Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mandle, je jejich pojídání bezpečné?

Od: mandlovnik odpovědí: 34 změna:

Chtěl bych se prosím zeptat na následující. Poslední měsíce sním poměrně hodně mandlí, celkem pravidelně asi 100g denně (i více). Napadlo mě, zda nemůže při tomto množství dojít k nějakému přiotrávní kyanovodíkem, který se konzumací uvolní. Cítím se pár dnů/týdnů dost unavený a tak mě napadla tato souvislost. Takže otázka je, zda je bezpečné pravidelné pojídání tohoto množství mandlí. Děkuji za názor.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

4x

Dobrý den

Kyanovodíková skupina "CN"je chemicky vázána, tudíž otrava nehrozí, i když se o tomto šíří různé fámy, protože zkrátka lidé ví že to tam je. Opak ale nastává u rakovinových buněk, ty mají schopnost tuto kyanovodíkovou skupinu "vyvázat"(enzym) čímž se "otráví"zlikvidují. Některá etnika například, která jádra z pecek požívají netrpí tolik rakovinou, jsou na rozdíl od nás zvyklí pecky např. z meruňek nevyhazovat ale louskat a jádra jíst.

doplněno 19.08.20 22:31:

theses.cz/...

Tohle možná vnese trochu světla, stačí si přečíst text. Amygdalin (2,2) a následně kapitolu mechanismus působení 2.2.3 (a dále + schema) kde se uvádí to, co jsem uvedl v prvním příspěvku tedy to, proč dojde k poškození smrti rakovinné buňky, zdravé však nikoli. Následně se tam ale také dočtete i o možnosti otrav úmrtí apod., Rizika (2.2.4) což se zdá být trochu v rozporu s předchozím , nicméně nejsem odborníkem na tuto problematiku nechci soudit.

mandlovnik
hodnocení

Zajímavé, můžete prosím uvést nějaký zdroj těchto informací (myslím o zdravotní nezávadnosti, né o účincích na rakovinu). Děkuji..

janm*

Zdravím

Zdrojem je můj bývalý vyučující chemie na sš, což už je řádná řádka let, to tedy k tomu proč se "neotrávíme". Jinak na internetu je to celkem "zmatené", na jedné straně najdete to co jsem psal, čili že otrávit se nemůžete , protože kyanidová skupina je chemicky vázána a tudíž se ve zdravém těle neuvolní, (vyjma tedy v rakovinných buňkách které se tak zničí) na druhou stranu najdete poplašné zprávy pozor když sníte více jak dvě jadérka meruňek denně můžete se otrávit. (přitom jsou lidé kteří jich snědli třeba pytlík že a nestalo se nic a já se také nikdy neotrávil) Čili odkazuji k samostudiu a kritickému posouzení, do vyhledávače zadejte, semena meruňky, rakovina apod.)

Tak mě tak trochu zaráží, proč tolik lidí umírá na rakovinu, když je likvidace rakovinových buněk tak jednoduchá *zmateny*. Stačilo by denně sníst pytlík mandlí. To na to ještě nikdo nepřišel *sok*?

sebod*

A kdopak by měl zájem uvádět jednoduchá řešení do praxe? Přeci je potřeba, aby lidé platili za léky, za vyšetření... A ne aby louskali mandle.

janm*

Jen takovou zajímavost (kdysi jsem četl na netu, přesný zdroj již nedohledám). Rakoviny (onkologických onemocnění) v současnosti valem přibývá, hledají se různé příčiny proč tomu vlastně tak je u nemoci, jež byla dříve spíše vyjímečná nebo ojedinělá. (dnes je naopak velice častá) Jednou z promýšlených možností je i citelný pokles "hořkých plodin", tj. ať jde o okurky vzpomínané mandle nebo jakékoliv nahořklé nebo hořké ovoce a zeleninu, vše bylo časem šlechtěno tak aby převládala pokud možno "sladká chuť" , tudíž do sebe lidé nedostávají látky, které se do těla přirozeně se stravou dostávaly dříve. A k té udávané jedovatosti, nevím nevím, protože vždy se pod proklamovanými "otravami" objeví v diskuzích řada lidí, která takové věci pozřela i ve větším než malém množství a "nic". Například jsem se na netu dočetl o "tragických následcích" konzumu hořkých cuket nebo i okurek. Mohu uvést příklad přímo "osobní", kdysi jsme měli řadu hořkých okurek, udělal se z toho salát, ale nikomu nechutnal, tak jsem se toho ujal a zbouchal na posezení celou mísu a nebylo mi nic...Kdysi zase "sousedka" vykládala, jak se kdosi najedl semen meruněk a skončil v nemocnici, ty mimo jiné také příležitostně jím. Tak jsem se jí zeptal zda byla u toho jak se dotyčná otrávila a vezli jí do toho špitálu atd. atd. No a zjistil jsem že to vlastně jen "slyšela" "někde někomu se to stalo" čili vlastně vyprávěla historku : "Jedna paní povídala". Mám takové podezření, že je tomu podobně i s některými články na internetu, stále se nedá totiž vysvětlit hledají se různá krkolomná řešení jak to, že tak " jedovaté plody" (jak se většinou uvádí) nepozabíjely všechny kdo je konzumovali, neboť je-li nějaká houba rostlina opravdu nebezpečně jedovatá v žádném případě se nedoporučuje konzum, natož to koupit v obchodě.

veronica

Hledejte pod názvem "vitamin B 17". Nejlepší zdroj je z meruňkových jader, ale musí to být odrůda (strom) s hořkými peckami.

liska5

Na to je někde vzorec, kolik hořkých jader meruněk na člověka o určité hmotnosti. Já si tenkrát vypočítala 7-10 jader. Tak je léta beru ovšem často vynechám. Nehrotím to. Taky píšou čerstvých a ty z obchodu jsou suché a kdovíjak staré. Ještě mám zkušenost, že někteří dodavatelé šidí a ředí hořká jádra meruněk malými nehořkými.mandlemi.

veronica

Phillip Day (autor mnoha knih, zaobírající se právě touto tématikou) doporučuje nemocným rakovinou
jíst denně 30-50 jader. (cca 0,7 jadérka x váha v kg) ne však najednou - ale rozděleně během celého
dne. V případě nemoci začínáme s 10 jadérky denně a během 2-3 týdnů zvyšujeme na konečné
množství. Najednou lze sníst pouze 5-7 jader. Hořká meruňkové jadérka jsou malá, 100g odpovídá cca
200-250ks jader, tedy denní dávka je při rakovině cca 20 g. Lidé, kteří jsou zdraví a chtějí meruňková jadérka jíst
jako prevenci, by měli denně sníst 5-10ks jader. Jádra by se měli jíst ve vzpomínané kombinaci se
sušenými meruňkami, papayou nebo ananasem - protože enyzmy obsáhnuté v tomto ovoci, mají
dodatečný vhodný účinek a navíc zpříjemní konzumaci hořkých jader.

hodnocení

1x

Sladké mandle Vám určitě neublíží a ty zřejmě jíte, protože ty hořké byste vyplivnul. A to jsou ty, které by byly určitě ve větším množství nebezpečné. Já je teda používám, protože mají velmi silné mandlové aroma, které se rozvine tepelnou úpravou. Takže přidávám ke sladkým mandlím tak 5 kousků, když peču nějaké mandlové pečivo. Ale ty se běžně neprodávají. Tady si něco přečtěte a budete v tom mít větší jasno. Já je nekupuji, mám doma divoký mandlový stromek a ten rodí, tak si mandle schovávám, ale nejím je jinak, než jak jsem uvedla. Já zase "ujíždím"na kešu oříškách a také je jím každý den a asi v tom množství jako Vy ty mandle. A také po nich netloustnu.

mandlovnik
Ten odkaz mě tedy moc na klidu nepridal ... :)
Nojo kešu... To je na rozdíl od mandlí opravdu jedovaté. Nezralé a bez tepelné úpravy. Má ročně na svědomí hodně otrav.

Tak se omlouvám, ale máte tam jasně napsáno, které mandle jsou nebezpečné. A ty co jíte, to přece nejsou, tak proč se bojíte_

Jinak pro "totak", já se teda láduji kešu ořechy už asi 3 roky a to dost pravidelně. Neustále mám doma v zásobě minimálně kilové balení a když načínám, tak zároveň objednávám další 3 kila. Já kupuji ty syrové, nepražené, protože si je pražím doma. Ale nikdy by mne nenapadlo, že by byly jedovaté. Kde jsi to našel? Já jsem se dívala a naopak jsem našla tohle, tak nevím. Nebo to bylo myšleno v legraci? *co*Já mám teda ráda všechny ořechy a semínka a jím jich opravdu hodně. I ty para ořechy mám doma, ale ty mi kupodivu nikdy moc nechutnaly. Tak tady mám skoro celý pytel ještě od vánoc. A teď, jak jsem hledala škodlivost těch kešu, tak jsem četla, že právě ty para ořechy jsou nebezpečné.

Wikipedia - Tyto nažky se nacházejí v nepravém plodu, kterému se říká „kešu jablko“. Osemení obsahuje velké množství kardolu, což je smolnatý olej, který při manipulaci dráždí pokožku a před konzumací se z jedlých částí (ořechů) odstraňuje zahříváním (pražením).
Já vím že když se to upraží, tak už tam ten jed není. Takže můžeš být více méně v klidu. Ale ty otravy z kešu jsou častejsi než otravy z mandlí o kterých se tu diskutuje, tak jsem si tu poznámku nemohl odpustit.
Co se týče para ořechů, tam nejde o otravy z plodů které samy o sobě jedovaté myslím nejsou ale o to, že se složitě suší kvůli velikosti plodů a v tom klima jižní Ameriky kde se produkují není nikdy daleko k tomu aby to chytlo plíseň. No a plísně produkují aflatoxiny což je pro lidské tělo v podstatě kumulativní jed. Nosíme ho v sobě, nedokážeme ho vyloučit a postupně nám poškozuje orgány.

Já jsem četla, že jeden para ořech, může obsahovat až 90 mikrogramů selenu, což je téměř dvakrát tolik, než je doporučovaná denní dávka! A dále píší, že jíst se mají střídmě, ale ne se jimi "ládovat" každý den. To už by prý mohlo způsobit docela těžké zdravotní problémy. Zajímavé je, že kešu mi chutnají a držím se, abych jich nesnědla moc. Ale ten para ořech je tak tučný, že mi opravdu stačí jeden a na další už chuť nemám. Ale co opravdu miluji, to jsou pražená slunečnicová a dýňová semena. Všechno si to kupuji po kilech a nepražené, nesolené. Prostě naturální. Jednak ušetřím, protože ty ořechy a semena nejsou zrovna levná záležitost a čím větší balení, tím levnější a neplatím poštovné. A pak, ráda si je opražím sama, jsou lepší než ty pražené co prodávají. Já to dělám na grilu v mikrovlnce na tom crisp talíři. Problém s těmi všelijakými informacemi na internetu je ten, že prodejci, kteří chtějí prodat co nejvíc, své zboží vychvalují do nebes a nikdy nenapíší, že by měl být člověk v konzumaci některých produktů střídmý, ale naopak udávají pouze ta pozitiva a čím více tím lépe. No a pak jsou zase jiné stránky, kde upozorňují na to, že není všechno tak růžové, jak se to tváří. A člověk by si to měl přečíst a sám usoudit, kolik čeho bude jíst. Ono moc toho dobrého, také škodí.

Taky pražím mandle v mikrovlnce. Jde to i v obyčejné bez Crisp funkce. Akorát se musí víc hlidat. Mám na to "patent" a v rámci různých rodinných oslav to vozím jako pozornost. Ať přivezu kolik chci, vždycky se ozvou hlasy že mandlí letos bylo nějak málo :)
Napiš mi do soukromé pošty, kde to nakupuješ ve velkém.

Ahoj "totak", máš to v poště!

edda
hodnocení

1x

Spíše je to asi hodně na každý den 10 dkg mandlí. Stačilo by jenom malá hrstka. A také ty mandle jsou dosti tvrdé na rozkousnutí, můžete si tím postupně ničit zuby. Můžete je mít křehké a mohou se začít lámat.

On to asi nekouše se skořápkou, aby si mohl poškodit zuby :)
edda

Nebylo myšleno se skořápkou. Ale že mandle jsou dosti tvrdé. :)

tebi
hodnocení

0x

Myslím, že je dost velké množství, proč toho tolik jíte? Jednostranná strava je minus.kyanovodik se vyskytuje všeobecně v peckach ,ale v mandlích?pokud máte pochybnosti , tak to změňte. Já bych takové množství mohla jíst 3dny a pak by mi to už lezli krkem...

mandlovnik
hodnocení

Chutná mi to a dosud se mi to nepřejedlo. Kalorie neřeším, protože jsem hubený a fyzicky hodně aktivní.

tebi
hodnocení

0x

Co to prostridat s dalšími oříšky,mandle jsou ok,ale taky to chce změnu...už kvůli deficitu jiných prospěšných látek...

figurek*
hodnocení

0x

ale klid. Nenechte se strašit kyanidem. Já bych měl obavy spíš z toho lehce zažluklého tuku, kterého jsou mandle plné.

sebod*
hodnocení

0x

Něco Vám chybí ve Vaší stravě a proto saháte po mandlích. Je to stejné, jako třeba u některých malých dětí, co lížou omítku kvůli vápníku. Já jsem zase v těhotenství jedla mák na kila...

hodnocení

0x

Já mám obrovský problém s ledvinami a mandle vůbec nesmím. Myslím si, že váše chutě vám více ublíží, než prospějí.

liska5
hodnocení

0x

Posledních dvacet let jím hrstičku mandlí denně. Užívám zároveń 7ks hořkých jader meruněk, právě kvůli amygdalinu. Ty ne tak pravidelně, ale za měsíc asi 15x. A nic. Naopak. Nemám zdravotní potíže, nekazí se mi zuby.

liska5

Mandle i hořká jádra meruněk jím tak jak koupím, s hnědou slupkou.

senior
hodnocení

0x

Ty mandle jsou oloupané? Nebo je pojídáte i s tou hnědou slupkou?

Se slupkou je Vaše zkonzumované množství nebezpečné.

Se slupkou je určitě nejí, to by "nedal". ;) Podle mne si kupuje loupané, pražené a solené mandle. To většinou lidé kupují k aperitivu. ledaže by byl jako já a kupoval vyloupaná jádra nesolená, nepražená a pražil si je sám.

Proč by to nedal? Prodávají se i pražené solené ve slupce a rozdíl v chuti zas tak není tak markantní.
Já si taky pražím mandle sám a občas si pro změnu dělám neloupané. Bohužel ty časy kdy bylo v makru kilo za 159.90- už se nevrátí. Dneska je člověk rád když koupí za 300.-

Aha, tak to proti gustu, žádný dišputát. Mně a slupka nechutná, mandle mají nahořklou příchuť.

mandlovnik

ty mandle bastim samozrejme neloupane, nesolene a neprazene. Se slupkou zadny problem nemam a nijak horke mi s ni neprijdou.

No tak když Vám to tak chutná, tak není co řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pecky z meruněk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]