Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má právo sedět v MHD

Od: beruska* odpovědí: 43 změna:

Zdravím, dneska jsem byla v autobusu svědkem, kdy si senior otevíral pusu na sedící, viditelně těhotnou, ženu, aby ho pustila sednout. Z toho mi vyvstala otázka, kdo má větší právo sedět. Odjakživa nás učili, že senioři se mají v MHD pouštět přednostně, nicméně osobně bych raději pustila sednout ženu ve vyšším stádiu těhotenství před průměrným seniorem (tedy ne před stoletým dědečkem o holi), mimimálně z důvodu, kdyby spadla, ohrozí tím sebe i svoje dítě.

Kdo má podle vás větší právo si MHD sednout? Nepište, že v MHD je místa dost, zajímá mě situace, koho byste pustili vy, kdyby nad vámi stála těhotná žena a průměrný senior.

doplněno 15.08.20 18:59:

otázka není myšlená z právního hlediska, upravuji slovo "právo" na "přednost" :)

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

qwert
hodnocení

10x
Právo sedět nemá ani jeden. Je slušnost jim místo uvolnit, ale právo na to nikdo nemá.
Pokud bych si měl vybrat mezi těhotnou a seniorem, dám za běžných okolností přednost spíš té těhotné. Ale je mnoho věcí, které by to ovlivňovalo, určitě to nebude platit vždy.

tebi
hodnocení

6x

Těhotná, senior to má za pár. Nadruhou stranu pokud by to byl děda 100lety no tak budiž. Pokud by si ovšem na mne otvíral hubu měl by smůlu.klidne by se mohl vztekat jak by chtěl.

rokio*

Přesně tak. Těhotná žena by měla mít přednost, pokud je ve vyšším stádiu těhotenství.

jabraka*
hodnocení

6x

Myslím,že z hlediska práva,není tady nutno řešit,kdo s těch dvou by si měl sednout.Jen je potřeba do problému vtáhnout všechny sedící cestující.Sedí těhotná žena,nebude samozřejmě pouštět kulhajícího seniora,toho pustí sednout mladík na sedadle vedle.

JABRAKA

beruska*
hodnocení

Jenomže ten mladík to může ignorovat (což taky často dělají). Samozřejmě od seniora je neslušné, že se dožadoval po těhotné ne po jiném cestujícím.

priklad11*

Oni to neignorují. Oni jsou jen hluší. Buď sluchátka, nebo se tváří jako zdravotně postižený.

bulik*
hodnocení

5x

Mně když nabídne někdo mladý sedadlo, tak poděkuji a řeknu dívce(chlapci), ať řekne doma mamince, že má dobře vychovanou dceru(syna).

hodnocení

4x

Muž, i když již senior by měl gentlemanem. Možné je, že si nevšiml jejího těhotenství. Rozhodně není vhodné se domáhat místa k sezení. Když jezdím MHD se svou 86 let "mladou" příbuznou a není místo k sezení, poprosím někoho mladšího, zda by ji mohl pustit sednout. Ale opravdu slušně poprosit. Na dobré slovo prozatím každý slyšel a ještě se omlouval, že si nevšiml. Stává se to ale málokdy, většinou ji mladší místo k sezení automaticky při nástupu do MHD sami uvolní. :)

hodnocení

4x
Parkrat jsem byl svedkem, ze duchodce dost sproste zacal vyhazovat studenta. Takove bych poslal z fleku do pip. Jina situace je kdyz se zepta, jestli ho pustim sednout. S rim bych nemel jediny problem. Myslim si ze zadat tehotnou at uvolni misto je dost nevhodne. Na jeji miste bych ho poslal pres ulicku.
Tak to jsem neviděla. Vidím a to dost často, že mladí sedí a ani je nenapadne zvednout zadek a nechat starého sednout. Starší člověk, tak důchodovém věku se bojí ozvat. Až je mi z toho hodně smutno. Sama pouštím sednout starší i těhotné.
Včera jsem viděla, jak rodinka seděla. A toho muže nenapadlo pustit sednout seniora okolo 70 let. Můj přítel by ho pustil sednout. A takových příkladů jsem viděla víc. Mně by se znelíbil takový chlap. To není charakter. Oni dělají, že nevidí a chudák senior stojí nad nimi.
priklad11*

Jasně. Stojí senior(ka) s vnukem(čkou). Teenager jim nabídne místo. Senior(ka) poděkuje a posadí tam vnuka(čku)

72mona
hodnocení

3x
Oba mají stejná práva.
Já uvolním místo a ať se dohodnou oni. M.

15.08.20 20:29
hodnocení

3x
Řidič.

dezo
hodnocení

2x
Seniora, těhotenství není nemoc
pb®
Těhotná, stáří není nemoc. Navíc co by byla větší tragédie? Kdyby při pádu zemřel senior nebo těhotná žena a její dítě?
beruska*
hodnocení

těhotenství má podle mě blíž k nemoci než stáří...

etana*

Stáří také není nemoc. Těhotná žena by pádem ohrozila nejen svůj život, ale i život nenarozeného dítěte. Takže priority jsou slušnému člověku jasné. Bohužel v pražské MHD většinou sedí bulíci, ať nad nimi stojí těhotná nebo stařec.

pb®
Jojo, mně takhle v Praze nepustili sednout ani 2 dny před porodem a v 7. měsíci jsem stála nad mužem, co seděl vedle své těhotné ženy. A když mě s kočárkem seniorka nařkla, že si jezdím autobusem a ona si nemá kde sednout, řekla jsem si, že se na všechny mohu z vysoka vysrat a začala jsem jezdit autem. Já už ani nepamatuju, kdy jsem naposledy vlezla do metra.

vilik*
hodnocení

2x
Autobus Karosa b932 má obvykle 31 míst k sezení.
Nárok na sedadlo má každý bez rozdílu, uvolnění běžného místa je slušnost, ohleduplnost, ne povinnost.
Jiná situace je v případě přímo vyhrazených míst pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, ovšem tyto bývají označeny. Ze Smluvních podmínek jednotlivých dopravců vyplývá, že pověřená osoba dopravce, typicky řidič, může vyzvat k uvolnění i jiných míst, pokud to situace vyžaduje.
S ohledem na to bych milého řvoucího seniora poslal, být tou těhotnou ženou, do h.jzlu.
Pokud by se situace týkala přímo mě, jsem velmi slušný, pokud si to druhá strana zasluhuje. V opačném případě se dovedu nahlas rozhodnout, proč moje místo dobrovolně uvolňuji tomu podle mě více potřebnému, ve vašem případě ženě.

hodnocení

2x

V případě vitálního, průměrného seniora bych své místo nabídla ženě ve vyšším stadiu těhotenství. A také bych upřednostnila kohokoliv (ženu i muže), kteří mají v náručí malé dítě. Víckrát jsem se setkala s tím, že mladý muž s dítětem v náručí nabídku k sezení odmítl. To vždycky trnu za ně, protože stačí nečekané prudké zabrždění a nemusí to ustát.

Já jsem jednou ve svých jednadvaceti letech jela busem z dárcovského odběru krve. Nade mnou si stoupla starší silná paní s taškami. Pustila jsem ji hned sednout, bus byl dost nacpaný. Jenže jak jsem rychle vstala a jen chvilku stála, tak si pamatuji, že se přede mnou najednou objevila hustá bílá mlha, nad ní jsem viděla kousek normálně. V duchu jsem si říkala, co to je, jak je to možné? Pak jsem se probudila zpět na sedačce. lidé ji uvolnili a posadili mě na ni. Byla jsem bílá jak papír, ale už jsem byla schopna mluvit, tak jsem vysvětlila, že jsem právě darovala krev. Za pár minut to přešlo, pak už se mi to nikdy po darování nestalo, člověk musí hodně pít, aby se mu to nestalo.

donpapa
hodnocení

2x

Drtivá většina lidí se k sobě chová slušně, a to včetně mladých. Agresivního a arogatního staříka poslat k šípku, to není hřích. U za socíku jsme takovým asociálům odpovídali "Kdo může chodit, může i stát" (bývalo to výjimečně, ale bývalo).

hodnocení

2x

Je to vše o slušnosti... O všeobecné slušnosti... Vždy jsem jako dítě vzhlížel ke starším, jako že to jsou nějaké osobnosti... Až život mě naučil, že když je někdo ha..., tak to platí zpravidla po celý jeho život...Jsem starší, ale problém pustit těhotnou ženu, nebo staršího člověka mi stále nedělá... Hromada lidí si toho i váží když je někdo pustí, ale je to o slušnosti... Nesnáším, když se starší lidé místa domáhají na sílu. Bydlím v okresním městě a tam už když jsem byl mladý, tak byli starší lidé (důchodci) velmi agresivní. Pamatuji si, jak šikanovali manželku v MHD v 8 měsíci těhotenství... Moje maminka má skoro 90 let, na svůj věk je docela v kondici a nikdy by si o místo neřekla...

hodnocení

2x

Tahle otíázka je špatně postavená. V busu je více lidí, kteří klidně mohou jednoho nebo oba pustit sednout. Se seniory je to obtížné, sama patřím mezi ně. Neumějí si slušně říci, požádat se slůvkem prosím. Stojí, tváří se jako umučení a když mladý nevstane, řvou do prostoru. Nechápu, proč nemůže, ať je to dědek nebo babka, normálně o místo požádat. "Prosím, pusťte mě sednout" normálním tónem a přidat úsměv. Ani kňouravým, ani štěkavým. Já to tohle dělám už několik let a ještě nikdo mi neodmítnul. A necítím se ukřivděně nebo poníženě. I o pomoc s vozíkem do tramvaje si, s úsměvem řeknu. A poděkuji. Případně vezmu nějaké dítě na klín a povídáme si. Ráda takhle cestuji. proč ne?!

lidus*
hodnocení

2x

Platím a je volno, sedím a je mi jedno kdo stojí , klidně si může počkat na další šalinu nebo jezdit v čase, kdy nejezdí lidé do a z práce. Pokud jede invalida, má průkaz a může si požádat o uvolnění místa i 100 letou babičku co sedí na místě vyhrazeném invalidům a průkaz nemá. Chci-li někoho pustit sednout je to jen moje věc. I mladému a dobře vypadajícímu člověku, nemusí být zrovna dobře a je rád, že sedí. Hodně těhotnou ženu bych asi pustila spíš.

etana*

Strašná ženská bezohledná.

lidus*

Milá Etano,platím dost na to abych jela pohodlně když to jde, jsem celkem vycvičená, mám RS a nikoho nenapadlo pouštět mě sednout, já průkaz a babka s vnoučaty na výletě posazené děti na místě pro invalidy a plná pusa keců při předložení průkazu s žádostí o uvolnění místa. Ano, jsem strašná ale mladá žena s nákupem jede s práce a odkud jede senior v tuto dobu netuším. On jede zadara, mě to stojí peníze.Přeprava unás k lékaři je za 50kč do Kauflandu je nevozí.

@lidus - mladá žena s nákupem jede s práce a odkud jede senior v tuto dobu netuším
Co třeba taky z práce? :)

lidus*

Má důchod a pokud je v práci tak znám jen ty co sedí v kanclu.

Že něco neznáte ještě neznamená, že to neexistuje ;)

hodnocení

1x

Jen částečně k tématu.

MHD už dávno nejezdím,a pokud jsem jezdil.Tak naposled do a ze školy.

Jezdil jsem ze školy docela na dlouhou vzdálenost a vždy jsem chtěl v autobuse sedět.Neboť autobus byl vždy beznadějně nacpaný.Proto jsem šel s předstihem na autobusovou zastávku a tam jsem poctivě i hodinu čekal,aby na mě místo,pokud možno u okýnka zbylo.I tak se kolikrát stalo,že jsem byl nucený si sednou blíže k uličce.Nebylo již místo.

Což při mé "smůle",znamenalo,že si mě vyhlédl nějaký senior.Postavil se ke mě a začal mě hipnotizovat a hrát na moje svědomí.Vždy jsem se v duchu ptal,proč? Proč si taky nevystojí frontu na zastávce? Ano,pustil jsem ho ! Svědomí mi to nedovolilo.A pak jsem již rezignoval a ikdyž bylo volné místo raději jsem si už nikdy nesedl,právě z důvodu,že stejně bych to místo budu muset přepustit..a tak,ať se o to místo popere někdo jinej.A raději jsem stál s velkou taškou z intru v uličce a na každé zastávce bojoval s vystupujícími a nervozními lidmi o místo při uvolnění uličky,aby mohli lépe vystoupit.

A k tématu.

Pokud by v autobusu nebylo již místo a ta těhotná a ten senior by se hádali přímo nade mnou a o moje místo.Vstal bych a nechal bych je,aby se o to místo poprali třeba.Záleží na jejich svědomí.

alka*
hodnocení

1x

Kdyby nade mnou stála těhotná a vedle senior, tak bych opustila místo k sezení a zaujala pozici ke stání. Nenabízela bych přednostně někomu místo. A oni dva by se už měli dohodnout. Možná senior /bez hole/ by galatně pokynul těhotné ženě, aby se posadila a nebo by ještě někdo jiný vstal a nabídl místo, aby seděli oba dva.

hodnocení

1x
Pokud jsou sedadla označena /pro těhotné a invalidy/, má právo takový člověk sedět a v podstatě vyhodit z místa již sedícího. Na ostatních sedadlech má právo sedět kdokoli má jízdenku. Z morálního hlediska je věc už jiná.

sabrinaa
hodnocení

1x

Pustila bych v tomhle pořadí:

1. kdokoli se zlomenou/zraněnou nohou - oproti ostatním má největší nevýhodu

2. roztřepaný senior o holi

3. těhotná žena

4. kdokoli, kdo má v náručí malé dítě

5. vitální senior

sabrinaa

a nepustila bych nikoho, pokud bych tím ohrozila sebe, viz jak tu někdo psal s darováním krve

priklad11*
hodnocení

0x

Já si spíš myslím, zda to není jízlivost, když mne chce nechat nějaký ten teenager sednout. Tak zchátrale snad nevypadám.

hodnocení

0x
No už jsem zažil jako řidič mnohé. Třeba jak si lidi ukazovali občanky, kdo je starší. Jinak samozřejmě záleží na stavu. Těhulka na tom bude rozhodně hůř, než vitální senior. Jednou jsem žádal mladého borečka, aby pustil někoho velmi špatně chodícího. S naprostým klidem mi odvětil, že má papíry na hlavu. Tak jsem mu oznámil, že nohy má ale zdravé a to místo uvolní. Jinak uvedená situace z dotazu má řešení jednoduché. Těhulka zůstane sedět a seniora - pokud to jeho stav vyžaduje pustí sednout někdo jiný. Ale předpokládám, že šlo spíš plesnivého dědka, co si nárokoval "své" sedadlo(nemusí jít nutně o vyhrazené místo pro potřebné). Pamatuju, jak si dva podobní kdysi sedli v poloprázdném autobusu na "čtyřku" sedadel proti sobě. Nelíbilo se jim sedět proti směru jízdy. Naproti nim dva mladíci. Dědula hned na celý autobus zahulákal - oni nás pustí. Pustili. Já bych je za takové chování nepustil. Vše se dá s trochou slušnosti v klidu vyřešit ku spokojenosti zúčastněných...

mrak
hodnocení

0x
Těhotenství není nemoc. Pustil bych toho, kdo by v dané chvíli vypadal, že to více potřebuje.
tebi

Pokud měl dědek dost sil si otvírat hubu, tak na tom tak špatné nebyl. Těhotenství nemoc není, ale je velmi nepříjemné,když to drkotá, ta MHD. Já jsem jednou musela vystoupit z busu, neměl tlumiče , malý bus na krátké trasy, když jsem byla před porodem. U dvojčat...

mrak
@tebi: zbytečné se dohadovat, ani jeden z nás dvou u toho nebyl. Jinak přijde mi zbytečné se navážet do starých lidí. Já s nimi problém nemám a pouštím sednout automaticky. Přišlo by mi trapné sedět před starším člověkem. Spíš se mi stává, že jsem s díky odmítnut, že postojí.

inspa*
hodnocení

0x

Žádné "právo sedět" neexistuje na základě věku či stavu. Jediná vyjímka je vyhrazené místo k sedění v MHD, autobusových a vlakových spojích (označené) a to pouze na základě předložení průkazu osoby zdravotně postižené (TP, ZTP). Slušnost je jedna věc, ale pokud si to někdo začne agresivně nárokovat jen kvůli věku, pošlu ho k šípku, ať si jede taxíkem či osobním vozem.

hodnocení

0x

koho byste pustili vy, kdyby nad vámi stála těhotná žena a průměrný senior.
Já tedy těhotnou ženu, průměrný senior má dost energie, často to dokazují při nástupu. Takové zrychlení by jim mohl závidět kdekterý sprinter :-D.

Ovšem jinak je otázka irelevantní. Nemohu nabídnout víc, než jedno místo. Ale autobusy nebývají jednosedadlové...

asd1
hodnocení

0x

Pokud nejde o ZTP a místo pro něj vyhrazené, tak právo sedět má ten kdo tam je dřív nebo tam už sedí. Pustit "slabšího" je slušnost, ale ne povinnost. Na místě bych zhodnotil kdo to potřebuje víc a toho pustil... Běžně pouštim, s tím problém nemám, ale pokud by si to nějaký agresivní důchodec vynucoval, tak "máte průkaz ZTP/ je to hle vyhr. místo? Ne? Tak stůjte." Podobně jako si někdo nárokuje "svoje" místo na ulici před barákem..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]