Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Randeni s schizofrenikem

Od: karbanatek® odpovědí: 11 změna:

Dobry den , moje dospela dcera randi (zije) s muzem ktery je schizofrenik . Nevim co to obnasi pro moji dceru , jeji pritel bere duchod a pecovatelsky. To znamena ze se o nej nekdo musi starat? Me spis zajima schizofrenik a rodicovstvi a deti narozene jesti je nemoc dedicna a jestli se rodi zdrave deti. Okolí mi radi jak jsem jako otec mohl dopustit aby moje dcera randila s schizofrenikem . Prosim o rady .

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tebi
hodnocení

6x

Schizofrenika nebrat. Jsou s tím jenom problémy,obecně s duševními nemocemi. Můžete ji akorát říct ,aby si dávala bacha a nebyla těhotná, to je tak vše,co můžete. Taky si myslím,že genetika hraje prim.

hodnocení

5x
Tak předpokládám, že dcera bude ještě hodně mladá, když příteli je teprve 20. Takže otázka, jak moc je to vážné.
Jinak je to život dcery a pokud si ho vybrala, vy s tím asi moc nenaděláte. Snažil bych se být oporou a třeba jen dceři řekl, ať si o nemoci nejde co nejvíce informací.
Jinak jako otci by mě to vadilo hodně. Pokud se léčí, ještě se to dá, ale problém je, že tito lidé se často přestanou léčit, protože si začnou myslet, že to již nepotřebuji atd. Přeji hodně štěstí a pevné nervy, ať vše dopadne dobře.

hodnocení

3x
Záleží na disciplíně nemocného. Pokud dodržuje léčbu, pak je nemoc zvládnutelná. Nemocný sám dokáže poznat když přichází jeho krizové období a podle závažnosti projevů jeho nemoci se může nechat i dobrovolně hospitalizovat na psychiatrii.
Zbytek roku může normálně fungovat bez projevů, až se okolí diví, za co vlastně tu invalidku bere.
Problém je, pokud se neléčí nebo třeba kombinuje prášky a alkohol. S takovým člověkem je pak těžké pořízení. Měli jsme takového souseda a můžu vám říct, že záchranka a policajti znají cestu k jeho baráku už určitě i po slepu.
A co se týče dědičnosti pro vás taky nemám dobré zprávy. Dědičnost tam je.

hodnocení

3x

Takhle. Na nějaké chození jo. Ale mít s někým takovým děti a doufat, že je to mine? Že láska hory přenáší? Měli jsme podobný případ v rodině a nakonec byli chudáci všichni - ta nemocná, její manžel i obě děti, které byly v dospělém věku zralé na ústavní léčbu. Bohužel taková zkušenost je nepřenosná a spousta lidí doufá v lepší, které nemusí přijít.

hodnocení

2x

Jsou schizofrenici a schizofrenici. Znám vzorky obou skupin. Jeden je schizofrenik, který dodržuje léčebné postupy, bere léky a jako člověk je navenek naprosto normální. Druhý je schizofrenik s těžkou formou, kterého drží jeho matka, jinak je zralý na ústav. Bere léky, dodržuje léčebné postupy, ovšem bez terapie by mohl být i nebezpečný. Navíc žádného vztahu není schopen.

Tedy pokud přítel vaší dcery patří do první skupiny, není moc čeho se bát. Děti a případná dědičnost zůstává otevřenou otázkou.

Další možnost je, že dcera vědomě jde do tohoto vztahu a chce být dotyčnému nejen partnerem, ale i ošetřovatelem a pečovatelem. Pokud si je vědoma případných rizik, není co k tomu namítat.

hodnocení

1x
Ano. Jejich děti by měli po otci větší genetickou zátěž pro vznik schizofrenie. Budou mít větší riziko, že se u nich nemoc objeví.
Nicméně u schizofrenie není jasné, proč vzniká - někdy může být dědičná, ale objevuje se také u lidí, kde předkové schizofrenii netrpěli.
Rady ohledně čeho potřebujete? Dcera je dospělá a když jí vztah vyhovuje, není důvod jí to rozmlouvat. Spíš by na vás zanevřela, kdybyste na dceru naléhal, ať partnera opustí.
Kdyby dcera chtěla děti, má též možnost využít sperma banku od cizího dárce.
Schizofreničky mají děti, i když s dědičným rizikem propuknutí nemoci.
hodnocení

Presne tak , rady od okoli jsem taky zatrhl s tim ze to je dcery vec . Hlavne se mi jedna spis schizofrenik a rodic a nemoc v pozdejsim veku , momentálně je mu 20 let.

hodnocení

0x

Schizofrenie vzniká i z nedostatku rodičovské lásky. Není to jenom genetický.

Jedinec k tomu musí mít genetické předpoklady. Nedostatek rodičovské lásky je pak jen spouštěč.

hodnocení

Dekuji za odpovedi , preji vse dobre

liska5
hodnocení

0x

Měli jsme v práci kuchařku - schizofreničku. Péči o děti v některých obdobích, kdy musela do ústavu, bral na sebe manžel. Po desítkách let ji potkávám. Poznává mne, ale nedá se do řeči, je taková plachá, jen pozdraví a mírně se usměje. Vypadá normálně. Obě děti mají přes 40 a zdá se, že je to minulo. Nebude to mít lehké, když s ním zůstane. Ale jemu pomůže pevný vztah.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma schíza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]