Dobrý den, skončilo mi stavební spoření a bylo mi vyplaceno 200 000Kč. Peníze nyní ani v delší době nepotřebuji a chtěl bych je do něčeho vložit, někam, kde z nich třeba jednou měsíčně nebo ročně něco dostanu. Abych si ty peníze užíval postupně, byl bych rád za aspoň 5% ročně tj. 10 000Kč/rok. Nerad bych však o peníze přišel. Děkuji
Je to stále dokola a asi to nikdy neskončí. Veškeré akcie nebo ještě hůře - Bitcoin a jiné lapačky na lidi, jsou uměle vytvořená lákadla pro chamtivé lidi. Ve skutečnosti je to neuvěřitelný risk. Na coronaviru spousta lidí zjistila, že investovat do akcií firem, které pak skončily, byla naprostá hloupost. Bez práce nikde nejsou koláče a spekulace jsou jen jiná forma okrádání jeden druhého. Nechejte peníze v bance, zase jich tolik nemáte, a nemusíte nic řešit. Jakmile je někam vložíte, nebudete dělat nic jiného, než sledovat vývoj a mít nervy z možné ztráty. Toto chcete?
Osobně bych asi koupil garáž a pronajímal. Co se týče kupních cen, u nás na jihu se ceny pohybují 175-225k za pěkně garáže. Pronájmy pak následně 1500-2000 Kč měsíčně. Budete tak mít nějaký přísun peněz, případně garáž můžete zase kdykoliv prodat.
jozka
To není špatný nápad. Ale u nás garáže stojí od 250 000Kč a nájmy jsou okolo 1000Kč. Jedině koupit v jiném kraji někde u vás, jen když neznám lokalitu v cizím kraji, tak je to taky na nic.
Jendo když s tebou je to těžké. Když koupíš akcii nějakého podniku, je to jako bys koupil kus nemovitosti a měl zisk z pronájmu. O žádné okrádání nikoho nejde, jenže ty to vůbec nechápeš. Podnik ti generuje nějaký zisk, ve výrobcích máš započítanou jak inflaci, tak provizi ze zisku, tak kdo koho okrádá? Ty naopak radíš uložit peníze do banky a to je přesný opak, protože v tom případě tě okrádá stát na inflaci, neustále snižuje kupní sílu tvých peněz a to je podle tebe bezpečné, když každým dnem přicházíš o část peněz? O kolik se sníží kupní síla za pět let, deset let atd? Protože jestli chodíš nakupovat potraviny a platíš energie, tak ti musí být jasné, že inflace není jen 3,3% jak to vidíš ve zprávách. A to se divím, že ještě dostáváš body za takovou radu.
Já jsem část svých úspor vložil do kryptoměn a po roce a půl se zhruba zdvojnásobily, takže být tebou bych část peněz zkusil dát tam, ale samozřejmě pouze takovou část, o kterou kdybys přišel, tak by tě to nezničilo
Věříme ti, ale teď už bych do kryptoměn peníze nedával. Je to už příliš riskantní.
priklad11*
Ale věříme, Žádný podvodník. Jen vyčůraný. Možná věříš na perpetum mobile. Představ si, že aby jsi měl zisk musíš někoho jiného okrást. Samy se hodnoty nenarodí. Ovšem na tom to je vše postaveno. Jsou blbci kteří jsou rádi, že mají hajzlpapír a banány, makají a pak ti druzí, kteří na těch prvních parazitují.
Vždy mě pobaví, jak někdo větší výdělek automaticky definuje jako krádež - "abys něco vydělal na cryptu, musíš někoho okrást". Ale zajímavé je, že kdyby někdo koupil byt, ten mu stoupnul o 50% na ceně a pak ho prodal, tak to jako "krádež" nikdo neoznačí i když princip je stejný. Crypto je jako jakákoliv jiná investice, jen rizikovější z krátkodobého horizontu. Ale také bych do toho šel..
smode*
Previt: Tím se vůbec netrapte. Platí to samozřejmě vždy jen na něco a jen na někoho Vždy když se pustím do podobné debaty třeba se známými nakonec je vždy znovu nachytám "na švestkách". Ale už je to celkem nuda
5% ročně je naivni_ je to prilis ziskove, kdyby to bylo tak jednoduchy_delal by to kazdy.. Tim spis pro cloveka ktery se jeste pta jak investovat.
chces zisk tak musis mit risk.
kdyz o ne nechces prijit diky inflaci tak si kup zlato (i kdyz nevim ..ted je hodne vysoko) a to si na par let schovej.
200 k je nic moc
zkus to udelat tak jak to dela evoluce -- rozstrel brokovnice -- investice do ruznych akcii/podniku/dluhopisu. a pocitej ze drtiva vetsina bude prodelecna ale muze se stat ze zbylych 20% investic se uchyti a ty ztraty ti vynahradi.
gordon
ps. osobne neinvestuju..nemam na to volne prachy tak tyhle rady ber s rezervou
Dobrý den. Jakou máte představu? Osobně obchoduji akcie s průměrným zhodnocením 15-20% p.a. Ale pro zhodnocení 5% vám stačí například zakoupit akcie Kofoly (až trh poklesne) která měla co si pamatuji 5% dividendy už pár let po sobě. Jsou i trhy s vyšším výnosem - např. Čez, Phillip Morris atp. doplněno 14.08.20 11:13: Samozřejmě očekávám-li zisk, musím akceptovat přiměřený risk. Nechcete-li nikdy o žádné peníze ani na chvíli přijít, neinvestujte. Přečtěte si o investování na burze a rizicích s tím spojených zde v sekci Články.
Kofola letos zatím dividendu odložila a o jejím ne-vyplaceni se má rozhodnout v listopadu. Já jsem se akcií kofoly letos zbavil ještě před propadem unor/březen za cca 290kc a peníze jsem přelil do tabáku, který mi dává přes 10-11% ročně. U kofoly se mi nelíbí nekomunikace s akcionáři ze strany managementu a některých vyjádření Samarase. Akcionáři neznají cenu akvizice Korunní a to je špatně. Takže mít peníze dlouhodobě u této firmy za jen 5% nechci. To už mi přijde lepší E4U, která generuje každoročně zisk, P/E 6-7, takže těch cca 5% mám jistých plus cca 44Kč na akcii v nerozděleném zisku.
No peníze bych chtěl vložit do něčeho z čeho půjdou provize cca 10let. Jelikož mám jen těch 200 000Kč, kde by se daly na zkoušku koupit nějaké ty dividenty? Jak to prosím funguje? Každý rok se vyplácí provize, která je skoro jistá, nebo mohu i o ty dividenty přijít úplně? Děkuji
S vašimi znalostmi nedoporučuju a na vysvětlování kompletní problematiky je poradte.cz malé. Nastudujte si, co jsou akcie, jak se počítá tržní hodnota firmy, co jsou dividendy atd. Fio dělala přednášky po celé ČR, teď je to kvůli kovidu přerušené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.