Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědické řízení u manželů - společný majetek

Od: petr123* odpovědí: 4 změna:

Máte někdo přehled jak reálně probíhá dědické řízení když zemře jeden z manželů? Měli společný majetek (panelákový byt) i něco našetřených peněz na společném účtu. Oboje by mělo být psané na oba. Stane se tento majetek přímo vlastnictvím vdovy nebo musí probíhat dědické řízení? Děti nemají žádné požadavky ani na byt ani na jiný majetek.

Nevíte jestli za takové situace musí vdova řešit věci jako odměny notářovi za celou hodnotu majetku a tak? Doufám že ne, protože to že by vdova musela za to, že bude i nadále bydlet v bytě který spolu s manželem celý život vybudovali ještě zaplatit notáři více jak 11 tisíc (běžnný panelákový byt má cenu přes milion a tomu odpovídá platba notáři 11300 + další procenta - viz penize.cz/... ) se mi zdá jako prasárna...

Máte s tím někdo zkušenosti, případně jak nejlépe postupovat? Já se bohužel do takové situace dostal když jsem minulý týden nečekaně přišel o tátu a chci zjistit na co se máme připravit...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím, jak to je s poplatky. Ale když zemřel tatínek, byli jsme všichni u notáře a tam jsme se zřekli dědictví ve prospěch maminky.

petr123*
hodnocení

To že majetek nechceme pokládám za samozřejmé, jde mi právě o to jestli se i za téhle situace nebude muset notáři zaplatit za jeho "práci".

repak*

Poplatky budete muset zaplatit, řízení o dědictví musí proběhnout. Pokud bude dědit jen Vaše maminka nebo vy a sourozenci nebudete platit žádnou dědickou daň.

antara

Poplatky za vyřízení dědictví samozřejmě budete muset notáři uhradit. Děti jsou dědici ze zákona, tedy nejdříve se budou muset vzdát dědictví ve váš prospěch. Pokud je byt v osobním vlastnictví, tak samozřejmě ještě budete muset uhradit znalecký posudek - to může také nějakou tisícovku stát. Že ťy všechny platby jsou sviňárna, tak o tom není pochyb - bohužel nevím, co vám poradit, abyste se jim vyhla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]