Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad (výklad) genealogického textu

Od: akb* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, na genealogickém serveru GENI.com jsem našel můj vztah k velmi vzdáleným příbuzným. Žel ani rodilý američan mě však nedokázal tento vztah přeložit, zřejmě proto, že se genealogií a příbuzenskými vztahy podle ní nezabývá. Dovoluji se proto obrátit s prosbou o překlad (výklad) textu na zkušené genealogy.

P. O...ar, is J. P...skýs first cousin once removeds husbands 7th great uncles wifes first cousin 10 times removeds husbands wifes grandfather.

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U nás na vsi se takovému příbuzenskému vstahu říkalo: Naše kráva se napila z vaší kaluže.

hodnocení

0x

Jestli máš zájem o přehled svých předků, tak se ozvi na tento mail: gap@genebaze.cz a přihlaš se do programu.

vilik*
Divná rada.
GAP slouží k základnímu zjištění haploskupiny, rozhodně nelze paušálně doporučit ji jako vhodnou pro zájemce o přehledu předků.
K tomu totiž je nutné mít především vypracovaný rodokmen, a to nejen po otcovské linii, a pro ověření rodokmenu nechat zpracovat autosomální test, pro ověření haplotypu test na Y-DNA. Z nich je obvyklé použít pro testování zahraniční firmy, protože jejich výsledky jsou relativně nejlevnější, nejrychlejší a nejobsáhlejší, s přístupem k velkým databázím.
GAP má několik omezujících podmínek, například vypracování alespoň základního rodokmenu po otcovské linii, neobvyklé a málo rozšířené příjmení, vhodné je uvést i vzdálenější příbuzné se stejným příjmením, a na výsledky se čeká v současnosti přibližně rok.
GAP jako takové spíš tedy slouží jako "otvírák" do tajů genetické genealogie s tím, že se beztak opravdový zájemce nechá testovat jinde a výsledky poté do databáze vloží. Případně slouží k velmi hrubému ověření či vyvrácení možnosti, že dva nositelé příjmení jsou v otcovské linii příbuzní.

GAP vše zařídí, testovací sadu pošlou (absolvoval jsem to také). Je pravda, že celý proces není hned. Ti lidé to dělají jako hobby ve volném čase. Ale funguje to.

vilik*
Jenže pochopte, že výsledky jen zhruba určí haploskupinu, a tedy maximálně vyvrátí nebo zjistí možnou příbuznost po linii ze strany otce, nic jiného!
Neurčí ani ten rodokmen, ten si musíte najít taky sám.
Rozhodně nelze použít k zjištění přehledu předků, jak jste napsal vy. Takže už při potvrzení příbuzných ze strany matky a v dalších mnoha případech je vám opravdu k ničemu.

vilík - Ano, je to jen po mužské linii.

hodnocení

0x

To bude něco jako první bratranec, 10x posunutý.

Geneaologické programy takto označují vzdálenost od zkoumané osoby.

Například u mne v rodokmenu mám uvedeno 2. sestřenice, 1x posunutá. A je to pravnučka sestry mého dědečka.

Omlouvám se, že to nepřeložím přesně, nepodařilo se mi to úplně rozklíčovat, ale příklad pro představu jsem Vám uvedl. Zkuste se obrátit na znalce na geneaologickém fóru: genealogie.taby.cz/...

akb*
hodnocení

Díky všem za reakce.

Rodokmen mám vypracovaný a vložený v několika genealogických serverech.

V GAPu jsem od r. 2015.

U MyHeritage mám provedený test DNAy a odtud mě chodí "shody", mám zde již několik tisíc 3. - 5. "bratranců a sestřenic", takže jsem došel k závěru, že jsme stejně asi všichni nějak příbuzní.

Na fóru v Genealogie-taby jsem vznesl stejný dotaz jako zde.

Samozřejmě mě je jasné, že tento můj uvedený "příbuzenský" vztah je velmi, velmi vzdálený, ale jelikož se v tomto případě jedná o Přemyslovce, tak mě to zaujalo.

vilik*
U My Heritage máte nejspíš autozomální test.
Nejsem si vědom, že by dělali y-test.
Jestliže jste v GaPu, jaká je vaše haploskupina? Podle čeho soudíte, že jste příbuzný s Přemyslovci?
Jestli vás genealogie a genetická genealogie zajímá více, zkuste například vstoupit do nějaké skupiny na Facebooku, asi byste se dozvěděl víc podrobností, než je možné zde v krátkosti uvést.
vilik*
Pokud byste to s testováním myslel vážně, budete potřebovat mnohem podrobnější y-test než z GaP. Nyní mají v FT DNA do konce měsíce letní slevu, spolu se slabým kursem dolaru byste o objednání některého z testů mohl uvažovat. On totiž ani ten nejzákladnější není moc levný.
Ovšem jen kvůli hledání příbuzných z královské rodiny to nedělejte, asi byste byl zklamaný.
akb*
hodnocení

Nehodlám si nasazovat korunu a nikde netvrdím, že jsem s Přemyslovci spřízněn pokrevně. Jak vyplývá z toho textu a z diagramu, který jsem z GENI obdržel, tak to "příbuzenství" je přes asi 35 sestřenic, strýčků, jejich manželů a manželek a pod..

Ale tak jako např. s manželem neteře Vaší tety z matčiny strany nemáte nic geneticky společného, jste přesto příbuzní.

Konstatuji jen, že mě to překvapilo.

akb*
18.08.20 15:03
hodnocení

Překlad (výklad) genealogického textu
vilik*
Z tohoto pohledu jste takto příbuzný s úplně každým.
vilik*
Ještě k vašemu údajnému příbuzenství.
Mezi rokem 1400 a 2000 uběhlo 600 let. Při době trvání jedné generace v průměru 25 let je to 24 generací.
A teď počítejte. V první generaci jste vy. Ve druhé 2 vaši rodiče. V desáté jde až o 512 lidí, ve dvacáté o 524 288 osob. Ve dvacáté čtvrté se jedná o 8 388 608 lidí. V té době údajně měla celá Evropa 50 milionů obyvatel.
Do doby Přemysla Otakara II jde ještě o další 4-5 generací, což je 134, respektive 268 milionů předků.
Tímto prohlašuji, že jsem příbuzný, alespoň přes nějaké ty tety, nejen s Otoušem druhým, se Žižkou, s císařem Kájou, ale také s katem Mydlářem a nebo s loupežníkem Martinem Roháčem. I s vámi.

akb*
hodnocení

Já Vám všechna ta příbuzenství ze srdce přeji a jak jsem psal výše – stejně jsme asi všichni nějak spřízněni – takže možná i já s Vámi.

Díky za Vaše komentáře a přeji pěkné dny

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]