Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jsem již delší dobu rozvedený,děti mám dvě už dospělé a chystám se znova oženit. Mám poměrně velký majetek - nemovitoati a hotovost na učtu.(něco po rodičích a o něco jsem nahromadil sám). Na co má nárok moje budoucí žena a na co děti? kdyby se mi nečekaně něco stalo. Děkuji za odpovědi.
@jirkajc - Na co má nárok moje budoucí žena a na co děti? kdyby se mi nečekaně něco stalo.
Budu vycházet ze zákonného režimu, tedy neberu v úvahu předmanželskou smlouvu, zúžení SJM, rozdělené jmění apod. Vaše paní by měla v každém případě nárok na polovinu SJM získaného za dobu trvání maželství, včetně
NOZ § 709
(2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.
tedy ve vašem případě výnosů z nemovitostí a úroků uložených peněz.
Je to tak,že co jsem nabyl před manželstvím,tak je mojich dětí,nebo je to jinak?
Je to jinak - pokud byste nesepsal závěť, dědilo by se podle
§ 1635 První třída dědiců
(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.
a to veškerý váš majetek.
Zatím na nic, protože to není tvoje žena. Doporučuji uzavřít předmanželskou smlouvu, ve které se majetkové poměry a případné vyrovnání ujasní.
@jirkajc: Veškeré informace k tomu, na co se ptáš, najdeš v Občanském zákoníku (z. č. 89/2012Sb.), Hlava III., §§1475-1720.
Chce dobrého notáře a ten vám sepíše
- předmanželskou smlouvu
- zúžení společného majetku (nabytého v novém manželství)
- závěť
Pak můžete být v klidu.
Myslel jsem to tak,když by se mi po svatbě něco stalo,třeba za rok,nebo za 5 let? Předmanželské smlouvě jsem neuvažoval.Je to tak,že co jsem nabyl před manželstvím,tak je mojich dětí,nebo je to jinak?
Pokud nenapíšeš závěť, tak v případě úmrtí, budou dědit všechny tvoje děti, případně společně děti a manželka všichni stejným dílem majetek který jsi měl před svatbou. Co se týče majetku získaného po svatbě tak je princip stejný, jen se bude dělit pouze polovina tohoto majetku. Ta druhá polovina je totiž manželky, vlastně již vdovy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.