Nejste přihlášen/a.
Podle mě se nošení roušek na rizikových místech (dopravní prostředky, obchody, úřady, veřejné uzavřené prostory...) vůbec nemělo rušit. Je to sice nepříjemné, ale dá se to vydržet a ekonomiku to nijak neohrožuje. Samozřejmě to zdaleka nechrání na 100 %, ale je to to nejmenší, co se pro omezení šíření viru dá dělat.
...a teď do mě!
Jo, do vás. Není to jen nepříjemné, je to velmi obtěžující, skoro neúčinné a nic neřešící. Neomezuje to jen dýchání, ale celkově život, protože než jít například do divadla a sedět tam tři hodiny v špatně větraném hledišti s rouškou na puse je skoro k nevydržení, tak se holt nikam nejde...divadla, kina, restaurace, zdravotnická zařízení, obchody...to vše půjde pomalu a jistě do kopru...jo, kdyby to tak někomu sakra došlo. Váš názor, že to neohrožuje ekonomiku je zcestný.
Etano, je to až tak "neúčinné", že to zabránilo mj. každoroční jarní epidemii chřipky (což je všeobecný názor odborníků) - pokud už někdo nevěří, že to zabránilo většímu šíření koronaviru.
etano, respektuji Váš názor, jen se zeptám, kolikrát do roka jdete do divadla? Je mnoho profesí, kde musí roušky nosit celý den.
Tak jo, dobré ráno a pár odpovědí- Roušky, aby měly nějaký skutečný význam musí být čisté, správně nasazené, neohmatané, nelze je například mít nasazené, pak si ji poodhrnout, flusnout na zem šílený sopl a znova nasadit roušku (vidím takřka denodenně u autobusu). Do divadla chodím pravidelně a např. můj syn v jednom pracuje (nikoliv jako herec, abyste neječeli, že tihle komedianti jsou stejně k ničemu). Od března v podstatě nepracuje, bere část platu a přivydělává si jako barman a pomocník na stavbách, všechno, co připravovali a zkoušeli bylo k ničemu a do divadla jim chodí ani ne desetina těch, co chodili za běžného provozu. Stejný problém ale je nejen v divadlech, nýbrž ve většině kulturních zařízení, sportovních atd. Zato nemocného kovidem zatím nevidět, ondyno poplach, testování kvůli kejchajícímu kolegovi (kovid to nebyl, ale kvůli všemožným opatřením další týden práce v trapu). Svět prostě je ochromen a chápu i já, že je třeba se chránit, nicméně ne tak, jak to dělá naše udatná zkorumpovaná vláda. On kdo vyleze jednou denně do Lidlu a jinak je doma pěkně v důchodu to vidí úplně jinak než ten, který něco buduje, pracuje, žije nejen pro příští rok, ale i pro děti, které musí živit a vychovávat. Psychologickéa dopady toho zmatku, co tu panuje jsou ještě daleko horší. Dlouhé měsíce osamělí staří lidé v ústavech, dtto děti, postižení...to asi vůbec netušíte, že například mentálně postižení žijí nyní jako v kriminále, nesmí dlouhé měsíce ven. A perlička nakonec - hygienik (hygienik, ne ekonom, sociolog atd.) Maďar o víkendu prohlásil, že tato opatření jsou i kvůli běžným onemocněním na podzim, že to ušetří zdravotní a sociální systém. Takže žádný kovid.
Tohle je něco nad čím žasnu. Jak jeden rok bez moře? Ten virus tu není jen na jeden rok, ale bude tu již pořád. Fascinuje mě toto myšlení některých...to už nechcete cestovata normálně žít?
Ano ale je to komické a nepochopitelné.V obchodech ano..A v restauracích,putykách atd...ne.
Vždyt to nemá žádnou logiku.Opilci mohou hejhulat a prskat u piva jak chtějí a třeba v maléme obchudku s oblečením kam za den přijde třeba 10 lidí rouška musí být.
šaškárna.
U nás nosí personál obchodů, restaurací a putyk roušky už nyní. Z malého obchůdku jste po nákupu hned venku a na chodníku si ji zase sundáte.
Ale tady není řeč o personálu ale o hostech.Hosté v putykách roušky mít nemusí a mužou u stolu a baru vykecávat jak chtějí a že se jic tam protočí...a V obchudku mít musí? No co to je za nařízení? jak tudle pitomost dlouho projednávali?
A co jako mám závidět? Ted nechápu vůbec o čem mluvíte? Tady se bavíme o učelnosti roušek a Vy se mě ptáte jestli závidím hostům v restauraci.Opravdu nerozumím.
Počítám, že v obchodě s oblečením nic nekonzumujete, čili zakrytá část obličeje by vám neměla vadit. Ty restaurace a hospody asi budou na podzim trochu riziko, ale s nasazenou rouškou by se tam nikdo stravovat nemohl (a pokud by tyto podniky zůstaly znovu bez hostů, mohli by je zavřít už definitivně).
Ať se ti naši ,,slavní,,politici zeptají lékařů kolik se v rouškách drží různých bakterií,různých ,,koků,,a jiných potvor které pak dýcháme a je to pro nás horší než dýchat čerstvý vzduch. Jednorázové roušky lidé stejně nosí opakovaně tak to stejně nic neřeší. Hromadí se v nich ,,bordel,,a je to živná půda pro mikroby.Kdyby je nenosil nikdo tak co udělají? Zavřou celou republiku do karantény nebo snad do vězení? Za mně roušky NE !
Česko není jediný stát, kde se roušky nosily a opět zavádějí.Tam kde se nepoužívaly témeř vůbec, je už katastrofální výskyt a stav. Takto se toho svět nezbaví nikdy. A může se stát, že virus časem nebude napadat jenom rizikové skupiny. Přece jenom, když si nakažený, který to o sobě ještě ani neví, nasadí na tlamu tu záplatu, tak něčemu pomůže. Stejně jiná ochrana, nic jiného ani lék není.
Ne, rouška je politický nástroj k zastrašování lidí. Doporučuji si ušít jednovrstvou roušku ze saténu, dá se v tom docela dobře dýchat a proti nákaze to nikoho ochránit nemůže.
...rouška je politický nástroj k zastrašování lidí...
myslíte celosvětový nástroj? Jako že se politici spojili? Já myslel že to navrhují odborníci, nikoliv politici.
Nejsem nadšená, nosím brýle a mlží se mi a otravuje mne to neskutečně. Ale raději roušku, než karanténu a všelijaká vyšetření a chození na ně. Já ji nosit budu a budu se opět snažit, abych se té nákaze vyhnula. Ale já patřím do skupiny lidí, kteří se mohou lehce izolovat. Nejsem už pracující člověk a mohu klidně sedět na zadku doma. A tím pádem mne toto opatření zase až tak moc nezasáhne. Takže můj názor nebude asi směrodatný.
Také jsem byla zastáncem roušek, ale postupem času začínám pochybovat a přemýšlím, kolik % pravdy nám vůbec říkají?
Osobně bych vše nechala tak jako teď, když je naprostá většina nakažených lidí bezpříznaková, nebo s lehkými příznaky. Dnes jsem zaslechla v televizi, že je předobjednáno 7 milionů dávek vakcíny proti koronaviru, až mě oblilo. Rozhodně za stávajícího průběhu nemoci nemám v úmyslu se nechat očkovat a jsem zvědavá, s čím vyrukují ohledně očkování, jak nás budou masírovat a přesvědčovat?
Narazila jsem na zajímavý článek ohledně roušek z roku 2009 a vyjádření p.Prymuly novinky.cz/...
Jsou to prolhaní kašpaři!
Připadá mně, že se z roušek dělá zbytečná hysterie. Pisálci dělají aféry úplně zbytečné, řada lidí velmi prožívá. Je-li třeba, tak rozumný člověk se bude chránit a také okolí. Ti bezohlední, přemoudřelí budou křičet, co je to za nesmysl. Jistě nějaký smysl má, Japonci nosí při sobě trvale.
Nechápu proč se pořád řeší. Určitě hygienik i vláda udělá nějaké rozhodnutí trochu "divné", pak upraví, event.zruší. Ale jsme lidi, tak chápejme i situaci rozhodování. A v tomto případě se o tom moc neví, novináři a podivní lékaři nafukují, aby bylo o čem psát. Navíc je známé, že viry mutují. Jako dřív se očkovalo např. chřipka typ X a přišla chřipka O - očkování nepůsobilo Je okurková sezóna, tak Covid frčí.
Zachovejme si zdravý rozum, to je základní.
Domyšlené to rozhodně není. O tom žádná. Ale napadá tady teda někoho, jak by to mělo opravdu být? Ty roušky jsou asi opravdu zbytečné, protože z logického úhlu pohledu jsou k ničemu. Buďto venku mezi lidmi pořád, nebo nic. Také mi přišlo komické, když byly povinné, že jsem třeba jela na kole a každý je měl pod bradou a natáhl si ji přes nos v momentě, kdy míjel toho druhého, i když se s ním vůbec nezastavoval a nemluvil. Ale zase v těch zemích, kde nebyly zavedeny vůbec, tak v současné době mají vysoký nárust nakažených a mrtvých. Chápu, že všichni kritizují vládu, ale jsou to také jenom lidi a vědí asi tolik co my. Rozdíl je jenom v tom, že oni mohou přikazovat a vůbec nevědí, co mají vlastně přikázat. Lidé se bouří, ekonomika jde do háje a nakažených neubývá. Navíc si každý může pustit pusu na špacír na internetu, kde všichni vědí, že jsou všechna dosavadní opatření špatná, ale jediný všeobecný nápad, jak tomu čelit je, vykašlat se na roušky.
Já souhlasím s místním nošením roušek, celorepublikově všude asi ne, ale to také nikdo nenavrhuje.
třeba v nemocnici, v domově důchodců, u lékaře atd. Ve větších uzavřených prostorech, kde je více lidí.
Ano s ím souhlasím to máte pravdu a podporuju to.Ovšem zase tu je rozpor že v hospodách roušky být nemusí tam je riziko také velké.Ale to je zase ta politka nepochopitelná...když budou roušky v hospodách tak tam přijde polovic hostů a polovina lokálů v republice muže zavřít, protože kdo tam bude lemcat pivo z náhubkem na puse že jo..
Stačí obecné nastudování medicinské problematiky a šíření virů a velmi rychle zjistíme, že toto nucené nošení roušek je naprosty nesmysl, jenž z medicínského hlediska má velmi malý smysl. Ovšem velký smysl to má z pohledu politického - u celého koronaviru již nejde o nemocné - nakonec, když se na to zaměříme tak počet obětí není ani zdaleka tak dramatický, kdybychom podobné manévry dělali kvůli zápalu plic tak bychom nesměli ani vyjít z domu.
Roušky hýbou celým světem.
Kdo chce, najde důvod, proč je používat, kde nechce nosit roušky, najde důvod, jak je to zbytečné. Ani jedna strana nepřesvědčí tu druhou.
suzy,
A proto se nikdy asi nedozvíme, kdo byl blíž k té pravdě.
Jasně že se to dozvíme, káždý má svoji pravdu.
Milane, já jsem ochotná tu svou klidně pozměnit, pokud k tomu budu mít ovšem důvod. Já už na to všechno ale stejně koukám s nadhledem. Já se prostě zase budu řídit tím svým selským rozumem. Nikam zbytečně nepolezu a když budu muset nosit "náhubek" budu ho nosit bez reptání. Ale jak už jsem uvedla, já to mám oproti lidem, kteří chodí do zaměstnání jednoduché. A proto si také myslím, že by to vlastně měli mít jednoduché i všichni ti důchodci, kteří nemusí nikam chodit kvůli práci. Ale já jsem zdravý důchodce a asi zapomínám na to, že ne všichni jsou na tom zdravotně jako já. A ti musí chodit asi do nemocnic a k doktorům. Ale pořád mají víc času než zaměstnaní lidé a podle mne by jim mohli ve svých nárocích ustoupit. Já si totiž vzpomínám, jak zde byla ta debata o důchodcích, kteří dělají všelijaká alotria v supermarketech a to se mne dotklo, protože já soudím podle sebe a nic takového nedělám. Nikde se neperu o kelímek jogurtu, nebo čeho a nějaké slevy jsou mi šumafuk. Mají - mají, nemají- nemají. A tak si myslím, že bychom to všichni lépe zvládali, kdybychom se vzájemně podporovali a chápali potřeby toho druhého.
Vždyť ano - rizikové skupiny by byly ochráněné a zbytek (tedy de facto většina) populace by si prošel nákazou. A byl by klid.
Přesně tak, nikdo o žádné roušce nic nepsal. Navíc to, že virus mutuje, to je fakt pro jakýkoliv virus. Ale to, že protilátky vydrží jenom krátkou dobu, to ještě nikdo nedokázal ani nevyvrátil. Takže do té doby je to akorát blábol.
Ne, radost nemám, nosit roušky mi příjde nesmyslné . Buď ví vlády víc než říkají, já jsem o tom přesvědčená, že virus je vytvořený a jen se vymknul z rukou mocných. Vakcína, nenechám se očkovat na chřipku a mám očkování hrazené,neúčastním se žádných výzkumů kdy a ni netušíte co berete za tablety, co do vás píchají. Chyba je otevřené hranice, tím bych já začala. Média jen děsí lidi, opravdu neznámjediného s kovidem a neznám nikoho, kdo někoho zná. Zemře-li starý člověk je to nepříjemné ale přirozené.
Souhlasit nemusíte, je to můj názor, můj a spousty dalších lidí kteří možná ví o píď víc než vy.
Roušky jsou běžně vidět na obličejích lidí v lékárnách. V našem malém městě jsem se v poslední době setkala s žádostí o nasazení roušky ve dvou menších obchodech. Požadavkům obou majitelek obchodů rozumím a roušku z kabelky vyndávám. Jestli ji budu od září vyndávat výrazně častěji, mě osobně obtěžovat nebude. Protože mém případě se bude vždy jednat o pár minut, ne o celou pracovní dobu.
Trochu mi vadí plošnost něketrých opatření. V případě zmíněných obchodnic tuším, že nechrání ani tak sebe jako někoho z blízké rodiny. Proto bych uvítala, kdyby se přestalo tajit, kde žije někdo nakažený. Na jaře prý hrozil rodinám s nakaženými i lynč. Dnes je jasné, že se veřejnost přestala bát, nákazu považuje za rýmičku, lynčován tedy jistě nikdo nebude. S tímto přístupem bych uvítala poměrnou volnost v chování zdravých lidí, ale poměrně přísná krátkodobá a místně cílená opatření v případě prokázané nákazy. Příkladem nerozumného plošného opatřední je Moravskoslezský kraj. Stejná pravidla pro zdravou západní část jako pro část východní.
Jsem pro roušky.
Ať už v době korony nebo bez ní - v době od podzimu do jara by se u lékaře a v dopravních prostředcích měly roušky nosit vždy.
Všude se soplí a kašle, jsou chřipkové epidemie a domů si to pak akorát taháme. Né, že bych měla osobně strach z nějakého nachlazení, ale není moc "pohodlné" pořád smrkat, kašlat...i vzhledem k práci, docházce do školy apod.
průměrně vzdělaný člověk ví, jak má vypadat rouška, nebo jiné zakrytí dýchacích cest. Máte plné právo vzdorovat a klidně si i dupnout.
Nepochopení funkce roušky:
Rouška má chránit tebe přede mnou a mne před tebou.
Doíslova:Já prskám kapénky,nositele viru a ty se v roušce zachytí.Ne viry,ale kapémky.Stejně obráceně,to co bys na mmne prskal ty,zachytí tvoje rouška.Ovšem jednorázovou doma vyhodím.
Praktik ale ví,stačí roušku několik minut vystavit teplotě 90 stC a virus je zničen.
I přes tvrzení,že mikrovlnka není vhodná,jsem vypranou roušku(plátěnou)vypral jsem ji pod vodovodem normálním mýdlem,v ruce vyždímal a vložil na talíř MW a nechal ůsobit 5 sec.Rouška se silně zahřála a když jsem ji nechal na sluníčku vyschnout,zase jsem ji bezpečně použil.
Sám já dědek - pradědek jsem si vyrobil roušku ze dvou čtverců bavlněné tkaniny.Sešil po třech stranách,z boku připevnil gumičku a do prostoru mezi látkami ještě vložil filtrační papír.Ideální je papírová též kuchyňská utěrka,.
Vznikne čtyřvrstvá rouška,ta bezpečně ochrání jako respirátor.
Takže jednoduše řečeno,ochránit proto COVID19 se může s troškou snahy každý.
JABRAKA
Claymane - to "Rizikové skupiny bych co nejpecliveji okarantenoval .." znamená zavřít školy - podstatná část učitelů je v důchodovém věku (zbytek vbrzku těhotné loni studentky). Většina praktických i dětských lékařů jsou důchodci, ve špitálech zrušíte odborné vedení (také důchodci), soudci nestíhají už teď.
Mimochodem, jak si představujete karanténu důchodců? Budou sedět doma a Vy jim budete zajišťovat zásobování?
Díky rouškám se mi vrátil asi 3/4 roku léčený silný kašel, takže děkuji, že se vláda tak stará o moje zdraví. Nicméně roušky toleruji v hromadné dopravě a třeba u lékaře, případně vyjímečné situace, kde si to okolnosti žádají, aby se populace cítila alespoň bezpečně.
Aby měly nařízené roušky nějaký smysl, museli byste si je čerstvě vyvařené a vyžehlené nasadit dokonale čistýma rukama před odchodem z domova a sundat je až po návratu domů, celou dobu na ně ani nesáhnout a rovnou je poslat do desinfekčního a pracího procesu. Jinak je to jen a výhradně vládní šaškárna. Tak se pochlubte, kdopak to tak dělá? A pravdu, pls.
I vyžehlená rouška má účinnost jen nějakou dobu takže sebou vozit napařovačku a po půlhodině nošení povinně přežehlit . Na motorce jezdím s otevřenou přilbou a šátkem.Jenže když projedu rojem much šátek je narozdíl od virů 100% zachytí
Ruškami chráníte hlavně okolí bez ohledu na to, zda jsou vyvařené. Kdo tedy odmítá nosit roušku, nelze jej považovat za ohleduplného. Vyvařením a vyžehlením roušky zvyšujete svou bezpečnost před bakteriální (nikoli virovou) nákazou.
Vzhledem k tomu, že pracuji ve veřejné dopravě, tak mi to jedno není. Nicméně se v zákoně hovoří o výjimce v zaměstnání, takže teoreticky bych ji nosit neměl. Druhá věc je, že my nejsme oprávněni po cestujících toto vyžadovat. Nařídil to stát a ten to má kontrolovat, takže ani mě nemůže zaměstnavatel přinutit roušku nosit. Možná se v něčem pletu, ale zatím to vidím takto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.