Nejste přihlášen/a.
Zemřela mi maminka, mimo jiné je součástí pozůstalosti polovina nemovitosti po mé babičce. Babička zemřela před 15 lety, od té doby tam teta žije, investuje do oprav, ale nikdy nedošlo mezi ní a mou matkou k vypořádání majetku (každá vlastní polovinu nemovitosti). Kdyby se teď chtěla vypořádat se svým švagrem, a to dle práva, nikoli na základě dohody, z jaké ceny by se vycházelo pro stanovení částky, kterou by měla švagrovi zaplatit? Z odhadní ceny, z tržní? Děkuji za odpověď.
Nějaký zmatečný dotaz. Vztah teta - švagr. Spíš mi to připadá teta-synovec.
Polovina nemovitosti vstupuje do vypořádání dědictví po matce. Teta není účastnící. Účastníkem je syn případně sourozenci a manžel pokud existují.
Bohužel notářství vychází (nevím že by došlo ke změně) z ceny odhadní. Pokud však polovinu zdědíte a bude chtít soudně vypořádat podílové vlastnictví, tak se vychází z ceny tržní, ale poplatky z převodu se platí z ceny vyšší (třeba z té odhadní).
Se svým švagrem ani s Vámi se teď vypořádat nemůže.Nejdřív musí proběhnout dědické řízení na polovinu nemovitosti, kterou vlastnila Vaše maminka. Pak se buˇvypořádáte dohodou nebo to vypořádání udělá soud.§142 Obcčanského zákoníku hovoří o "přiměřené náhradě".
Takže dědici jsou manžel a zároveň děti? Myslela jsem, že dědí v prvním pořadí manžel, teprve pokud nežije, tak děti.
V tom případě bude předmětem dědického řízení polovina bytu, ve kterém žili rodiče, ta polovina po matce, a nárok má manžel zemřelé a děti rovným dílem?
Lepší než myslet je se seznámit. Pokud neexistovala závěť, tak manžel a děti dědí rovným dílem. To je za předpokladu že vlastnicí té poloviny nemovitosti byla výlučně matka.
Pokud některé dítě nežije tak jeho podíl dědí jeho děti.
Pokud však manželé mají ve společném (ale i v podílovém) jmění nemovitost tak polovina zůstane tomu co žije a dědí se stejným způsobem ta druhá polovina.
Vlastnická práva jsou dána zápisem v katastru nemovitostí.Když zemřela jedna z vlastníků,dědí se její polovina nemovitosti,soud určí odhad a ten je rozhodující pro zaplacení daně.(podle počtu dědiců,což by byl manžel a vy,děti.)Druhá polovina do toho nevstupuje
Chápu asi,co máš na mysli,kdyby jste chtěli svůj podíl prodat,nebo jinak zhodnotit,třeba odkoupit od tety ,ne od švakra maminky,ten do toho mluvit nemůže.Pokud k prodeji přistoupíte hned,je platný soudní odhad.Pokud ho oba akceptujete,pak může být platný v kupní smlouvě.Nebo se můžete dohodnout na jiné ceně.V každém případě záleží na dohodě obou stran,což stvrdí kupní smlouva.Pokud bude částka dle dohody menší,než odhad,pro daň platí odhadní cena.Pokud bude vyšší tržní cena,platí se daň z ní.
Odhad nesmí být starší půl roku.
JABRAKA
Děkuji za vyčerpávající odpověď, už rozumím tomu, co nás čeká v souvislosti s dědictvím po mamince, konečně je mi jasné, že vypořádání s tetou bude následovat až po skončení dědického řízení po mamince, což mě předtím nedocházelo (ona bude odkupovat náš podíl).
Ještě poslední smělý dotaz - je nějak výhodnější, když tu naši zděděnou polovinu převedeme na jednoho vlastníka nebo když si necháme každý třetinu - myslím zejména pokud jde o poplatky apod., nemyslím vztahy a dohadování uvnitř rodiny.
(A s těmi rodinnými vztahy jsem to pěkně zamotala, švagr tety je můj otec, manžel zemřelé).
To si musíte spočítat. Zjistit si notářskou odměnu a zjistit si poplatek z pořevodu nemovitosti dle hodnoty podílu.
Radši si ověřte jak to je při dědictví a následném prodeji zda se neplatí daň ze zisku či jak se jmenuje. Zda není třeba lhůta 5 let.
Mělo by to být stejné tak či tak. Daň z příjmu viz písm. b) odst (1) §4 zákona o dani z příjmů business.center.cz/... . Poplatek z převodu nemovitosti nezávisí na počtu prodávajících. Notářská odměna se moc lišit nebude.
S tím tak doslova nesouhlasím. Poplatek z převodu závisí na ceně nemovitosti (nebo její části) a dále na vztahu mezi prodávajícím a kupujícím (skupina 1 až 3). Myslím že poplatek roste progresivně. Pravděpodobně 3 prodávající se svým šestinovým podílem na nemovitosti mohou dohromady zaplatit méně než jeden prodávající se svým polovičním podílem na nemovitosti.
To samé se týká kupujících. Pokud je jich více, opětovně se poplatek počítá z menšího podílu, ale těch podílů je zase více.
Daň z úplatného převodu nemovitosti nezávisí na vztahu osob - §15 příslušného zákona. Tři prodávající zaplatí stejně jako jeden. Daň platí prodávající, kupující je ručiitelem.
Já se nepřu. Ať si to nechají spočítat. Daň bývala progresivní, dnes je možná rovná, zítra nemusí být žádná, případně opět progresivní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.