Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyplněná neschopenka

Od: kundrleva odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. dostala jsem od Dr. svoji první neschopenku. Do ruky nějaký papír ale není vyplněný. Jenom den začátku pracovní neschopnosti, kolonka, neschopna práce do a rozhodnuto dne je prázdná. Tento papír musím někomu dat, jakmile zase budu práce schopná? Co je myšleno tím: neschopen práce do a rozhodnuto dne. Mám tam něco napsat? Na kontrolu objednaná nejsem.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dostala jste do ruky díl II - Průkaz práce neschopného pojištěnce. Tento průkaz nosíte s sebou na kontroly k lékaři, než bude neschopenka ukončena. Také se jím prokazujete, pokud u Vás zazvoní kontrolor dodržování léčebného režimu z OSSZ. Samozřejmě že nemůže být vyplněno datum neschopna práce do, lékař není jasnovidec. Nic tam proboha nepište, o ukončení léčby rozhoduje lékař, ne Vy. Až Vám neschopenka skončí, můžete ten II. díl zahodiit. Nikde jej neodevzdáváte. Jestli nejste objednaná na kontrolu, kdy se máte zase k lékaři dostavit? Jsou neschopenky třeba jen několikadenní a taky dlouhodobé, neschopenka může ve výjimečných případech trvat i dva roky, a tehdy Vás nejmíň jednou měsíčně lékař pozve na kontrolu. Určitě musíte k lékaři přijít, když Vám bude neschopenku ukončovat (musí Vás vidět a rozhodnout o ukončení neschopnosti, pak vyplní datum rozhodnuto dne).

Zaměstnavateli zavolejte co nejdřív (běžně lidi volajím když jdou od lékaře, který jim vystavil neschopenku) zaměstnavateli a informujte ho o tom, že máte neschopenku. Je to nejenom slušnost, ale i Vaše povinnost ze zákona. Zaměstnavatel si Vaši neschopenku vyhledá na stránkách ČSSZ elektronickou cestou,

Není od věci si papír, který dostanete do ruky, aspoň přečíst. Pak se případně můžete podívat na internet, co ta slova Průkaz práce nesc/... znamenají.

kimbert*

Asi máte staré info ,v dnešní době kdy je e-neschopenka a hlavně doba covidová mi moje lékařka nemocenskou napsala po telefonické domluvě a i ukončila telefonicky,ten průkaz práce neschopného pojištěnce mi poslala poštou,kolega který je momentálně na neschopence průkaz nedostal ,jeho lékař mu řekl že ho nepotřebuje a asi měl pravdu,protože když mu přišla kontrola ze sociálky tak po něm chtěli jen občanku žádný papír.

Ano, je možné, že je proces s pracovní neschopností takto operativně modifikován. Uź dávno jsem se přestala divit tomu, jak OSSZ jako podklad pro výplatu ošetřovného z důvodu uzavření škol přijímala fotky žádostí a výkazů péče z mobilu zaslané e-mailem bez elektronického podpisu, zatímco před koronou až hystericky vyžadovala od všeho originál a nejlíp datovkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]