Nejste přihlášen/a.
Alkohol a antidepresiva nejdou dohromady, Měl vás poučit váš psychiatr, většinou upozorňují i v lékárně. Máte to také na příbalovém letáku.
Dobrý den,
na příbalovém letáku je to zcela jsně uvedeno: "Nebyl pozorován žádný vliv na farmakokinetiku vortioxetinu nebo ethanolu, ani významné narušení kognitivních funkcí ve srovnání s placebem při podání vortioxetinu v jednotlivých dávkách 20 nebo 40 mg zdravým dobrovolníkům, kterým byl zároveň podán ethanol v jednotlivé dávce 0,6 g/kg. Avšak během antidepresivní terapie se nedoporučuje požívat alkohol."
Nedoporučuje, nikoli zakazuje.
Teď z vlastní zkušenosti: užívám AD několik let, sice ne brintellix, mám lék ze skupiny SSRI a občas si sklenku vína, malé pivo, skleničku likéru nebo plechovku mého oblíbeného cideru dám. Bez problémů. AD užívám ráno a něco málo alkoholu až večer. Ale protože každý jsme jiný, je třeba si vyzkoušet, jak co na koho působí. Myslím si, z pohledu pacienta, že vám malé množství nic neudělá.
Já bych to nedělal, i když jedna sklenička vína by asi nevadila. Přečtěte si příbalový leták, tam to určitě bude uvedené.
Tak jsem si ten leták přečetl místo Vás. Cituji: "Nebyl pozorován žádný vliv na farmakokinetiku vortioxetinu nebo ethanolu, ani významné narušení kognitivních funkcí ve srovnání s placebem při podání vortioxetinu v jednotlivých dávkách 20 nebo 40 mg zdravým dobrovolníkům, kterým byl zároveň podán ethanol v jednotlivé dávce 0,6 g/kg. Avšak během antidepresivní terapie se nedoporučuje požívat alkohol".
Takže ta jedna sklenička pro chuť by zřejmě nevadila, ale stejně bych si to rozmyslel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.