Zdravím všechny čtenáře a rádce této poradny. Rád bych se zeptal na problém, který mě tíží již od úterý, tedy zítra to bude týden. Od onoho úterý nějak pokašlávám, trápí mě tlak na hrudi a cítím rychlejší srdeční frekvenci okolo 100t/min (i dle chytrých hodinek)... Nejhorší je to, když ležím... Připadám si, jak kdyby na mě někdo položil nějaké závaží - musím překonávat značný odpor při nádechu a při příliš hlubokém nádechu mě zabrni v konečcích prstů. Jsem od malička (nyní 23) sledovány na kardiologii pro zkrácený PQ interval (akcelerovaný AV převod) a arytmií, která se potvrdí vždy jen na EKG, ale při holteru nikoliv... EKG holter i tlakový holter OK. Před měsícem jsem absolvoval zátěžový test s výkonem 250W po dobu 10min a EKG i tlak úplně ukázkový... To samé echo srdce, vše naprosto v normě. Až na onen PQ interval, který místo 120ms je 111ms a je označován za zkrácený. Od úterý se každý den několikrát snažím dovolat na kardio, ale nikdo to nebere... To samé obvodní lékař... Žádnou dovolenou hlášenou na internetu nemá, ale telefon také nezvedá. Zašel jsem tedy na pohotovost do nemocnice, kde mi řekli, že je vše naprosto v pořádku a že nic nenašli. Ale úplně mi nepřijde normální, abych se během jednoho dne takhle zhoršil... V noci jsem rád, že dýchám a ten tlak je velmi nepříjemný. Závratě nemám, bolesti též ne... Jen vždycky musím zakaslat, když mi silněji zatepe srdce a cítím tlak na hrudi... Je možné abych měl nějaké potíže se srdcem, když všechny testy jsou v normě? Echo i ekg jsem podstoupil už mnohokrát a vždy vše v pořádku... Zátěžový test sice jen jednou, ale byl také v pohodě... Já už si opravdu nevím rady... Ve stresu nejsem, záda mě nebolí a nic mi není krom zmiňovaného. Předem děkuji za vyjádření někoho z Vás. doplněno 10.08.20 16:54: V životě jsem nekouřil a ani s tím nehodlám začínat. Alergii mám vždycky začátkem léta nebo jara, když všechno kvete, ale takto se nikdy neprojevila... Vždy šlo jen o pálení v nose a pálení očí doplněno 10.08.20 17:00: Žádné léky dlouhodobě neberu, akorát v sezoně pylů beru analergin a kapu do očí, ale ten už v sobě minimálně měsíc nemám.
Může to být psychosomatické, nevadí, že nemáte žádný stres. Trochu "hypochondrické" pozorování svých potíží ve vašem popisu vidím.
K dýchání - jste kuřák? Nevdechl jste nějaké chemické výpary? Pokašlávání by mohlo být způsobeno kuřáctvím, alergiemi nebo nějakými plicními potížemi. Je větší horko, srdce teď bije rychleji skoro každému. Jestli chcete, můžete si zajít na alergologii na testy "dýchacích alergenů" (pyly, roztoři, plísně apod.) a případně na plicní. Víc mě k tomu asi nenapadá.
doplněno 10.08.20 16:49:
Na srdce a na brnění prstů je dobré magnesium. Pít minerálku Magnesii anebo si koupit hořčíkový doplněk v lékárně. Jen to s magnésiem nepřežeňte, ve vyšších dávkách dělá průjmy a příliš mnoho Mg též není zdravé.
Podle popisu by to mohla být plicní embolie. U člena rodiny stejné příznaky skoro týden, pak zkolaboval a až v nemocnici po CT zjištěna embolie. Nenechte se odbýt.
Všechna možná vyšetření srdce máte v pořádku, 23 let, na pohotovosti také nic nenašli...
Pro uklidnění bych na Vašem místě ještě zítra skočila k obvodnímu, pokud má dovolenou, někdo ho určitě zastupuje.
Ono je dobré všeho s mírou, tolik se nepozorovat a nestresovat. Píšete, že nejste ve stresu, ale když čtu, jak popisujete tu noc, dýchání a denně? voláte lékařům, to Vám určitě na klidu taky nepřidá.
Tím jak pokašlává dává srdci meší "rány" na jeho funkci.Běžte a nenechte se odbýt ,,řekněte ,že neodejdete,,nebo za chvíli přijdete zas..Tak to udělal má znáná a nechali ji tam na zjištění.
Tady se nejedná o hypochondrii i když člověk zpanikaří ,když je mu zle. Čtěte prosím pořádně co pan píše..psal jasně že nekouří,,jak pak můžete radit.
Jsem pojištěncem OZP a na jejích stránkách jsem si zařídila už před lety přístup do aplikace VITAKARTA OZP, kde mám např. přehled uhrazené péče, kterou na mě vykazují zdravotnická zařízaní (lékaři za úkony, lékárnám za léky), pojistné apod. Přihlašuji se pomocí mailu, hesla a vždy mi přijde SMS.
A v té VITAKARTĚ po přihlášení vidím telefon na "asistenta zdraví"(24/7) Jako uživatel VITAKARTY mám také možnost na online formuláři položit bezplatně svůj dotaz, odpovídají z online medicínské poradny "u lékaře" ulekare.cz/... To, že mi odpoví bezplatně, jsem zjistila dnes, OZP to prezentuje jako prémiovou službu pro pojištěnce s VITAKARTOU.
Prozkoumejte web své zdravotní pojišťovny, asi bude mít něco podobného a snad i podobné služby.
Bohužel služby ulekare.cz dává zdarma k dispozici pouze OZP. Pojištěnci jiných pojišťoven tam také mohou položit dotaz, ale musí zaplatit 99kc (odpověď od lékaře do 24h) anebo 199kc (odpověď do 6h). VZP nic takového nemá. OZP má taky skvělý systém preventivních programů pro své pojištěnce. Zdá se, že v tomto směru jsou ostatní pojišťovny trochu "pozadu". VZP má zase hodně příspěvků na očkování, nejspíš má každá pojišťovna svoje plusy a mínusy. Všechny zdravotní úhrady za lékaře a za léky má VZP v aplikaci mojevzp.cz kde je možné zasílat formuláře, různé dotazy apod.
Aha, já jsem od VZP k OZP přešla v době, kdy měla VZP problémy s proplácením, začali zpožďovat platby lékařům a můj zubař chtěl, abych přešla k OZP. Odmítnout jsem si nedovolila. Je jasný, že každá pojišťovna má jiné bonusy, a člověku se mění potřeby, takže některé bonusy prostě nevyužije a hodily by se mu ty u jiné pojišťovny. Ale nikdy jsem kvůli tomu neměnila.
Mě když chytne dušnost, dýchám zhluboka a masíruji si srdce. A když to vleže neudýchám, sednu si do křesla a tam je to dobré a usnu. Druhou část noci to pak obvykle zvládnu vleže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.