Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otcovska dovolena

Od: dotazovic odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Narodilo se nám miminko. A v zaměstnání mám celkem dost dovolené a přemýšlím jestli využít otcovskou dovolenou. Má smysl být doma za 70 % když mám dovolenou za 100 % a navíc stejně bych ji někdy musel vybrat? Mě to moc smysl nedává...

doplněno 17.08.20 20:35:

Ještě se zeptám jak tuto "dovolenou" vykazuje zaměstnavatel? Mzdu samozřejmě nedostanu. A jak je to se zdravotkem a sociálním? To platí stát? Tj. pro zaměstnavatele jsou náklady "0"? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Otcovskou vykáže zaměstnavatel jako omluvené neplacené volno. Celou dávku platí OSSZ. O pojistné na ZP a SZ se starat nemusíte, je to stejné jako když byste si vzal normální 9denní ošetřovné. Není to tak, že by pojistné platil stát, ale nic nebudete doplácet.

tebi
hodnocení

0x

Já bych rozhodně šla do otcovské, dovolenou můžete vybrat pak,s dětmi se hodně dovolené bude rozhodně hodit!

dotazovic
hodnocení

No jelikoz s malym tezko nekam pojedeme v nejblizsim pul roce, tak tezko dovolenou vyuziji.

Myslíte, že maminka nebude potřebovat pomoc? Dovolená není jen "někam jet".

dotazovic
hodnocení

Tak samozrejme ze chce a bude chtit pomoci, ale na to bych asi vyuzil dovolenou za 100 % než tu otcovskou za 70 %

Copak nechápete, že můžete mít obojí? Otcovská poporodní péče, jak se správně dávka jmenuje, není žádná dovolená. Je to čas na vzájemné sžívání se s novým přírůstkem do rodiny. No a pak si můžet vzít i tu dovolenou za 100 %.

Nakonec otcovskou Vám nikdo nenutí, nemusíte ji čerpat.

dotazovic
hodnocení

Odbocim trochu od podstaty veci. Ale kde je psane, ze otec nutne musi byt doma a "zzivat" se s miminkem? Co kdyz manzelka chce byt spise sama a pomoc manzela vyuzije v okamzicich az kdyz prijde z prace. Dneska je opravdu divna doba v tom, ze se z chlapu pomalu delaji polovicni zensky. A co si budene povidat, v dnesni době je pro nekoho i tech 30 % skutecne dost penez.

Máte zvláštní názor. NIKDE to není psáno, nechte manželku klidně doma samotnou, možná bude ráda. Opakuji, otcovskou Vám nikdo nenutí, čerpat tuto dávku je právo, nikoli povinnost.

tebi
hodnocení

0x

Fakt vám jde o 30%tak moc, že raději obětujete dovolenou? Co když onemocníte a vezmete si dovolenou a nemáte nic...Pokud je to první dítě je dobré myslet na dítě ne na pár Kč. A že bude dítě nemocné se klidně stane, jen obyčejná rýma nuda zabrat a nemusíte se ani vyspat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]