Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám docela aktuální dotaz/y. Setkali jste se někdy na pracovišti s mobbingem (šikanou)? Co jste dělali - jak jste situaci řešili? Skončilo to výpovědí ze strany zaměstnavatele či Vaší? Jaké dohry či následky to u Vás mělo? Je to přímo "žhavé" téma, vím... Děkuji předem za Vaše reakce.
Mně osobně ne, ale v organizaci do které jsem tenkrát viděla, díky tomu, že jsem tam měla příbuznou. Tam byla chyba, že sesazený ředitel zůstal na pracovišti, které léta vedl. Nový schopný ředitel, který v konkurzu zvítězil, následně prožíval peklo, díky intrikám sesazeného ředitele, který proti novému zmanipuloval své věrné. Většina pracoviště nového ani nezdravila. Hrozná atmosféra na pracovišti. Organizace rozdělená na dva tábory. Z jednoho tábora čišela nenávist, druhý tábor byl v šoku. Nakonec to ten nový po roce vzdal a odešel do jiného kraje. Dodnes mnozí vzpomínají, že to byla velká škoda, že mladej uměl.
A přesně kvůli tomu co zde popisujete, tak na "západě", když firma mění majitele, tak nový majitel nemilosrdně vymění ihned celé vedení. A to i v případě, že by mezi nima byl někdo opravdu dobrý. Ale všichni dostanou adekvátní odstupné. Nikdo není nenahraditelný a v tomto případě je to naprosto nevyhnutelné, protože lidi jsou jenom lidi a mají své lidské vlastnosti.
Já osobně ne, ale v rodině ano. "Řešilo" se to těžko, protože jedním z těch, co toto jednání kryli, byl člen týmu zabývající se právě řešením šikany a s vazbou na "nejvyššího". Vše se zametlo pod koberec, oficiálně se nic nedělo. Přesto, že nebyla jedinou takto postiženou, ty ostatní jen brblali po chodbách, ale nikdy nic nepřiznali veřejně. Několik takto postižených lidí odešlo v tichosti, jiným přestup ztížili, protože škodiči dokázali ovlivnit i jiná pracoviště. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně dobrou práci , kterou by jinde hledala těžko, setrvala. Vyhledala pomoc psychologa - firemní jí řekl,parafrázuji, že je to vlastně její vina, protože se ozvala. Měla držet hubu a krok. A jestli se jí to nelíbí, ať jde jinam. Což byla téměř identická slova s těmi, co jí řekla i ona členka "protišikanozního" týmu. Momentálně dochází k jinému psychologovi, který jí s tím opravdu pomáhá. V práci setrvává, šikana se už nedá nazývat šikanou, jen nadržováním ostatním. Dvojím metrem. M.
Hezký podvečer. Vidím, že jsem neudělala dobře. Zeptala jsem se na věc, která je určitě pro mnohé zde z diskutujících příliš velkým traumatem, než aby se rozepsali. Nechtějí se k tomu vracet, což je vlastně pro závažnost takového jednání pochopitelné.
Tímto se omlouvám a zároveň děkuji za přidané komentáře. Mějte příjemný víkend!
No já nevím, ale třeba zde žádní lidé, kteří by byli v zaměstnání šikanovaní, nejsou. Já si myslím, že by to napsali. Takže každý odpověděl jak nejlépe mohl. Mně se to také nestalo. Teda možná stalo, ale to je už víc jak 50 let a tenkrát jsme ani tohle slovo neznali. A v té době to člověk buďto vydržel a sklopil hlavu, nebo začal oponovat a měl problém. A tenkrát opravdu neměl odvolání, protože ti co byli nad ním, samozřejmě drželi při sobě. Ale vy se dnes můžete bránit, nebo odejít jinam. A můžete snad odejít na dohodu. Nemusíte čekat, až se to vyhrotí a dostanete výpověď od zaměstnavatele. A on by také musel zdůvodnit tu výpověď a i v tom případě se můžete bránit. To si teda jenom myslím, zkušenosti nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.