Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím poraďte..Jsem Slovenka trvale žijící v Čechách.Přistěhovala jsem se sem s mámou když m bylo 13let a dostala trvalý pobyt.Jenže na adrese kde trvalý pobyt mám už dávno s mámou nebydlíme.(Mamina teda už má české občanství a trvalý pobyt někde jinde)Jak zjistím kde ho teda mám?Je možné že mě z toho bytu odhlásili?Vůbec se v tom neorintuji..Díky za odpovědi. Johana
Dobrý den!Stačí navštívit příslušný městký ůřad,odbor evidence občanů v místě,kde trvalý pobyt máte.Tam vám zodpoví vaši otázku.Kdyby vás chtěli odhlásit z trvalého pobytu,musí proběhnout správné řízení.To znamená,že by jste musela obdržet od Městkého úřadu předvolání.Jestli jste ho neobdržela je možné že řízení neproběhlo a trvalý pobyt máte pořád na místě které máte zapsané v OP,nebo vám z důvodu nedoručenosti nemohlo být předvolání o řízení doručeno.V tomto případě se na to přihlíží jako na doručené a správné řízení může proběhnout bez vás.
Pokud řízení proběhlo a odhlásili mě znamená to, že jsem nahlášena na MÚ ale pořád jako cizinec s trvalým pobytem?Jde mi totiž o to, že platnost uznání trvalého pobytu je dána datumem v průkazu o povolení k pobytu a to, že trvalý pobyt mám na MÚ na tento doklad nemá vliv..?doufám že je má otázka pochopitelně napsaná
Pokud nemáte české občanství,jste vedena jako cizinec s trvalým pobytem na území ČR.I kdyby jste měla trvalý pobyt na MÚ na povolení k pobytu to vlyv nemá a to už i s toho důvodu že že Slovensko je členem EÚ a proto v ČR nepotřebujete povolení k pobytu.Zákon EÚ o volném pohybu osob členských státú EÚ.
A už i tím,že vám byl v ČRpřidělen trvalý pobyt,povolení k pobytu nepotřebujete.
Je to tak, jak píše kolega přede mnou. Já jenom doplním, že trvalý pobyt nezakládá žádné vlastnické a nebo jiné (nájemní) právo bydlení - je to pouze evidenční údaj. Takže vám buď zůstalo trvalé bydliště, které máte uvedené v osobních dokladech a nebo vám bylo ve správním řízení zrušeno a zaevidováno na ohlašovně městského nebo obecního úřadu. Pro vás by nyní bylo nejjednodušší, přihlásit se k trvalému pobytu v místě kde nyní žijete a tím se vám původní TP zruší automaticky - sama nic rušit nemusíte. Ovšem musíte mít k přihlášení vlastní nemovitost, nebo platnou nájemní smlouvu a nebo souhlas majitele nemovitosti, kde bydlíte.
Zde máte podrobný návod, jak postupovat a co potřebujete - je to náhodně vybraný úřad, který to má podle mého názoru pěkně zpracované:
Jinak také si můžete na této adrese najít úřad vašeho nového bydliště a připravit si potřebné doklady pro změni TP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.