Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Ptám se za svoji kolegyni,která nemá internet.
Potřebuje vědět,zda je možné doma diagnostikovat cukrovku.V rodině ji měli a některé příznaky,které pocituje by mohly být signálem...ale nemusí.Slyšela,že když do moči dá kvasnice a ty budou reagovat,je tedy v moči cukr a onen člověk má cukrovku?Já o tomto nevím nic,tak pro ni nemohu udělat víc než se zde zeptám,taky spolu zapátráme na netu,víc hlav víc ví.
Doktora necháváme až na nejnutnější pozdější možnost.
Květo, já když nemusím, tak k doktoru také nelezu, to mi věřte. Ale kvůli tomu bych určitě nedrobila droždí do moči, ale šla na preventivní prohlídku - ta je dokonce i bez poplatku. Jak píší kolegové, ráno nalačno na krev - sestřička kolegyni objedná - hnedka po odběru k doktoru - změří tlak - popovídají si a potom si už jenom volá pro výsledky. Tak to u nás funguje. Jednou za rok mi náš doktor návštěvu neodpustí - už kvůli štítné žláze a tlaku. Donutí mne prostě tak, že mi sestřička nepředepíše léky, ale musím si pro ně k němu. Také mi při tom zjistili zvýšenou hladinu cukru. Ale ještě to není nic strašného. Takže kolegyni domluvte a ať si domluví preventivní prohlídku s odběrem krve. Já jsem celkem žádné příznaky necítila, ale zvýšená hladina cukru byla. Nepátrejte na netu, to může kolegyni ještě víc postrašit. Třeba bude mít krev v pořádku. I když cholesterol a zvýšený tlak - to má snad skoro každý po čtyřicítce.
No je.Já jí to říkám.Prý nemá čas a nemá ráda doktory.Tak nevíte jestli je to pravda?
Apropos ty testy trvají dlouho?Co berou - jen krev?Hradí pojištovna,nebo kolk se platí?
Pro určení stačí odběr krve. Mělo by to stát běžných 30kč, tyto testy jsou také v rámci preventivní péče.
doplněno 20.04.10 17:50:Ráno jdu na lačno odebrat krev, druhý den vím, jakou hladinu cukru v krvi mám a jestli si můžu trochu oslatit život.
Asi mám vysokou hladinu, že se mi pletou písmenka : osladit .
ja bych rekla ze z krve se to pozna raz dva.. a ty vysledky jsou do tydne maximalne . aspon tak to mel pritel kdyz sel na ROCNI prohlidku tak do tydne mu rekli ze ma nabeh na cukrovku a ze ma zmenit jidelnickek protoze ten tomu moc neprospival ... at si zajde ke svemu praktickemu lekari a bude mit aspon jistotu.. NEPLATIL NIC!
rikat ze nema cas je trochu nepovedeny vtip
DOBRE kdyz nepocitam poplatek 30 kc tak neplatil nic :D a spravne jak rika slon.. je to v ramci prevence..
Opravdu nejjednodušší je zajít k obvodnímu lékaři,na lačno a vzít sebou střední proud ranní moči. Pokud výsledek zde ukáže cukr v krvi odešle lékař pacienta na diabetologii kde provedou další testy-je to časově náročné pije se nějaký roztok asi glukoza a pak se provádí měření vždy po uplynutí nějakého času (vpich do prstu a z kapky krve se počítá na glukometru)teprve pak je určeno zda se jedná o diabetes buď typ I. nebo typ II. Pak lékař doporučí další postup. První příznaky které na sobě může nemocný pozorovat je přílišná žízeň a také moč jinak páchne, tím dalším příznakem kdy už je to vážnější je pach acetonu z úst. při hladině cukru v krvi do 6 jednotek stačí obyčejně dieta, jinak tablety nebo injekčně inzulín. Mám diagnostikovaný Diabetes II. a diata kterou dodržuji sporadicky mi stačí.Tak se nebojte a už ať jste u lékaře.
Existují i glukometry k "domácímu použití". Píchnu se do prstu, namočím do té krve testovací proužek, strčím ho do přístroje a ten mi ukáže hladinu cukru. Samozřemě na jedno použití je ten přístroj drahý, ale kdybyste měla kamaráda cukrovkáže, třeba by pristrojek doma měl a jeden proužek by na vás (tedy vlastně ma přítelkyni) obětoval. Samozřejmě jeden test není moc validní, hladina cukru může kolísat, proto se dělají ty testy s pitímglukozy a opakovanými odběry, ale byl by to určitý signál.
Na kvasinky bych moc nevěřil. Když i připustím, že na cukr v moči mohou reagovat, scházela by jakákoli kvantifikace.
Ano, jednorázové vyšetření glukózy v krvi, byť nalačno, nemá příliš velkou vypovídací hodnotu. Jsou další laboratorní vyšetření, která lékař může objednat, hradí je pojišťovna. S vysokou hladinou cukru v krvi neradno laškovat: postižení periferních nervů, zraku, ledvin, ...
Jeden z průvodních příznaků cukrovky je neuhasitelná žízeň.Pak další je nehojení drobných ranek.Při podezření je nezbytné odhodit strach z lékařů a hned zajít na středisko kontroly glykemie a nechat si udělat testy.Ale lépe je zajít k obvodnímu lékaři a on ji odešle.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.