Nejste přihlášen/a.
Je hodně levných, či aspoň levnějších jídel, namátkou třeba bramboráky, nudle s mákem, dukátové buchtičky, lívance, smažené vdolky, palačinky naslano i nasladko...Z masitých třeba dobře známý buřtguláš - stačí pár brambor a 1 buřtík. Brambory jen tak s mlékem či s tvarohem, šunkofleky, francouzské brambory, koprová omáčka s bramborem a vajíčkem, čočka s vejcem, špenát s bramborem a volským okem...Polévky, navíc ty zahuštěné jsou velice chutné a sytivé. Dělám třeba zeleninovou s houbami...A někdy stačí i zdravá česnečka.
Mám zahrádku, pár řádků vlastních brambor, 5 slepiček, nějakou tu zeleninu, proto jídla z brambor a vajec jsou pro nás levná. Dělám i houbovou omáčku na kyselo, stačí k tomu pár brambor, mražené, sušené či čerstvé houby a zakysaná smetana.
Masitá jídla vyjdou o něco dráž, ale když vařím pro 2 osoby, nespotřebuji masa mnoho. Z půlky kuřecích prsou nakrájím katův šleh, přidám sterilované lečo, kyselou okurku /vlastní výrobky/, cibulku, pórek, tím se maso nastaví, k tomu brambor či rýži a je hotovo.
Nekupujte hotová jídla v plechu ani ve vaničkách. Kromě surovin Vám tam totiž započítají práci, obaly a dopravu a ve finále to vyjde hodně draze. Lepší je skromně si uvařit sám.
Hodně jídel jsem zapomněla napsat, ale ostatní hospodyňky jistě doplní. Jaga.
Je fakt, že jsem uváděla jídla, která si musí člověk připravit sám, ale časem se do toho dostane každý. Začít od nejjednodušších, nebát se toho a zkoušet dál. Ono to půjde.
Levné hotové jídlo - tj. nechceš vařit a máš omezený rozpočet.
Koupila bych 2 plechovky bílých fazolí ve slaném nálevu, 1 salátovou okurku, 2-4 rajčata, 1 cibuli a nějaký dobrý chléb. Ocet (nebo citronovou šťávu) a trochu cukru a olej doma snad máš. Fazole z plechovky vyklopíš do cedníku (slaný nálev musí pryč, nebylo by to dobré) a okapané vysyp do velké mísy nebo hrnce. K tomu nadrobno pokrájíš tak polovinu salátové okurky, celou cibuli a rajčata. Tu cibuli můžeš i vynechat, ale nám to s ní chutná víc. Promícháš dvěma vařečkami nebo lžícemi. ochutíš citronovou šťávou nebo octem, cukrem a hojně pokapeš olejem. Ochutnej a chutě dolaď, chuť by měla být výrazně sladkokyselá. Dá se přidat i trochu pokrájené uzeniny, ale je to dobré zrovna tak bez ní. Posypeš vydatně mletým pepřem. Opět promíchat, přiklopit poklicí nebo talířem a strčit do ledničky odležet aspoň půl hodiny, kvůli propojení chutí.. Zbylou polovinu okurky nakrájet na tenká kolečka Pak dát porci na talíř a k tomu krajíc(e) chleba. Porcí je víc, vydržíš s tím celý den, v ledničce vydrží salát min 2 dny.
Kupované hotové jídlo je cca čtyřikrát dražší než když si totéž jídlo uděláte sám doma ! Jinak vietnamskou polévku za 4,60Kč zalít vařící vodou a k tomu čtyři cereální bagety po 3,60 Kč.
V restauraci na polední menu si dám hlavní jídlo s masem i s polévkou za 120 Kč. Myslíte, že bych si tu jednu porci jídla s polévkou za tu cenu připravila i sama doma? Já o tom pochybuji.
@bulik: Vážně? Tak to jste dobrý. Já bych si třeba za 30 Kč určitě nenakoupila všechny potřebné suroviny například na svíčkovou, abych z toho měla právě jen tu jednu porci svíčkové, protože na druhý den už na ni nebudu mít chuť, takže víc toho nechci.
Prodávaj hotovky v supermarketech zavaxované v krabičkách, jako maso, omáčka, příloha, plněné papriky, ovocné knedlíky, guláše, řízky...Ty nejlevnější masité jsou tak za 60,-. Borůvkové knedle asi za 26,- + k nim jogurt.
To si raděj něco fofrem ukuchtím. Taková červená čočka, těstoviny, brambory pokrájené na menší kousky, omeleta, to je hned. A mám to pod dvacku.
Levné a hotové jídlo, to nějak nejde dohromady. Aby to bylo levné, musí kuchař použít podřadné suroviny. Občas se dá, ale trvale? To se podepíše na zdraví, to mi věř!
@babkazov Kupované hotové jídlo je čtyřikrát dražší jak doma uvařené z těchže kvalitních surovin. Kupované je dražší proto, že platíte vybavení kuchyně kuchaře, jeho mzdu a marži(zisk). To doma neplatíte. Tedy cena surovin je z ceny jídla kupovaného jen jedna čtvrtina. Řekněme, že hotové kupované jídlo stojí(v bufetu) 60Kč. Tedy 45Kč neplatíte za jídlo, ale za takzvanou režii kuchyně a marži. Když si objednáte v tom bufetu talíř vroucí vody, zaplatíte 46Kč(1Kč za tu vodu). Rozepisuji to proto, že pod 45Kč se za jídlo nemůže výrobce dostat, kdežto doma za patnáct v pohodě totéž jídlo !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.