polovinu vyplatit, přičemž se mu odečte polovina z dluhů, to jest z hypotéky pokud její uplacení převezme za druhého z manželů.

V krajním případě může být tržní hodnota domu nižší než dosud nesplacená hypotéka, takže dostane dům, převezme hypotéku, druhý z manželů nedostane nic a ještě tomu prvnímu zaplatí, neboť jeho podíl dluhu je větší než tržní hodnota jeho poloviny na domě.

Nikdo však neplatí poplatek z převodu, pouze se dělí o náklady soudního řízení a to v tom poměru jakým získali majetek.

ni*
hodnocení

Mnohokrát děkuji

ni*
hodnocení

Prosím mám ještě jeden dotaz.

Do jaké doby po rozvodu by mě musel manžel vyplatit?

jirbar*

Záleží na výši výplaty i na soudu. Část může být do třech dnů, nebo do měsíce po právní moci rozsudku, část může být až za rok. Delší lhůty snad soudy nedávají.

ni*
hodnocení

děkuji Vám

A prosím Vás kdo z manželů platí odhad (na tento dům). Pokud musí odhad být?

jirbar*

Pokud to bude vypořádávat soud tak ten platí soudního znalce. Na obouch účastnících bude chtít zálohu a v závěru ji vyúčtuje oběma účastníkům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]