Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
minulý měsíc jsem úspěšně dokončila vysokou školu a od 1.srpna nastoupila do zaměstnání, kde jsem před tím byla brigádně na studentské pozici. Od mého nástupu mi nikdo nezadává práci, měla bych primárně za naše oddělení odborně pomáhat jinému oddělení, nicméně za dva týdny po mě něco chtěli jednou. Ostaní kolegové svoji práci mají, někteří v práci sedí do večera, že nestíhají. Nějakou drobnou práci si příležitostně jsem schopna najít, ale jedná se o drobnosti, které nám v interním systému zadá jiné oddělení a jejich řešení mi moc času nezabere. Na studentské pozici jsem měla domluvu, že si můžu dělat věci do školy, když budu mít prostor.
Kámen úrazu je, že ředitelka oddělení odešla na mateřskou dovolenou a oficiálně nového ředitele nemáme a mít nebudeme, ředitelka se plánuje po půl roce vrátit na částečný úvazek. Většina agendy ředitelky spadla (doslova spadla, nebyla předána) na seniorní kolegini, která je ráda, že stíhá svoji práci. Pak je až ředitel úseku, se kterým máme jednou za dva týdny porady o našich činnostech. Právě na poradách nechci naznačovat, že nic nedělám, byť za to nemůžu. Minulou poradu jsem zahrála do outu, protože jsem neměla všechny přístupy do systémů a nějaké drobnosti na dělání jsem zrovna našla.
Nevím, jak z toho ven, jsem schopná se nějak v práci zabavit učením odborné angličtiny, sledováním novinek v oboru..., ale bojím se, aby si někdo neuvědomil, že jsem nepotřebná a ve zkušebce nezrušil pracovní poměr, kdybych za někým přišla, že nemám co dělat. Snažím se nenápadně naznačit té seniorní kolegini, že by mi mohla dát část své agendy, třeba když si stěžuje, že nestíhá, nabídnu jí pomoc, že zrovna nemám nic urgentního..., buď mi řekne, že jí s tím nemůžu pomoct, že než bych se do problematiky dostala, ona si to vyřeší sama nebo mi dá nějakou drobnost, kterou mám za chvíli hotovou.
Novou práci si hledat nechci, dostala jsem na absolventa nadstandartní plat a hlavně po Vánocích se chceme začít snažit o dítě, což by s novou prací mohl být problém (další zkušebka, mohla bych dostat první rok poměr na dobu určitou..).
Chtěla jsem vám poradit, jak se vedrat do podniku a začít budovat kariéru, na což je nyní ideální čas, ale když vás za čtrnáct dní nenapadlo požádat o náplň práce, nastudovat excelentně systémy a navíc to chcete za půl roku víceméně zabalit, tak se ani nebudu ptát na obor, nemá to význam. Zcela jistě jste se na těch brigádách měla místo "dělání věcí do školy" aktivně zapojit do činnosti firmy a nyní byste nebyla bezradná.
Na náplň práce jsem se samozřejmě ptala - podpora druhého oddělení v rámci mé odbornosti a dílčí úkoly, co mi zadá seniorní kolegině. Několikrát jsem se ptala druhého oddělení, jestli něco nepotřebují - když budou něco potřebovat, ozvou se sami.
Na studentské pozici jsem byla odkázaná pouze na úkoly od zaměstnanců mého oddělení, když pro mě práci neměli, nemohla jsem jít jinam, jestli něco nepotřebují, ti na to mají "své" studenty, pokud je potřebují.
O plánované mateřské věděli ještě před státnicemi a i přes to mi smlouvu nabídli.
Zajímavý podnik, tam musí být radost pracovat, levá ruka neví, co dělá pravá a flákají se nejspíš obě. Tak si zatím promrskejte gramatiku, s vysokou školou a hrubka jedna za druhou. Bude se vám to hodit pro dítě do školy.
Proto jsem položila tento dotaz, co mám v dané situaci dělat. Nemusíte mě hned odsuzovat, je to moje první práce na full time. Nadřízeným je momentálně vrcholový manažer, který bez dané kolegině netuší, co se na oddělení děje, proto zmiňuji tu kolegini, bez ní žádné rozhodnutí ohledně oddělení neudělá.
Moje situace je řekněme nestandartní, první den jsem přišla do práce, sedla si na svoje místo a začala "pracovat", nikdo mi neřekl, co mám dělat, nikdo se o mě nezajímal, až potom, co jsem se začala pídit právě přes toho manažera, co mám mít vůbec za úkoly, mi řekl, že mám "na starost" jiné oddělení, ať se zkontaktuji s nimi, co po mě potřebují.
Nechci, aby zjistili, že mi nemají co víc dát, protože jsem absolvent a byla jsem "přijatá" jenom proto, že jsem tam byla už na studentské pozici.
Jestli zjistí že Vám nemají co dát za práci nevím. Ale vím jistě že dříve či později zjistí podle toho co píšete že berete peníze takřka "za nic". Tedy je-li Vaše rozhodnutí věc neřešit, poradil jsem: pak to nechte tak. Máte-li ještě nějaký konkrétní dotaz k tématu, ptejte se, pokusím se poradit i dále
čili si myslíte, že mám jít hned za manažerem, než za koleginí, se kterou řeší organizační věci, stejně za ní pak půjde, protože netuší, co všechno na oddělení tek visí? Mám mu rovnou říct, že zadané úkoly nepokryjí pracovní dobu?
Nikoliv. Radím v případě který jste popsala nic neřešit a plnit nadále úkoly vedení tak jak jste je dostala v zadání (ústním, písemném). Pokud bude další porada odpovězte bez problému a s klidem pravdivě na všechny otázky a pokud chcete, klidně se zmiňte o tom že máte časový prostor na další činnost.
A prosím, když už zmiňujete, že jste dostudovala VŠ, osvěžte si i češtinu. Kolegyně se píše s tvrdým y, a jak jsem si všimla, ani gramaticky správně uvedené toto slovo v odpovědi rádce Vás nemotivovalo k tomu, abyste ve své reakci hrubku několikrát nezopakovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.