Nejste přihlášen/a.
Ano, cememt na vlhkých rukou působí žíravě. Není to ovšem nic závratného a pokud ruce nevystavujete působení často a dlouho, nic velkého nehrozí. Po práci s cementem je vhodné ruce umýt a namazat nějakým regeneračním krémem.
Nic agresívního to není a musíte být v kontaktu delší dobu. Omytí stačí. Poleptání poznáte podle nepříjemného pocitu na prstech. Kůže je jakoby kluzká, mastná a nedá se to odstranit. Po poměrně krátkém čase ten pocit mizí. Hlavně si takovou rukou nesahejte do očí, ne, že byste oslepl, ale asi by to bylo dost nepříjemné.
satam - mám jinou zkušenost. Když jsem kdysi kachlíkoval koupelnu (kachlíky jsem lepil cementem, nic jiného nebylo) a po několika hodinách kontaktu z cementovou maltou jsem měl vždy prsty dost nepříjemně naleptané. Mazal jsem to "indulonou".
Ne. Cement není žíravý, ani suchý, ani mokrý.
Žíravina vznikne při kontaktu nehašeného vápna s vodou.
Tady pozor, hydroxid vápenatý je žíravina hodně ostrá.
no tak pravda, cement nemůže být chemicky pasivní, protože to by nezatvrdl nikdy, ale o nějaké žíravosti bych nemluvil. Taky jsem pokládal kachlíky a špricoval stěny, taky jsem byl poprskaný shora dolů i zdola nahoru, ale nepamatuji, že bych měl nějaké kožní trable.
Mezi cementem a cementovou maltou je trochu rozdíl, ne? Magdone? Do cementové malty máš přimíchané právě hašené vápno a to není nic jiného, než zmiňovaný hydroxid vápenatý. Ostrá žíravina.
Celodenní práce s cementovou maltou při lepení kachlíků (cement / jemný písek v poměru 2/1) mě přesvědčila o něčem jiném.
Rozhodně nesrovnávám cement s nehašeným vápnem, to je bez debat.
Magdone to nebyl cement ale voda písek a odklad-resp ostré hrany přířezů pže jste jistě nedělal stylem prvorepublikových obkladačů (nebrousil každou aby seděli jako ...)
Mohu se zeptat a pokud by vlhké ruce byly v kontaktu s menším množstvím hašeného vápna, jak závážná by byla situace?
Momentálně dodělávám tu venkovní mozaiku. Používám k tomu flexi cementové lepidlo. Pracuji tak 8 hodin denně a mám samozřejmě gumové rukavice. Ale když je velké vedro a v rukavicích se mi strašně potí ruce a je to nepříjemné, tak si je občas sudnám, ale pak mám prsty opravdu tou maltou poškozené. Udělají se na kůži takové varhánky a docela to zvláštně i bolí. Ne moc, ale mám pocit, že mi to "rozežralo" kůži. Ale když si ruce pořádně namažu Indulonou, nebo teď jsem objevila značku "Today" koncentrovaný krém na ruce a s tím jsem velmi spokojená. Je lepší než Indulona, nemusí se ho dávat tolik a krásně ruce zregeneruje. Ale rozhodně je lepší používat rukavice, ten cement kůži poleptá. Ale druhý den, když si je pořádně večer namažu tím krémem, tak je to v pohodě.
Ještě jedenou vement nic nenaleptá-to co popisujete je způsobeno vlhkostí =vodou ať již v podobě poty v gumových rukavicích tak vodou z cementu-lepidla ...Pokud jsoum mic a dlouho mokré pak ještě působí písek v lepidlu či maltě a hlavně povrch-spodní starna obkladaček a případné ostré hrany na řezu obkladu.
Ono je taky rozdíl pracovat s tím den a třeba rok ,dva-pak dle vás by žádný obkladač neměl prsty.
Tady nikdo nechodí plavat? Kůže na rukách změkne ( a dělají se varhánky) při delším působení vody. V maltě je krom cementu taky písek který pak změklou kůži lehce poškodí
Tak vždyť já se nehádám. Pouze popisuji svou zkušenost. Nevím jestli to způsobuje cement, voda, nebo písek, nebo všechny tři faktory dohromady. Já jenom vím, že když pracuji bez rukavic, tak mám prsty daleko víc bolavé, než jenom rozmočenou kůži vodou, která se tvoří v rukavicích vedrem. To je mám jenom trochu rozmočené, ale ne bolavé a slizké, jako když pracuji bez nich. Ale také to může být to lepidlo, co v tom cementovém lepidle je. A je fakt, že se o hrany střepů mohu i pořezat, protože nepracuji s celými dlaždicemi, ale s rozbitými a nařezanými dlaždicemi. Tak se omlouvám, jestli jsem někoho pobouřila.
Suzi (to platí i pro ostatní "amatéry co si občasně zvelebují bydlemí) já vím že se nehádádte ale srovnávat nárazovou zkušenost z jednodenni záležitosti a dlouhodobou prací jak obkladače tak i zedníka (obklady již nedělám nikomu,max sobě) není zrvna to pravé ořechové.A to se obklady v minulosti museli min 6 hodin máčet ve vodě než se na směs štuku s cementem nalepili na stěnu. A ta směs se nenatahovala hřebenem ale každá obkladačka lžici zvlášť.
No já už tu mozaiku na baráku dělám každé léto po několik let . Ale letos už končím, už to letos konečně dodělám. Ono to skládání střípků do obrazců trvá hodně dlouho a musí to člověka bavit. Teď do mne navíc pere slunce, protože už jsem v takové výšce, kde mne slunečník neochrání. Ale už mi zbývá tak 2 metry čtvereční a mám doděláno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.