Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi je to hloupý dotaz, ale je společensky přípustné mít u lékaře sluneční brýle na hlavě? Nemyslím na očích samozřejmě, ale pouze na hlavě... Jen mě to tak zajímá...
Děkuji za odpovědi.
Všechno, co máme na sobě o nás nějak vypovídá. I sluneční brýle v budově, když se domníváme, že nám nějak vylepší image. Společensky nepřípustné to není, ale spíš úsměvné, u někoho až trapné. Je dobře, že takové věci nejsou zakázané a že nechodíme v jednotných mundúrech. Člověk aspoň ví, s kým má tu čest.
znám důvěrně člověka kterej už toho na hlavě moc nemá, je celkem mladej, a hodně se za to stydí. čapku nosí všude, podezírám ho že v ní i spí za mě v pořádku, chápu ho. nic není černobílé.
Čepici na hlavě (v místnosti) bych pochopil ze zdravotních důvodů (plešatost u chlapa ale nepovažuji za zdravotní důvod). Tmavé brýle bych ze zdravotních důvodů pochopil na očích. Proč ale na hlavě?
Tedy, nad odpověďmi žasnu. Ve společnosti, kde chodí lidi oblečení vesměs velmi nedbale, ne moc čistě, aniž by je napadlo, že je to neuctivé vůči ostatním, neznámým, je to známka lajdáckosti se můžou, jak vidím, všichni pos..t, že si někdo dá brýle z očí na hlavu, když nejspíš vejde do stínu nebo místnosti. U doktora v ordinaci jsou sl. brýle "na hlavě" zbytečnost, ale určitě ne neuctivost.
Já nosím brýle zapíchnuté do výstřihu, když je potřebuji sundat z očí, ale pokud bych měla rolák anebo v zimě (mám citlivé oči a sluneční brýle nosím skoro pořád) - to je taky neuctivé? Pochopím, že je zvykem smeknout pokrývku hlavy (muži) v místnostech, že se nemá žvýkat, ale co je na brejlích? Prosím o racionální vysvětlení takového postoje. Pseudopsychologické bláboly o sebejistotě atd. číst nemusím, těch je tady dost.
Milancukrar - brýle a kapsa nejdou dohromady. V lepším případě se jen odřou skla, v horším případě si s brýlemi v kapse u kalhot sednete. Třeba až po chvíli a bezmyšlenkovitě, ale pak je i po obroučkách.
Teda já bych si určitě sluneční brýle, vlastně jakékoli brýle do kapsy nedávala. Brýle jsou ve všech směrech choulostivé a jsou hodně drahé. Pokud teda nemám nějaký šmejd ze supermarketu a to nemám. Na brýle je vždycky pouzdo, ale kdo by nosil v ruce pouzdro na brýle, když si je může posunout na hlavu. Já v tom teda také nevidím žádné faux pas. Také jsem se nestačila divit, že tohle některým lidem vadí, nebo že se dá slunečními brýlemi dokonce zvýšit sebevědomí. To by mne teda ani ve snu nenapadlo.
Otázka mě přiměla probrat svoje sluneční brýle. Mám novější i hodně staré, svoje i po dětech. Polovina z nich se nevejde ani do největšího pouzdra na brýle. A nám doma pouzder hodně. Mám zachovalé retro brýle a brýle Gucci. Jsem ráda, že jsem je nikdy nenarvala do kapsy ani nehodila do kabelky. Proto nemají odřená skla. Asi je dobře prodám .
Každých značkových brýlí, bylo to pouzdro součástí automaticky. A na pouzdru bylo vždy logo toho výrobce. Schválně jsem je vyfotila, ale už je mám tak 35 let, tak jsou ta pouzdra opotřebovaná a třeba k těm od Nina Ricci používám pouzdro Dior, to jsem ztratila, tak možná jste ta pouzdra také ztratila. A už je teda nenosím, protože bych neviděla kvůli dioptriím, tak nejsou vyleštěné .
Zajímavé. A já vždycky záviděla ženám, kterým ty brýle nahoře na hlavě držely jako čelenka. Já mám strašně jemné vlasy a mně se vždycky brýle smekly . Já se jen zeptám. A co když si ten dotyčný ty brýle jen posunul na tu hlavu, protože je v místnosti nepotřebuje a nemá je kam strčit? Třeba měl strach je dát do kapsy, aby si je nerozsedl a chlapi kabelky nenosí. Teda jestli v tomto případě jde o muže, z nicku se to poznat nedá. Pokud to byla žena, tak nad tím asi také moc nepřemýšlela a brýle si jednoduše zapíchla do vlasů a až vleze k lékaři a bude se muset svlékat, tak je bude muset sundat.
Viděla jsem určitě sluneční brýle na hlavě u pacientů čekajících v čekárně. Měly je ženy (s kabelkou), měli je i muži s prázdnýma rukama. Myslím, že mě to nikdy nezaujalo. Co s těmi brýlemi dělali v ordinaci, nevím. Ale pokud šli na převaz nohy nebo tak něco, tak se asi nic společensky nepřípustného nedělo.
Poddotaz: Co dioptrické brýle na hlavě skoro vždy a všude? Asi 10 let se bez brýlí neobejdu. Při chůzi je nemohu mít na očích, necítím se bezpečně. Ale musím je mít při telefonování, vybírání zboží, zadávání PIN, lépe se mi s brýlemi sklízel rybíz.. Prostě pár kroků bez brýlí, nasadit, přečíst, brýle sundat. Dávám si je na hlavu a na hlavě je neustále nosím. Brýle na šňůrce jsem téměř okamžitě zničila dvoje při nějakém rychlém pohybu. V čekárnách při listování časopisem brýle nasazuji, při hovoru s lidmi dávám na hlavu. Na hlavě je mám i u lékaře při rozhovoru, do ruky beru jen při vyšetření a ošetření na lehátku. Občas mi lékař něco ukáže. S brýlemi si to prohlédnu a zase je dám na hlavu. Mám se také zastydět, že je moje manipulace s brýlemi společensky málo vhodná? Na čísi radu jsem si kdysi pořídila brýle bifokální. Stálo to 12 tisíc. Jsou v zásuvce, nenaučila jsem se s nimi chodit.
Tak to jsem za barbara také. Já tam dorazil v orvaných montérkách,špinavý od oleje až za ušima,ruku zabalenou ve špinavém hadru a s palcem z té ruky v kapse. Chtěl jsem to okamžitě přišít...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.