Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alimenty - VYŽIVOVACÍ POVINNOST

Od: iveta* odpovědí: 31 změna:

Ahoj, chtěla bych se zetat jak je to s alimenty. Od 18 mi chodily na účet alimenty od otce, ale jelikož jsem se rozešla s přítelem a doma stím nesouhlasili a nepřijali toho současnýho tak jsem se přestěhovala. Matka mi nedávala nic a asi po týdnu mi napsala, že mi vzala všechny peníze z účtu (200 000 Kč) a vrátí mi je až na svatbu, ale pokud si vezmu někoho ,,normálního´´. Já studuji a přítel vše platí (jídlo, nájem,..). Je matka v právu nebo mi je ´´ukradla´´? Já si myslím, že patří mě, ale nevím jak je z ní dostat a k soudu ji dávat nechci. Má někdo takovou zkušenost? Zmůže stím popřípadě něco policie i mimosoudně?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x

Iveto, kolik Kč jste z alimentů přispívala matce na vaše bydlení, obživu, studium? Alimenty od otce nesjou určeny na vaše kapesné.

Po tomto vyjádření pak můžeme odhadnout čí ty peníze na účtu vlastně jsou.

POkud jste nic nepřispěla, vše táhla i za vás matka sama, chtělo by to asi kompromis. Co tak si peníze rozdělit na polovic? Zaráží mě, že jste bez příjmu a užíváte si prázdniny. Proč nejste na brigádě až do září a příteli finančně nepomůžete?

hodnocení

4x
Z těch alimentů jste mamince přispívala na bydlení? Hradila jste si z nich něco sama nebo Vám je maminka nechala celé a jinak vše hradila za Vás? Pak se zamyslete, "čí peníze to jsou".
Ona to s Vámi myslí dobře a dělá to proto, že Vás má ráda a chce Vás chránit. Zřejmě má dobrý důvod proto, co udělala, který Vy možná ještě nevidíte, protože láska někdy bývá opravdu slepá.
Pokud se maminka plete, dokažte jí to. S přítelem se postavte na vlastní nohy a časem třeba maminka uzná, že se spletla nebo uznáte Vy, že jste se spletla Vy.
Já do začátku žádné peníze od rodičů neměla. Musela a chtěla jsem se starat sama. Rodiče nebyli rozvedení a tak jsem žádné pravidelné "kapesné", jako dostávají děti rozvedených rodičů, nedostávala..
Policie a soudy na vlastní rodiče.. Až přestane být s přítelem vše růžové, kde najdete oporu a zástání?

Čí by asi ty peníze byly? Platil je otec plnoleté dceři na její účet. Kdyby byly matky, musel by je platit matce. Matka má taky vyživovací povinnost, takže pokud dcera řádně studuje, nemůže si brát alimenty od otce, ale naopak taky přispívat. Pokud se dohodly, že na alimenty nesáhnou, je to slib a ten se má dodržet.

priklad11*

Matka většinou, pokud se nejedná již o samostatného studenta, nic platit nemusí, neboť její příspěvek spočívá v péči o nezletilého. Ovšem sliby jsou chyby. Když soud rozhodne, že nespotrebované výživné se má uspořit kdo to bude kontrolovat. Soud se na to raz dva tři. Sociálka. Ti ani nevědí jak se nezletilci v noci toulaji po hospodách.

hodnocení

2x

Jo, děvče, penízky, penízky. Tvůj účet je TVŮJ. Jak je možné, že k němu mamča má, nebo měla, dispoziční právo? Musela jsi s tím souhlasit. Takže máma nic neukradla, byla oprávněna s penězi na účtu disponovat. Žádná smlouva, která by to omezovala, asi není. Tátovo výživné není kapesné, Ivetko, to je určeno k zajištění života vyživovaného = na bydlení, stravu, oblečení, školné, kulturní a sportovní vyžití apod. Matka mi nedávala nic, píšeš. To je sprosté, to je ubohé. Nestydíš se toto napsat? Máš asi maturitu nebo vysokou, ale myšlení telete! I maminka ti platila výživné, byť naturální formou. Jedla jsi její obědy, večeře, to je práce a náklady na suroviny a energie, bez omezení jsi otevírala ledničku, dívala se na televizi, myla ses, to všechno jsou peníze. Asi i nějaké oblečení ti kupovala, nějaké kapesné někdy, nějaké jízdné, nebo třeba kolej, internát nebo privát. Aspoň počty základní školy snad ovládáš, tak počítej...kdo dával víc, táta, nebo máma? Ty jsi na domácnost z tátových alimentů nepřispívala nic, jen jsi brala, jen jsi konzumovala máminu práci. Máma peníze neukradla, ale schovala /někteří politici by řekli: odklonila/ na dobu, kdy je budeš opravdu potřebovat a ne abys je teď rozfrncala. Brigádu nemáš, radši se necháš vydržovat. To máma asi pracuje, že? Tak se vzpamatuj //a dostuduj češtinu, ta hrubka je strašná! //...jednou řekneš ZLATÁ MÁMA! Tak ať se ti daří, držím palce! A až přijedeš DOMŮ, mamku pohlaď... Měj krásný zbytek prázdninového nicnedělání, však oni na tebe druzí vydělají a když dávají, tak proč nebrat, že?

hodnocení

0x
Ten účet byl váš anebo matčin? Založte si vlastní účet a alimenty si nechte posílat tam. Jste zletilá, takže není problém. Řešte výživné přímo s otcem bez matky. Pokud by matka měla přístup na váš účet, tak ji zrušte možnost přístupu.
Pokud studujete měla byste dostávat výživné od obou rodičů. Nejlepší je nechat si vše potvrdit soudem, pokud se nedomluvite.
iveta*
hodnocení

Účet je můj, ale matka byla opatrovník nebo něco takového, že k němu měla přístup. Problém je, že jsem už dostudovala a od září nastupuji do práce, myslela jsem, že ty peníze nebudu řešit, ale nechovají se ke mě hezky (jeli na dovolenou a schovali klíče od baráku, měla jsem autonehodu a ona mi na to napsala at jdu na brigádu a vidělám si peníze tam,.). Před soud ji tahat nechci (je to přeci jen moje matka) tak jsem myslela jestli by ji policie to mohla nějak vyřešit.

A ona měla kartu k účtu, nebo si to převedla na svůj?

iveta*
hodnocení

Bez mého vědomí si to převedla na svůj účet. Oznámila mi to SMSkou.

Takže zajít na policii a oznámit jim to. Až jí domluví a vrátí to, můžete obvinění stáhnout a hotovo. Je to rodinný příslušník.

111®
hodnocení

0x

policie to může řešit, jako krádež...jiná možnost není...

athenaise*
hodnocení

0x

Ivetko, a ty peníze (200 000,-) se na Váš účet dostaly jak? To jsou ušetřené z otcových alimentů?

iveta*
hodnocení

Ano, to je z otcových alimentů. Když jsem byla ( teď už bývalým) přítelem tak mi řekla že to mám peníze do života a nyní odsoudila mého současného přítele, kterého viděla jednou. On pro mě udělá ´´první, poslední´´ tak si ty peníze poslala na její učet.

Otcovy alimenty nejsou matčiny, ale vaše. Patří vám. Otec by mohl zasáhnout, protože ty peníze dával vám na vaše potřeby. Nepatří matce na její živobytí.
priklad11*

Jste srandisti. Výživné slouží k uspokojení životních potřeb nezletilého. Neměl by být omezen proti stavu před rozvodem rodičů. Takový je zákon Jenže závisti soudci včetně toho ÚS u různých celebrit, sportovců určují výživné podle příjmů. Aby se z vlastního porušení zákona vykroutili, tak rozsudek odůvodňují, že nespotřebované výživné má sloužit třeba na budoucí studium. Zákon nic takového nezná, ale budiž. Najde se nějaký najivka, který si myslí, že toto někdo kontroluje. Myslí si, že nějaká manželka která byla zvyklá na komfort, kosmetické salóny a podobně a po rozvodu je odkázána sama na sebe. Nic neumí, začne dělat uklízečku, na peníze pro nezletilého nešáhne, bude pojídat suchý chleba a koukat se jak nezletilý dlabe kaviár.

hodnocení

0x
Já myslím, že pokud studuješ, můžeš bydlet doma a ne utrácet výživné za bydlení někde jinde. V tomhle má matka pravdu a ty to pochopíš, až se vdáš, protože pak teprve bude peněz třeba. A to nemluvím o tom, že v tvém věku to nemusí být poslední láska...

iz*
hodnocení

0x

@Priklad11 > nemáte pravdu. Dítě má po rozvodu právo na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče, nikoliv na "úroveň před rozvodem". Pravda, tu úroveň před rozvodem by někteří (častěji) otcové s vyššími příjmy uvítali.

doplněno 10.08.20 19:58:

@Priklad11, nejde o stejnou úroveň jako před rozvodem rodičů, ale o stejnou aktuální úroveň s rodiči.

doplněno 10.08.20 21:00:

Zajímal by mne odkaz na ten zákon...

priklad11*

A píšu snad něco jiného. Stejná úroveň jako před rozvodem rodičů. To jest životní úroveň celé rodiny před rozvodem rodičů. Ovšem matka po rozvodu má nárok pouze na životní úroveň, takovou jakou si sama zajistí. V žádném případě nemá nárok, aby si z výživného přikrádala pro sebe.

A chtěl bych vidět ten paragraf kde se píše že matka po rozvodu má nárok na stejnou úroveň jako nezletilý, když jeho životní úroveň sponzoruje otec. Chtěl bych vidět paragraf kde se píše, že nespotrebované výživné se má uspořit.

priklad11*

Ono totiž, když nebude nic našetřeno a mohlo by být, tak nezletilec správně vedený matkou ve svých osmnácti zažaluje otce ať mu platí VŠ. Soud se na žádné úspory ptát nebude.

priklad11*

Co mám pořád opakovat. Ať si je životní úroveň nezletilece po rozvodu jaká je. To říká zákon. Chci jen znát paragraf, že stejnou životní úroveň má mít i matka. Respektive proč by nemohla mít. Bude to třeba jaderná vědkyně. Uklízečka těžko. A kde je psáno, že si svoji životní úroveň má doplnit na úkor výživného.

A pochopitelně že aktuální úroveň. Když bude otec hýřit po barech a matka bude sedět doma. Tak asi rozvedení rodiče nebudou mít stejnou životní úroveň.

iz*
hodnocení

0x

@Priklad11 > píšu další odpověď, ve více komentářích se "ztrácím".

Jde o nárok dítěte na stejnou životní úroveň, jakou mají jeho rodiče. Začne-li jeden z rodičů vydělávat víc, odrazí se to i do výživného, jež určeno dítěti (nikoliv jeho matce).

Výživné sice lze spořit, ale pokud bude dítě studovat (= připravovat se na budoucí povolání), má na výživné nárok (úspory mu zůstanou).

priklad11*

Vždyť já to nepopírám. A vůbec se nebavím o nároku nezletilece. Kolem mne se doma válelo mnoho rozvodových spisů.

Neznám paragraf kde je psáno, že po rozvodu má matka právo si udržovat stejnou životní úroveň jako před rozvodem a to na úkor výživného pro nezletilce.

Neznám paragraf který soudům umožňuje přiznat výživné o kterém se předem ví, že nebude spotřebováno

Neznám paragraf který umožňuje přiznat výživné na nějaké úspory.

Je mi jasné, že nespotřebované výživné se nevrací. Říká to zákon. V případě nezletilece určitě, v případě zletilého myslím, že toto neplatí.

Pokud soud uložil nějakou povinnost, že část výživného se má ukládat třeba na budoucí studium, neznám žádnou probační službu která tuto povinnost kontroluje.

priklad11*

Ano žiju v dobách starého rodinného práva. Nyní je toto součástí nového OZ, toho Pospíšilova paskvilu. Tam nějaká zmíňka o úsporách je. Jenže o kontrole této uložené povinnosti, nebo dokonce o vymahatelnosti této soudem uložené povinnosti, ani zmíňka.

hodnocení

0x

Ahoj Iveto, je to prostě jen a jen tvoje blbost. Je ti víc jak 18 let, svůj účet máš, že má matka dispoziční právo jsi věděla také. Od tvých 18 let, kdy ti chodí alimenty na tvůj účet jsi měla myslet na to, že bys měla matku jako disponenta vyřadit, kór když máte v rodině nějaké rozepře. Ten dotyčný, kterého vyřadíš se o tom ani nedozví. Jedna návštěva banky ti mohla zachránit velký prachy. Za chyby se platí, v tém případě 200 000 Kč. No nic, aspoň si toto do života budeš pamatovat.

priklad11*

To je sice pravdu, ale na druhou stranu by neměla mít nic. Alimenty mají být spotřebovány a nikoliv spořeny. Je pouze dobrá vůle rodičů, že vytvářejí pro nezletilého nějakou finanční rezervu. A vůbec největší pitomost je založit nezletilci bankovní účet. Pak si skutečně může již zletilý nezletilec tyto peníze nárokovat. Rodiče v dobré vůli, žijí v nějakých iluzích. Proč ne. Šetří, nezletilci padne 18 a bude rád, že má základ do života. Jenže výchova se nepovede, nezletilci padne 18 a místo na studium má na perník. A rodiče budou jen lomit rukama a neudělají s tím vůbec nic.

Jak si kdo svého nezletilce vychová, tak ho takového ho má. A nic to nemění na autorčině blbosti, pokud ty peníze potřebovala, tak si toto měla pohlídat.

priklad11*

Vždyť nemáte pravdu. Jsou v tom i geny. A mohou to být i geny od předků. Znám rodinu kde jeden zemřel v 45, drogy, druhý dělá ostudu a třetí je v normě. V čem se asi výchova lišila. Zrovna tak převézt za života na svého potomka nemovitost. Blbost. Většinou to dělají kvůli poplatkům. Potomek může být sebe lépe vychovaný, ale jeho partner ho může přivézt na svoji cestu. Dům je teď náš, tak co tady dělají tvoji rodiče. Patří do domova důchodců. Jo oni mají věcné břemeno. Tak jim ho pořádně znechutime a oni ještě rádi utečou.

To nejsou domněnky. To jsou životní osudy ze soudních spisů, které se mi kdysi doma válely.

Na geny se vymlouvají jen slaboši, ano genetika může hrát nepatrnou roli, zejména v náchylnosti k něčemu, ale drtivá většina je výchova a prostředí, které mají hlavní roli. Prostě jak si kdo děti vychová, takové je má, v drtivé většině případů jsou nějaké řeči o genech opravdu jen výmluva.

Plus právě pořadí potomků má dost velký vliv na to, jak ho rodiče vychovávají. Znám rodinu, co má tři děti a právě u nich je patrné to, jak se liší výchova podle toho, jaký potomek se narodil v jakém pořadí.

athenaise*

příklad11@...sytý hladovému nevěří, co? ;)

priklad11*

To anzionka. Nevím co geny, ale je dost odborných studijí kde tvrdí něco jiného. Rozhodně si je necucaji z prstu. Takže nebudu tvrdit že je to tak, nebo tak. Nemám vlastní zkušenost. Ovšem jak se dovedou ve stáří někteří rodiče zklamat nad vlastními vzorně vychovanými dětmi, tak to jsem měl černé na bílém dosti často.

priklad11*

Nenapsal jsem že ten případ těch třech chlapců, že ti první dva byli genetičtí bratři a byli osvojení. Ten nejmladší měl geny osvojitelů těch prvních dvou a ti první dva geny jiných rodičů. Myslím, že se zabili v autě. Alkohol či co

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]