Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
potrebuju radu, k 1. 5 budu koncit na VS( ztratim status studenta) a znovu budu nastupovat k 1.9... co v tomto pripade delat? na pracovni urad se mi nechce chodit registrovat,.. proto se ptam jak je povinnost platit zdarvotni a socialni pojkisteni?, nekde sem tu cetl ze staci zaplatit zdravotni pojisteni a to socialni neni povinne,. .. obzvlast kdyz se bude jednat pouze o 4 mesice. Potom se chci zeptat kde to teda mam jit vyrizovat popripade. Jestli staci zajit na zdravotni pojistovnu, nebo jak se to dela,
Predem dekuji za odpovedi a rady
Ahoj Jajo,
ano, je to skutečně tak, jak říkáš. Pokud jsi osoba bez zdanitelných příjmů, pak můžeš platit pouze zdravotní - to je ze zákona povinné. Je to ta nejmenší sazba, donedávna to bylo 1082 (tuším, ale raději si to zkontroluj). Řeší se to tak, že zavoláš na svou pojišťovnu a tam ti poradí, na jaké číslo účtu vše zasílat. Sociální pojištění je ze zákona povinné pouze tehdy, kdybys byla osoba samostatně výdělečně nebo jinak výdělečně činná, pozor tedy na případné brigády (na smlouvu).
Ale nevím, proč se nechceš jít přihlásit na úřad práce? Stane se každému, že je "bezprizorní"... Ale jak myslíš. Každopádně povinné je pouze zdravotní, to máš zjištěno správně.
No a nebudeš až do 1.9.2010 veden stále jako student? Tím by jsi nemusel platit nic, ale platil by stát. Jinak na ÚP běž a zaregistruj se (tedy pokud chceš získat podporu v nezaměstnanosti).
ne letos opakuju treti rocnik bc studia takze musim ted ukoncit studium a nastoupit znovu s vykonanymi predmety,...
Jde vo to ze mozna budu mit v planu stejne vypadnout nekde na ty 4 mesice... Teda kdybych se registroval na ÜP tak bych se o nic nemusel starat?.. neni tam podminka nejak dochaze a "mit zajem o praci?"
No jasně že musíte docházet na domluvené schůzky a mít zájem o práci. Ale když jim řeknete že od září opět nastupujete na VŠ, tak jim bude jasné že nebudete hledat trvalé zaměstnání, ale spíše nějakou brigádu. Pokud budete veden na ÚP a sociálce, platit bude za Vás stát a vy možná z toho vyždímete i nějakou tu podporu v nezaměstnanosti (opravdu nevím jak to teďka chodí). No a pokud si najdete nějakou brigádu v zahraničí, tak jim to nahlásíte a oni už vám poví co a jak dál (je opravdu lepší si zjistit aktuální podmínky na ÚP, nebo si tu nechat poradit od někoho s praxí).
Pokud nikde nepracovala, tak na úřadu práce by nic nedostala, musí být odpracována nějaká doba, aby se mohla pobírat podporu v nezaměstnanosti..
mi nejde oto abych neco dostal, jde o toze kdybych byl veden ty 4 mesice na tom UP tak bych vlsastne nic nemusel platit, pokud to dobre chapu
jj je to tak, ale pokud máte nějakou brigádu a byl by jste veden na úřadu práce - je tam limitováno, kolik si můžete maximálně vydělat - nevím přesně kolik to je, ale myslím, že to je do 4.000,-
Jo jsou to 4.000 Kč. Myslím že je to přivýdělek do poloviny minimální hrubé mzdy. A jste si jistý že opravdu nedostane vůbec nic? Já už na pracáku dloho nejsem a od školy to mám taky daleko, ale přece nemůže za to, že nebyl zaměstnaný když studoval. Osobně si pamatuju, kdy mi bylo řečeno že jsem si mohl přijít hned po škole a dávku bych pobíral hned. Ale to bylo v roce 2002 a je možné že se podmínky opravdu změnily.
Pro sasdax: Tak jsem našel: nárok máte, pokud jste vykonávali alespoň 12 měsíců v rozhodném období zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, která zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, přičemž rozhodným obdobím se pro posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti rozumí poslední 3 roky před zařazením uchazeče o zaměstnání do evidence uchazečů o zaměstnání
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.